Gemeente Assen


Nieuwe regeling grof vuil per 1 januari 2006

Assen, 27 juli 2005

De gemeente Assen wijzigt de regeling voor grof vuil. Dit is althans het voorstel van het college aan de raad. Huishoudens kunnen met ingang van 1 januari 2006 nog 900 kilo grof vuil per jaar gratis storten op het Milieupark. Nu is dat nog 200 kilo per week.

Voor een gemiddeld huishouden met 300 kilo grof vuil per jaar heeft het veranderen van de regeling vooral voordelen. Met de regeling wordt het namelijk makkelijker om het afval van de voorjaarsopruiming, de verbouwing of de tuinaanleg in één keer op het milieupark te storten. Daar staat tegenover dat grootgebruikers in de toekomst zullen moeten bijbetalen. In totaal gaat het daarbij om een kleine 1.600 huishoudens in Assen.

Met het beperken van de vrijstelling wil de gemeente bereiken dat een groter deel van het grof huishoudelijk afval wordt gescheiden en dat kringloopfaciliteiten beter worden benut. Betere scheiding, meer hergebruik en afvalpreventie betekent een lagere belasting van het milieu.

Jaarlijks bezoeken ruim 15.000 huishoudens in Assen het Milieupark. Gezamenlijk brengen zij een kleine zesduizend ton grof vuil er naar toe. De meeste bezoekers komen twee tot drie keer per jaar. Van degenen die grof vuil storten blijft 90% onder de 900 kilo per jaar.

De gemeente wil daarnaast onderzoek doen naar het invoeren van een kostendekkend tarief voor het aan huis laten ophalen van grof vuil. Dit zou het zelf brengen van afval naar het Milieupark bevorderen.