Gemeente Kerkrade
---

27.07.05: Nieuw plan Akerstraat-Carboonstraat financieel rond

De ondertekening van het contract. Het college van Burgemeester en Wethouders is tot een principe-akkoord gekomen met `Herontwikkeling kern Spekholzerheide BV' over de realisatie van het winkelcentrum Akerstraat/Carboonstraat. Deze BV (woonmaatschappij Hestia Groep, 3W Vastgoed en Bouwontwikkeling Jongen) had in december 2004 laten weten de projectontwikkelingsovereenkomst niet te kunnen tekenen. Men achtte het oorspronkelijke plan financieel niet uitvoerbaar. De afgelopen maanden heeft de BV - in samenwerking met de gemeente - gewerkt aan een alternatief plan. Ook dit plan kende een negatief financieel resultaat. Zowel de gemeente als de BV hebben vervolgens bijgedragen om het project financieel mogelijk te maken. Het college wil daarvoor een extra bijdrage doen van EUR 175.000. Samen met de al eerder toegezegde bijdragen steekt de gemeente dan in totaal EUR
1.528.000 in het project.

Projectontwikkelingsovereenkomst Het college zal de raad in september 2005 een voorstel doen om in te stemmen met de opgestelde projectontwikkelingsovereenkomst, het stedenbouwkundig plan, de exploitatie-opzet en de gemeentelijke financiële bijdrage. De verantwoordelijke wethouders Krasovec, Thomas en Willems hebben, onder voorbehoud van goedkeuring van de raad, het contract met `Herontwikkeling kern Spekholzerheide BV' ondertekend. In de overeenkomst zijn definitieve afspraken vastgelegd over het stedenbouwkundig plan en over de verdeling van de werkzaamheden, risico's en financiën.

Stedenbouwkundig ontwerp Het nieuwe plan omvat een hoogwaardig winkel- woon- en verblijfsgebied met daarin ongeveer 72 appartementen, circa 300 parkeerplaatsen (waarvan circa 72 parkeerplaatsen voor de bewoners), en de bouw van circa 5000 m2 bruto vloeroppervlakte ten behoeve van detailhandel, dienstverlening en horeca. Om dit plan te kunnen realiseren, dienen circa 2100 m2 bruto vloeroppervlakte winkels en ongeveer 18 woningen gesloopt te worden.

Planning
Na de ondertekening wordt het stedenbouwkundig plan uitgewerkt in een architectonisch ontwerp en zullen de benodigde planologische procedures worden voortgezet. Als alles volgens planning verloopt, zullen de werkzaamheden van de eerste fase van het project in het najaar van 2006 starten.