Skatebond Nederland


Persbericht Skate Bond Nederland


----------
Zilver in puntenkoers EK voor Blokhuijsen, Verweij en Bakker

Jan Blokhuijsen uit Zuid-Scharwoude, Koen Verweij uit Alkmaar en Mariet Bakker uit het Groningse Scharmer hebben vanavond alle drie zilver gewonnen op de puntenkoers op het Europees jeugdkampioenschap op de weg. De medaillestand voor de Nederlandse ploeg staat daarmee op vijf: vier keer zilver en één keer brons. Voor Blokhuijsen (junioren, 10 km) en Bakker (kadetten, 5 km) was het de eerste plak, voor Koen Verweij (kadetten, 5 km) de derde.

Jan Blokhuijsen (16) had acht ronden alleen aan de leiding gereden, waarmee hij acht punten had verworven, net niet genoeg voor goud. Blokhuijsen reed in de tweede helft van de race naar voren met helper Crispijn Ariens uit Boxtel. De twee haalden een Portugees in die op dat moment op kop reed. De Nederlanders gingen samen door, totdat Ariens zich moest laten terugzakken in het peloton. Daar deed hij afstoppend werk, evenals eerder Pieter-Jan van Eck uit Zuilichem had gedaan. Toen Blokhuijsen ten slotte werd teruggepakt onder leiding van twee Italianen, kon hij niet meer bij de leidende groep blijven, maar het uitrijden van de wedstrijd was voldoende. De Fransman Fabien Hascoet veroverde het goud. Mariet Bakker (15) had helemaal niet op een medaille gerekend, want het plan was voor Rowenna de Boer uit Bant te rijden, die op papier meer kansen had. Bakker moest een vreugdetraantje wegpinken. "Ik had aan het eind nog veel over. Ik riep Rowenna, ik wilde zo graag dat ze mee ging naar voren, maar ze kon niet meer. Toen ben ik voor mijn eigen kans gegaan. Ik ben hier hartstikke blij mee." Bakker, tweedejaars kadet, finishte in de laatste puntensprint als tweede en had daarmee twee punten, genoeg voor zilver. Marita Hut uit Haulerwijk werd vijfde. Ze won één sprint en verdiende daarmee een punt, maar was daarna op.

Voor Koen Verweij (14) was het zijn derde plak dit kampioenschap, na een zilveren op de 3 km puntenkoers piste en een bronzen op de 10 km afvalkoers weg.Verweij toonde zich direct na de finish niet heel erg gelukkig. Hij had gewenst dat zijn ploegmaats Sjaak Schipper (Medemblik) en Jan Bloemert (Staphorst) hem meer assistentie hadden kunnen bieden, maar de twee hadden gegeven wat ze konden. Verweij had één puntensprint gewonnen en was tweede in de eindsprint. Aanvankelijk leek het dat Verweij brons had, omdat een Portugees verrassenderwijs de race won, maar de jury diskwalificeerde hem omdat hij in de laatste ronde een Belgische rijder uit de baan duwde. Daardoor schoof Verweij op naar zilver. Bianca Roosenboom uit Kampen behaalde opnieuw een vierde plaats, haar derde, in de 10 km puntenkoers bij de junioren. Ze won één spurt en eindigde als derde in de laatste sprint. "Ik was helemaal dood. Ik moest veel te veel beuken," bracht de 15-jarige sprintster na de finish uit. De Belgische Nele Armée greep haar tweede gouden plak. Op de 1000 m van de kadetten van gisteravond is Jan Bloemert uit Staphorst op een gedeelde negende plaats geeindigd. Sjaak Schipper uit Medemblik en Koen Verweij deelden de elfde plaats. Marita Hut uit Haulerwijk was negende. Rick Smit uit het Noord-Hollandse Hem was op de 500 m bij de junioren tiende. Vanavond rijden alle categorieen nog de aflossingskoers, waarop Nederland ook nog kansen heeft. Morgenmiddag volgt de afsluitende marathon.

Meer info: Uitslagen EK jeugd


----------


----------
Skate Bond Nederland
www.skatebond.nl