Groen!

Brussel, 27 juli 2005

Vanaf 1 augustus moeten oudere patiënten meer betalen voor wondverzorging:

Groen! wil schrapping besparingen op de rug van personen met een handicap, bejaarden en palliatieve patiënten

Mieke Vogels Groen! wil niet weten van de besparingen die minister van volksgezondheid Rudy Demotte (PS) oplegt aan de thuiszorg. Vanaf 1 augustus 2005 moeten oudere patiënten meer betalen voor wondzorg en toiletten; de honoraria voor verzorgers van palliatieve patiënten en personen met een handicap worden verlaagd. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte pakt het begrotingstekort aan door het mes te zetten in de thuiszorg. Het antwoord van de paarse federale regering op een stijgende zorgbehoefte is het omlaag halen van de vergoedingen van de zorgverstrekkers én het financieel treffen van patiënten, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). Dergelijk gezondheids"beleid" is onaanvaardbaar, temeer omdat de echte slokop van het gezondheidsbudget, de farma-industrie, buiten schot blijft.

Een KB van Demotte zorgt ervoor dat oudere patiënten vanaf 1 augustus eerstkomend meer zullen moeten betalen voor wondzorg en toiletten; terwijl de honoraria voor verzorgers van palliatieve patiënten en personen met een handicap worden verlaagd. Door het verlagen van de honoraria komen verpleegkundigen nog meer onder tijdsdruk bij het verlenen van zorg aan hun patiënten. Demotte zet, met de volle steun van de federale paarse regering, het mes in de thuiszorg. De minister gebruikt zijn volmachten om de allerzwaksten te treffen, meent Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). Dit is een onbegrijpelijk signaal. Zowel de federale als de Vlaamse overheid hebben altijd een beleid voorgestaan dat mensen ondersteunt om zo lang mogelijk thuis te blijven, mits uiteraard de thuiszorg wordt ondersteund. Ziekenhuizen zelf willen mensen zo snel mogelijk naar huis, ook na zware heelkundige ingrepen; patiënten worden steeds sneller doorverwezen naar de thuisverpleegkunde en de thuiszorg. En net daarop willen de paarse regeringspartijen nu besparen.

Het beleid van deze paarse regering is géén sociaal beleid, concludeert Mieke Vogels. De regering-Verhofstadt voert besparingen door op de rug van de oude en zieke patiënten. Nochtans kan er ernstig worden bespaard door drastisch in te grijpen in het geneesmiddelenbeleid. Over het kiwimodel hebben de paarse regeringspartijen vooral veel gepraat, maar het werd met het goedkeuren van de nieuwe gezondheidswet door diezelfde paarse regering gewoonweg afgevoerd. Onder druk van de farma-industrie werd het principe van openbare aanbesteding als voorwaarde voor terugbetaling volledig uitgekleed. Meer dan een gemiste kans, want het kon de overheid immers 1,5 miljard euro opleveren.

Voor Groen! is het onaanvaardbaar dat dergelijke asociale besparingsmaatregelen worden doorgevoerd. Het antwoord van de paarse federale regering op een stijgende zorgbehoefte is het omlaag halen van de vergoedingen van de zorgverstrekkers én het financieel treffen van patiënten. De echte slokop van het gezondheidsbudget, de farma-industrie, blijft buiten schot. Van een regering en van regeringspartijen die het sociale en het gezondheidsbeleid toch hoog in het vaandel voeren, verwacht Groen! een andere politiek. Een politiek die niet de makkelijkste slachtoffers uitkiest om te besparen. Binnen enkele dagen worden de besparingsmaatregelen van Demotte van kracht. De thuiszorg wordt vanaf dan meer dan ooit uitgekleed, de patiënten komen meer dan ooit in de kou te staan. Groen! roept die regeringspartijen die echt begaan zijn met het lot van de patiënten, die echt werk willen maken van thuiszorg alsnog op de maatregel ongedaan te maken.