Ingezonden persbericht


Persbericht - 27 juli 2005

Veel nieuwe ambtenaren door nieuw ziektekostenstelsel

AMSTERDAM, 27 juli - Het ministerie van Financiën trekt 700 nieuwe ambtenaren aan om de gevolgen van de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel te kunnen opvangen.

Het weekblad Elsevier meldt deze week dat de eerste 300 nieuwe personeelsleden in vaste dienst op 1 juli bij de Belastingdienst zijn begonnen. De overige 400 volgen in de loop van het jaar. Zij worden verantwoordelijk voor de zorgtoeslag. Deze toeslag wordt in het kader van de nieuwe zorgverzekeringswet vanaf december 2005 uitgekeerd aan alle Nederlanders met een laag inkomen.

De 700 nieuwe ambtenaren zijn in tegenspraak met eerdere beloftes van premier Jan Peter Balkenende (CDA). Bij zijn aantreden benadrukte het kabinet Balkenende-II dat het aantal rijksambtenaren snel moest verminderen. Het kabinet wilde 5 procent op de kosten van de ministeries bezuinigen. In 2003 daalde het aantal ambtenaren nog met 1.104 stuks.

De zorgverzekeringswet van minister Hans Hoogervorst (VVD) gaat in op 1 januari 2006. Op die datum verdwijnen het ziekenfonds en het particuliere ziektekostenstelsel. Iedere inwoner van Nederland is dan verplicht verzekerd in één ziektekostensysteem. Er is een vaste ziektekostenpremie verschuldigd van rond de 1100 euro per persoon per jaar.

De nieuwe medewerkers komen terecht op het kantoor Toeslagen van de Belastingdienst. Dat kantoor regelt ook de huurtoeslag (nu nog huursubsidie). Het totale aantal personeelsleden kan oplopen tot boven de 700, omdat op piekmomenten ook flexibele werknemers worden aangetrokken, laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten.

De zorgtoeslag is bestemd voor inwoners die op jaarbasis minder verdienen dan 25.000 euro bruto. Als ze samen met anderen een huishouden vormen, geldt een maximum-inkomen van 40.000 euro. De toeslag op de premie bedraagt ten hoogste 420 euro per persoon of 1.200 euro per huishouden.

Begin september worden de eerste 6,1 miljoen brieven verstuurd aan Nederlanders die in aanmerking komen voor de zorgtoeslag: 1,2 miljoen formulieren gaan naar inwoners die nu huursubsidie en straks huurtoeslag krijgen. Het ondertekende formulier moet voor 1 november worden terug gestuurd. In december, voordat de ziektekostenpremie over 2006 moet worden betaald, volgt de eerste uitkering.

Informatie voor de pers:
Het volledige artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.

Wilt u geen persberichten via e-mail meer ontvangen, stuurt u dan een e-mail aan webredactie@elsevier.nl met uw e-mailadres. U wordt dan van de e-maillijst verwijderd. © 2005 Reed Business Information bv. Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande toestemming van Elsevier, door Elsevier gepubliceerde artikelen, onderzoeken of gedeelten daarvan over te nemen, te (doen) publiceren of anderzins openbaar te maken of te verveelvoudigen. Op onze aanbiedingen en overeenkomsten zijn van toepassing onze algemene voorwaarden, welke zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam.