Gemeente Doesburg


week 30-2005

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 27 juli 2005, week 30.

BOUWEN EN WONEN

Aanvraag bouwvergunningen

De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:

18-07-2005, F.D. Rooseveltsingel 10: Het plaatsen en vergroten van 12 dakramen.

20-07-2005, Koepoortwal 17: Het geheel vernieuwen van een erker.

Verleende bouwvergunningen (2^e fase)

Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen de vergunning verleend op:

19-07-2005, Kloosterstraat 12: Het gedeeltelijk veranderen van bedrijfspand tot woning .

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Alle genoemde aanvragen en de verleende bouwvergunning kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg

De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de welstandscommissie is gepland op dinsdag 09 augustus 2005 vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de welstandscommissie worden voorgelegd.

De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

BINNEN HET BESCHERMD STADSGEZICHT ZIJN VERANDERINGEN EN/OF WIJZIGEN AAN BOUWWERKEN, TUINEN EN ERVEN ZONDER VERGUNNING NIET TOEGESTAAN

Het centrum van Doesburg is in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dat was een erkenning van de monumentale kwaliteit van onze historische binnenstad. De doelstelling is om die monumentale kwaliteit van de historische binnenstad zo goed mogelijk te bewaren. Dat brengt een aantal beperkingen met zich mee. Het is verboden om zonder vergunning veranderingen en/of wijzigingen aan te brengen binnen het beschermd stadsgezicht. Het vergunningvrij bouwen en slopen is niet toegestaan. Binnen het gebied van het beschermd stadsgezicht is meestal tenminste een lichte bouwvergunning en/of sloopvergunning dan wel een aanlegvergunning nodig. Deze verplichting geldt voor alle gebouwen en bouwwerken, dus monumenten en niet-monumenten, maar ook voor tuinen en erven.

Naast de normale verbouwingen, vergrotingen en veranderingen aan gebouwen en bouwwerken, waarvoor altijd een vergunning nodig is, mogen zonder de vereiste vergunning bijvoorbeeld ook geen:


· gevels van het gebouw worden gepleisterd;


· monumenten worden geschilderd in een andere kleur en/of volledig nieuw geschilderd waarbij de bestaande verflagen worden verwijderd; voor het overschilderen in dezelfde kleur, waarbij de bestaande verflagen niet verwijderd mogen worden, is geen monumentenvergunning vereist;


· gevelindelingen worden gewijzigd en/of vervangen als b.v. sierlijsten, ornamenten, dakgoten, enz.;


· kozijnen, ramen en deuren worden gewijzigd en/of vervangen (uitvoering in kunststof is niet toegestaan);


· dakramen en dakkapellen worden geplaatst en/of vervangen (uitvoering in kunststof is niet toegestaan);


· bouwkundige onderhoudwerkzaamheden worden verricht aan b.v. gevels, kozijnen, ramen, deuren, goten, daken, dakpannen, zonweringen, luiken, enz. (materialen vervaardigd uit kunststof zijn niet toegestaan);


· interne verbouwingen plaatsvinden, ook voor zover die verbouwing betrekking heeft op niet-dragende constructieonderdelen;


· dakterrassen worden aangebracht;


· bouwwerken als b.v. berg-, stallingsruimte(n), tuinhuisje(s), overkapping(en), enz. worden geplaatst;


· terreinen worden afgraven, ophoogt en geëgaliseerd tenzij de werkzaamheden binnen het kader van de uitvoering van het plan en normale onderhoud van toepassing is;


· bomen worden gerooid;


· bouwkundige erfafscheidingen worden aangebracht. Groen als erfafscheiding altijd in overleg met de naastgelegen percelen.

Voor het plaatsen van (bouw)steiger(s), bouwkeet, -materialen, containers, enz. voor of nabij het pand dient u vooraf een verzoek in te dienen bij het Bouw- en Woningtoezicht voor toestemming van het gebruik van gemeentegrond. Ook voor het aanbrengen van reclame-uitingen, vlaggen en andere attributen op gevels en op de grond is een vergunning nodig evenals voor het hebben van terrassen.

De voorschriften en eisen zijn o.a. geregeld in:


· de Woningwet, ex. artikel 43 lid 2a en b;


· de Monumentenwet 1988;


· de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Doesburg;


· het bestemmingsplan Binnenstad Doesburg;


· de welstandsnota en het hieruit voortkomende beeldkwaliteitplan Doesburg Oude Stad,
deel 1 de binnenstad en deel 2 de vestiginggordel;

en liggen ter inzage bij het Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Nadrukkelijk wordt vermeld dat bovenstaande opsomming bepaald niet uitputtend is. Als u een gebouw, een bouwwerk en/of een tuin binnen het beschermd stadsgezicht wilt veranderen is het verstandig om vooraf overleg te voeren met de gemeente omdat bijna altijd wel een vergunning nodig is.

Voor nadere informatie of vragen kunt u zich wenden tot de website www.vrom.nl/bouwvergunningen_online van

het ministerie VROM, www.doesburg.nl van de gemeente Doesburg, de stadsgids en/of het Bouw- en Woningtoezicht.

Het hieronder afgedrukte kaartje geeft het als beschermd stadsgezicht aangewezen stadsdeel aan.

VERKEER

Vanaf maandag 18 juli geen parkeren meer op het Mauritsveld

Op maandag 18 juli is Stichting Woonservice IJsselland gestart met de bouw van een appartementencomplex op het Mauritsveld. Naar verwachting zal de totale bouw circa 18 maanden in beslag nemen. Dit betekent dat de nieuwbouw afgezien van onvoorziene omstandigheden- begin 2007 zal worden opgeleverd.

Gedurende de bouwtijd kan het terrein niet worden gebruikt voor parkeren. Degenen die hier regelmatig parkeren verzoeken wij hun auto elders te parkeren. Dit kan bij voorkeur op parkeerplaats De Bleek gelegen aan de noordzijde van de stad. Op deze locatie zijn circa 200 plaatsen aangelegd. Eventueel is het mogelijk om aan weerszijden van de Halve Maanweg/Looiersweg te parkeren (ca. 60 plaatsen). Bij het parkeren aan de Halve Maanweg zal er op worden toegezien dat dit ordelijk verloopt en dat de doorstroming van het verkeer gewaarborgd blijft; de aan deze weg gelegen bedrijven mogen geen hinder ondervinden van het parkeren én de brandweerkazerne dient te allen tijde toegankelijk te zijn en te blijven.

Na oplevering van de nieuwbouw kan er zij het in beperkte mate- weer geparkeerd worden op het Mauritsveld.
Er zullen dan circa 50 openbare parkeerplaatsen aanwezig zijn.