Ingezonden persbericht


XS4ALL en EDRI lanceren Europese petitie tegen bewaarplicht

XS4ALL en European Digital Rights (EDRI) lanceren een Europese campagne tegen de bewaarplicht verkeersgegevens voor internetgebruikers. Internetgebruikers wordt gevraagd de petitie tegen de bewaarplicht te ondertekenen op www.dataretentionisnosolution.com De handtekeningen worden aangeboden aan de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Het voorstel voor een bewaarplicht verkeersgegevens verplicht aanbieders van telefonie en internet om van al hun abonnees vast te leggen met wie ze bellen, e-mailen en welke websites ze bezoeken. Voor de maatregel is geen overtuigend bewijs van nut en noodzaak, er is geen grondige analyse van de kosten die door de industrie gemaakt moeten worden en onvermijdelijk doorvertaald in consumentenprijzen en er is geen serieus onderzoek naar de effectiviteit en technische haalbaarheid.

XS4ALL en EDRI vinden een bewaarplicht verkeersgegevens een disproportionele en onaanvaardbare inbreuk op de privacy van de 450 miljoen inwoners van de Europese Unie. De bewaarplicht veroorzaakt een enorme hooiberg aan privacy-gevoelige informatie die kwetsbaar is voor misbruik. De kosten van de bewaarplicht zullen een rem zetten op innovatie in de telecommunicatie, ook op het gebied van privacy en veiligheid. Tot slot bestaat het risico dat door een combinatie van falende techniek en menselijk handelen de verkeerde gebruiker wordt aangemerkt als verdachte.

De petitie wordt morgenochtend officieel geopend in de openingsspeech van hackersfestival What the Hack. De 5e editie van het grootste hackersfestival van Europa vindt plaats in Liempde, Brabant en wordt gesponsord door XS4ALL. Het programma van What the Hack is te vinden op www.whatthehack.org.

European Digital Rights is een associatie van 17 digitale burgerrechtenorganisaties uit 11 Europese landen www.edri.org


---

Noot voor de redactie,