Socialistische Partij

Zonnebloemolie als brandstof niet frustreren, maar aanmoedigen

27-07-2005 * Rijden op zonnebloemolie moet worden aangemoedigd in plaats van beboet, stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen. Zij heeft uitleg gevraagd aan de staatssecretarissen Joop Wijn (Financiën) en Pieter van Geel (Milieu) over berichten dat de douane stevige boetes oplegt aan mensen die hun dieseltank vullen met zonnebloemolie of andere 'biobrandstoffen'.

Krista van Velzen Door de hoge benzineprijs experimenteren mensen volop met alternatieve brandstoffen, zoals zonnebloemolie. "Veel goedkoper en nog milieuvriendelijk ook, zoals het kabinet zelf heeft erkend," zegt Van Velzen. "Het is belachelijk dat dit niet wordt aangemoedigd, maar gefrustreerd." Dat het verboden is te rijden op brandstof waarover geen accijns is betaald, vindt Van Velzen onzinnig. "Ik zie de reden van dat verbod niet. De overheid is zelf aan het experimenteren met biobrandstoffen. In andere landen, zoals Duitsland, wordt er al gewoon op gereden."

De douane voert geregeld controles uit, zo meldden diverse media onlangs. Wie betrapt wordt met zonnebloemolie of een vergelijkbare stof in de tank, krijgt een boete van 4,53 euro per liter tankinhoud plus een naheffing van 37,5 eurocent per liter. Van Velzen: "Het lijkt mij logischer om het gebruik minder vervuilende brandstoffen aan te moedigen. Ik heb de staatssecretarissen dan ook gevraagd om te kijken om een oplossing te zoeken voor mensen die op zonnebloemolie willen rijden."