Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200409040/1
Hoger beroep over de weigering door de burgemeester van Rotterdam van een nachtontheffing voor Café Knor aan de Bergweg in die gemeente. Volgens de burgemeester ligt het café in een zeer kwetsbaar woongebied, waar sprake is van toenemende criminaliteit en overlast. Door de verlening van de nachtontheffing zou volgens de burgemeester een ongewenst horecaconcentratiegebied ontstaan met een aanzienlijke kans op toename van de overlast. De eigenaar van het café is het hier niet mee eens. Volgens hem is het een rustig buurtcafé met een voornamelijk vast publiek. Verder wordt volgens de eigenaar met de weigering het gelijkheidsbeginsel geschonden, omdat twee andere horecagelegenheden wel een nachtontheffing hebben gekregen.


* 200410186/1
Hoger beroep over de weigering door het college van B&W van Rijnwaarden om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan voor detailhandel, opslag en verkoop van vuurwerk vanuit een woning in Pannerden. Volgens het college van B&W past het verlenen van vrijstelling niet binnen de algemene uitgangspunten van het gemeentelijk ruimtelijk beleid. Dit beleid houdt in dat binnen de gemeente op geen enkele plaats verkoop vanuit de woning is toegelaten, aldus het college. De bewoners van de desbetreffende woning zijn het hier niet mee eens. Een eerder beroep is in december 2004 door de rechtbank in Arnhem ongegrond verklaard.


* 200410468/1
Hoger beroep over de vaststelling van de Tijdelijke subsidieregeling Zeemanswelzijn Nederland door de minister van Verkeer en Waterstaat en de daaropvolgende mededeling aan de Stichting Zeemanswelzijn dat met ingang van 1 januari 2005 geen subsidie meer zal worden verstrekt. De Stichting is van mening dat subsidiebeëindiging niet mogelijk is vanwege het Internationale Verdrag betreffende het welzijn van zeevarenden op zee en in de haven. Nederland heeft dit zogeheten ILO-verdrag ondertekend, zodat het Verdrag tot rechtstreekse verplichtingen voor de Nederlandse Staat leidt, aldus de Stichting. Ook is zij van mening dat met de subsidiebeëindiging het Verdrag van Wenen is geschonden. Daarin is een artikel opgenomen waarin is bepaald dat een Staat zich moet onthouden van handelingen die een verdrag zijn voorwerp en zijn doel zouden ontnemen. Verder heeft de Stichting aangevoerd dat zij aan de langdurige subsidiëring het vertrouwen heeft kunnen ontlenen dat de subsidie gewoon zou worden voortgezet.


* 200410665/1
Beroep van de Stichting Heerlijkheid Westerwolde uit Blijham tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bellingwedde heeft verleend voor een camping met horeca, campingwinkel en aanverwante sport- en recreatiemogelijkheden aan de Molenweg in Wedde. De Stichting betoogt dat er geen milieuvergunning had mogen worden verleend omdat er in het verleden overtredingen zouden zijn gepleegd. De Stichting is bang dat ook in de toekomst de aan de vergunning verbonden voorschriften niet zullen worden nageleefd.


* 200500264/1
Hoger beroep over de verlening van een vergunning door de burgemeester van Hilversum voor de exploitatie van seksclub "Club Garden of Eden" op de Kamerlingh Onnesweg in die gemeente. Het hoger beroep heeft ook betrekking op de ontheffing woon- en leefklimaat die de burgemeester heeft verleend voor de exploitatie van een horecabedrijf op die locatie. De burgemeester heeft daar als voorwaarde aan verbonden dat de seksclub tot maximaal 1.00 uur 's nachts geopend mag zijn. De rechtbank in Amsterdam heeft in november 2004 een eerder beroep tegen deze voorwaarde, gegrond verklaard. Volgens de rechtbank dat er geen zakelijke redenen bestaan voor het gemaakte onderscheid tussen sluitingstijden voor seksclubs (1.00 uur) en horecabedrijven (7.00 uur) in de gemeentelijke verordeningen. Dit kan volgens de rechtbank leiden tot willekeur. De burgemeester van Hilversum is het niet eens met deze uitspraak en komt hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De burgemeester stelt zich op het standpunt dat de aard van een seksclub wezenlijk anders is dan de aard van een horecabedrijf.


* 200500364/1
Beroep van de Stichting Contactcentrum Westwood en van een inwoner uit Den Haag tegen de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag aan hen heeft opgelegd. De dwangsom is vastgesteld op 1.135,= per dag dat de geluidsvoorschriften van het Besluit horeca- sport- en recreatie inrichtingen milieubeheer worden overtreden. In beroep wordt gesteld dat de geluidsvoorschriften niet worden overtreden en er dus geen grond was om een dwangsom op te leggen. De geluidmetingen zouden niet conform de voorschriften zijn uitgevoerd, activiteiten ten aanzien waarvan geluidmetingen zijn verricht vonden niet plaats op het terrein van de Stichting en sommige metingen zijn verricht tijdens niet representatieve bedrijfssituaties.


* 200500641/1
Beroep van een beleggings BV uit Maastricht en van een Vastgoed Ontwikkelingscentrum uit Heerlen tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Terworms-Prickenis" van de gemeente Heerlen. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied dat tegen de rand van de kern van Heerlen aanligt. Het gebied ligt in het dal van de Geleenbeek. Het merendeel van de gronden is in gebruik als bos, boomgaard, weiland of akker en heeft een bestemming ten behoeve van natuur- en landschapsdoeleinden. Het beleid is gericht op natuurontwikkeling. In beroep wordt gesteld dat er ten onrechte goedkeuring is verleend aan een agrarische bestemming terwijl er duidelijke ontwikkelingen zouden zijn dat het terrein in de toekomst voor een onderwijsinstelling zal worden gebruikt.


* 200500762/1
Beroep van inwoners van 's-Heer Hendrikskinderen tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zeeland waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan " 's-Heer Hendrikskinderen Oost" van de gemeente Goes. Het bestemmingsplan maakt een uitbreiding van de kern 's-Heer Hendrikskinderen aan de oostzijde mogelijk met 29 (deels vrijstaande) woningen. Het plangebied ligt tussen de autosnelweg A256 en de bestaande kern in, ten oosten van de Jacoba van Beierenstraat. De inwoners die beroep hebben ingesteld wonen aan deze straat. Zij betogen dat zij hun vrije uitzicht verliezen en dat hun woning in waarde zal dalen. De doorgaande (brom)fietsontsluiting langs hun perceel leidt tot een aantasting van het woongenot.


* 200504830/1
Hoger beroep over de exploitatievergunning die de burgemeester van Amsterdam heeft verleend voor een terras aan de gevelzijde van eetcafé "Festina Lente" aan de Looiersgracht in Amsterdam. Een omwonende heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Hij vindt dat het terras een verkeersonveilige situatie oplevert. De burgemeester heeft de exploitatievergunning verleend, vooruitlopend op een nieuw vast te stellen voor Festina Lente gunstiger terrassenbeleid. Volgens hem bestond er na de herprofilering van de Looiersgracht voldoende ruimte voor een terras. De rechtbank in Amsterdam heeft in november 2004 een eerder beroep van de omwonende ongegrond verklaard en de exploitatievergunning in stand gelaten.