Provincie Noord-Holland

26-7-2005

Onderwerp

Gedeputeerde Hooijmaijers positief: VROM alsnog akkoord met woningbouw Haarlemmermeer


Gedeputeerde Hooijmaijers van Ruimtelijke Ordening en Luchtvaartzaken heeft verheugd gereageerd op het groene licht dat Minister Dekker van het Ministerie van VROM alsnog heeft gegeven voor de bouw van huizen in de kleine kernen van de gemeente Haarlemmermeer.

Het Haarlems Dagblad van 22 juli jl. meldde dat de gemeente Haarlemmermeer toch van minister Dekker mag bouwen op enkele zogenoemde inbreidingslocaties in de kleine kernen Zwanenburg, Abbenes en Buitenkaag. Dit heeft Dekker laten weten aan de Haarlemmermeerse wethouder Bezuijen. Eerder had de bewindsvrouw 'nee' gezegd vanwege het vliegtuiglawaai. De Haarlemmermeerse bouwplannen, vindt Dekker bij nader inzien, komen neer op het opvullen van gaten in bestaande bebouwing en zijn dus toch toegestaan.

Gedeputeerde Hooijmaijers:Ik ben erg verheugd. Dit herziene standpunt van de Minister komt de leefbaarheid ten goede omdat op deze manier nog ontwikkeling in de kernen van de Haarlemmermeer mogelijk is. Wel geldt voor het toelaten van woningbouw het algemene beleid voor ruimtelijke ordening. Dit is opgenomen in bijvoorbeeld het Streekplan Noord-Holland Zuid. Het is niet toegestaan nieuwe burgerwoningen in het buitengebied of het Groen Hart te bouwen. Het spreekt van zelf dat deze woningbouwplannen aan geldende wet- en regelgeving zullen moeten voldoen.

Wethouder Bezuijen komt alle lof toe voor zijn actie richting minister Dekker. Prettig is daarbij dat de door de regio in het kader van de Bestuurlijke Regiegroep Schiphol (BRS) samen genomen initiatieven voor lobby nu een zodanig effect hebben, dat er meteen afspraken kunnen worden gemaakt met de minister. De BRS (waarvan de provincie Noord-Holland en Haarlemmermeer deel van uitmaken) heeft hiermee een goed resultaat bereikt. Dit is het eerste resultaat in het kader van de Verbetervoorstellen die Amsterdam, Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland onlangs bij het Rijk hebben ingediend in het kader van de aanstaande Evaluatie van de Luchtvaartwet. We hopen dat er nog meerdere mogen volgen.

De wens van de regio om woningbouw in kleine kernen mogelijk te maken is ook eerder vastgelegd in het door de regio geaccepteerde Verbreed Mainportprogramma.
Voormeer informatie: Leo Custers, tel. 023 514 4882