Gemeente Noordenveld


Drents risicokaart op internet

Gepubliceerd op: 27 juli 2005

Vanaf vandaag is de Drentse risicokaart online te raadplegen op http://risicokaart.drenthe.nl.
Drenthe is hiermee, na Overijssel, de tweede provincie die een risicokaart aanbiedt volgens het afgesproken landelijk model.

De risicokaart is een verzameling van gegevens die allemaal betrekking hebben op veiligheid, risico's en rampenbestrijding in de provincie Drenthe. Het geeft een beeld van de incidenten die in de provincie kunnen voorkomen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden, natuurbranden, luchtvaartongevallen, treinongevallen of verstoring van de openbare orde. In totaal worden op de risicokaart dertien soorten rampen weergegeven.

Gemeenten, provincies en het rijk voeren gegevens in over risicos in een landelijke databank. De provincies krijgen gegevens uit deze landelijke databank, die ze in een provinciale databank plaatsen. Met behulp van een kaartviewer worden de actuele risicogegevens getoond op internet. De kaart wordt gemaakt voor inwoners van Drenthe en voor (overheids)organisaties.

Inwoners van Drenthe worden met de gegevens op de risicokaart geïnformeerd en voorgelicht over de risicos in hun woon-, werk- of leefomgeving. Hiermee is de informatie ook beschikbaar voor bedrijven en instellingen.
De risicokaart is ook een belangrijke nieuwe informatiebron voor professionele (overheids)organisaties. Besturen en overheidsdiensten op gemeentelijk, regionaal en provinciaal niveau kunnen in de risicokaart gemakkelijk risico-informatie vinden. Deze informatie kan gebruikt worden bij het maken van beleid, beslissingen die genomen worden en bij de uitvoering van beleid.

Roden, 27 juli 2005