Crown Van Gelder Papierfabrieken

Halfjaarcijfers 2005 Crown Van Gelder

Persbericht

Velsen, 27 juli 2005 (nabeurs)

NETTOWINST OVER 1e HALFJAAR 2005 VAN EUR 4,8 MILJOEN (2004: EUR 4,4 MILJOEN)

STERKE TOENAME VAN AFZET EN PRODUCTIE MARKTSITUATIE TE ONZEKER VOOR RESULTAATSVERWACHTING 2005 Gang van zaken
Resultaten
De nettowinst van Crown Van Gelder (CVG) in het eerste halfjaar van 2005 op basis van IFRS grondslagen bedroeg EUR 4,8 miljoen, een stijging van EUR 0,4 miljoen ten opzichte van het herziene IFRS resultaat over dezelfde periode in 2004 (EUR 4,4 miljoen) en in lijn met eerder uitgesproken verwachtingen. In de resultaten is voor het eerst rekening gehouden met de IFRS regelgeving voor pensioenen. De omzet in het eerste halfjaar van 2005 kwam uit op EUR 75,4 miljoen ten opzichte van EUR 70,1 miljoen gedurende de eerste helft van 2004. De afzet nam toe met 12% tot 105.800 ton. De productie steeg zelfs nog sterker, door het ontbreken van extra papiermachine stilstand zoals in 2004 toen de ombouw van papiermachine 2 (PM 2) werd uitgevoerd. De productie nam toe met 17% tot 102.300 ton (2004: 87.300). Grondstofprijzen, energiekosten en overige kosten
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG. Sinds begin 2005 is de prijs van de benchmark celstof NBSK gestegen van USD 620 tot USD 645 per ton in mei, waarna een daling is opgetreden tot USD 595 per ton in juli. Als gevolg van de stijging van de USD is de prijs van NBSK (langvezel) celstof in EUR uitgedrukt hetzelfde gebleven. De prijs van kortvezelcelstof is echter in het eerste halfjaar van 2005 met EUR 100 per ton gestegen. In het eerste halfjaar van 2005 lag de prijs van celstof in EUR uitgedrukt gemiddeld 2% lager dan in de eerste helft van 2004. Dit kwam vooral door de lagere koers van de USD ten opzichte van de EUR. Hoewel de olieprijs in 2005 aanzienlijk is gestegen, zijn de energielasten voor CVG stabiel gebleven door vaste prijscontracten die nog tot eind 2005 zullen doorlopen. De overige bedrijfskosten daalden licht, vooral door lagere opslag- en handlingkosten wegens lagere voorraadniveaus in 2005.
Investeringen
CVG voert op dit moment het Investerings-Meerjaren Plan 2 (IMP II) uit. Dit investeringsplan richt zich op de verhoging van de productiecapaciteit, de kwaliteit en de bedrijfsefficiency van de papiermachines. In het najaar van 2005 zal de tweede fase van IMP II worden uitgevoerd. Een belangrijk deel van de investeringen zal gericht zijn op de ombouw van papiermachine 1 (PM 1) en de oploopkast van papiermachine 2 (PM 2).
CVG zal ook de gasturbine en het besturingssysteem van de warmtekrachtcentrale vervangen. In de oorspronkelijke plannen was uitgegaan van vervanging van de huidige gasturbine door een gereviseerd exemplaar. Om te kunnen voldoen aan strenge NOx emissie-eisen die in 2007 van kracht zullen worden (IPPC richtlijn van de EU) heeft CVG nu besloten om de bestaande gasturbine door een nieuwe Dry Low NOx gasturbine te vervangen.
De investering in de warmtekrachtcentrale stijgt hierdoor met EUR 5 miljoen tot EUR 11 miljoen, maar zal leiden tot lagere operationele kosten. De hogere afschrijvingslasten en de lagere operationele kosten zullen per saldo gelijk zijn aan het oorspronkelijke investeringsplan.
1-7

Persbericht

Om extra stilstand van de papiermachines te voorkomen, zal de revisie van de warmtekrachtcentrale gelijktijdig worden uitgevoerd met de ombouw van PM 1 en de investeringen in PM 2. De investeringsuitgaven zullen in 2005 naar verwachting in totaal uitkomen op circa EUR 24 miljoen. Marktontwikkelingen
In het eerste halfjaar van 2005 lag het ordervolume voor de Europese papierindustrie in de sector houtvrij ongestreken papier op hetzelfde niveau als in de overeenkomstige periode in 2004. De marktomstandigheden zijn relatief zwak in de markten van CVG, waarbij de marktgroei lager ligt dan de historische trend en de overcapaciteit leidt tot sterke prijsconcurrentie. Een arbeidsconflict waardoor de papierproductie in Finland gedurende zes weken stil kwam te liggen, had slechts beperkte invloed op de orderportefeuille en geen merkbaar effect op de verkoopprijzen in de markten van CVG. In het eerste halfjaar van 2005 lagen de verkoopprijzen bij CVG gemiddeld 3,6% lager in vergelijking met dezelfde periode in 2004.
IFRS
Met ingang van het boekjaar 2005 stelt CVG de geconsolideerde financiële rapportages op volgens International Financial Reporting Standards (IFRS). De belangrijkste verschillen met de Nederlandse verslaggevingsregels zijn de behandeling van pensioenen en de wijziging in de waardering en resultaatsbepaling van voorraden en verbruik.
Het was tot dusver niet duidelijk hoe de IFRS pensioenregels bij CVG geïnterpreteerd zouden moeten worden. De consequenties van de pensioenregeling zijn nu wel in de balans en de resultatenrekening opgenomen. Als gevolg hiervan is het nettoresultaat op basis van IFRS-grondslagen over de eerste helft van 2004 met EUR 0,4 miljoen verhoogd tot EUR 4,4 miljoen en is een pensioenoverschot in de balans opgenomen.
Om te kunnen voldoen aan nieuwe pensioenwetgeving zal de structuur van het pensioenfonds wijzigen. De veranderingen in de juridische structuur van het pensioenfonds en de pensioenregeling zullen in de tweede helft van 2005 en begin 2006 hun beslag krijgen. Het is nog niet duidelijk wat de definitieve opzet zal worden en wat hiervan de gevolgen zullen zijn voor CVG en haar financiële rapportages. Corporate Governance
Op 3 mei 2005 heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders haar goedkeuring gegeven aan de gewijzigde statuten van Crown Van Gelder N.V. De statuten van Crown Van Gelder N.V. en de statuten en administratievoorwaarden van Stichting Administratiekantoor CVG zijn aangepast om te kunnen voldoen aan de nieuwe wetgeving voor structuurvennootschappen en aan de Corporate Governance code. Op 13 juli 2005 zijn de nieuwe statuten en administratievoorwaarden van kracht geworden. Voor meer informatie over Corporate Governance bij CVG wordt verwezen naar de website van Crown Van Gelder (www.cvg.nl).
FSC certificering
De papierindustrie is een grote afnemer van houtproducten. De ontbossing en de afname van biodiversiteit zijn belangrijke milieuvraagstukken. FSC (Forest Stewardship Council) en andere certificeringinstanties moedigen ketenproducenten aan om hun productieprocessen op zodanige wijze in te richten dat klanten producten kunnen kopen die grondstoffen bevatten uit duurzaam beheerde bossen. CVG hecht sterk aan het concept van duurzame bedrijfsvoering en ook de klanten van CVG stellen in toenemende mate belang in dit onderwerp. CVG is daarom verheugd te kunnen mededelen dat de onderneming in aanmerking komt voor Chain of Custody certificering.
2-7

Persbericht

Vooruitzichten 2005
De ombouwstilstand en verminderde productiecapaciteit in het najaar zullen een beperkte negatieve invloed hebben op de productie en het resultaat in het tweede halfjaar. CVG verwacht dat de productie en afzet in 2005 zal uitkomen tussen de 195.000 á 200.000 ton. Als gevolg van de sombere economische situatie in Europa blijven de verkoopprijzen onder druk staan en er zijn op dit moment geen tekenen die op herstel duiden. Ondanks de zwakke economische omstandigheden is de orderportefeuille van CVG goed gevuld en de onderneming spreekt haar vertrouwen uit over de afzetverwachting.
De stijging van de USD heeft in het tweede kwartaal geleid tot een daling van de marges. Wat de effecten zullen zijn van het opnieuw tot de markt toetreden van Finse papierproducenten op de verkoopprijzen is nog niet duidelijk.
In de celstofmarkt zal in de loop van het jaar meer aanbod beschikbaar komen, maar het is nog onzeker of deze toename voldoende zal zijn om de hoge vraag naar celstoffen van de sterk groeiende Aziatische economieën te dekken. Het is onzeker of de celstofprijzen zullen stabiliseren en wat, in combinatie met de ontwikkelingen van de Amerikaanse dollar, het effect zal zijn op de grondstofkosten van CVG. De stijging van de energieprijzen heeft tot nu toe geen directe invloed gehad op de resultaten van CVG, maar zou in de tweede helft van 2005 indirect tot kunnen leiden tot hogere transportkosten en hogere kosten van chemische hulpstoffen.
Het is daarom nog niet duidelijk hoe de verkoopmarges zich in de rest van het jaar zullen ontwikkelen. Als gevolg van de onzekere marktsituatie is de onderneming niet in staat om een betrouwbare schatting te geven van het resultaat voor heel 2005.
Op 10 februari 2006 (voorbeurs) zal Crown Van Gelder de jaarresultaten over 2005 publiceren. Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht. Voor nadere informatie:
Mees Hartvelt, CEO, tel. 0251 - 26 22 01.
Internetsite: www.cvg.nl
Profiel:
Crown Van Gelder N.V. produceert en verkoopt hoogwaardige industriële en grafische specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken en lichtgestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen (Nederland) en telt circa 300 medewerkers. De onderneming beschikt over twee papiermachines en tot de producten behoren basispapieren voor zelfklevende materialen, papier voor digital colour printing, basispapier voor direct thermal printing, karton voor tickets, optisch leesbare papieren (OCR), rotatie- offset papier en kettingformulierpapier voor laser- en inkjetprinters. Crown Van Gelder N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam en maakt sinds 25 februari 2003 deel uit van het NextPrime Segment.
Bijlagen:

- Geconsolideerde winst- en verliesrekening
- Geconsolideerde balans

- Geconsolideerd kasstroomoverzicht

- Geconsolideerd overzicht van mutaties in eigen vermogen
3-7

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING OVER DE PERIODE 1 JANUARI TOT EN MET 30 JUNI (x EUR 1.000) 2005 2004 Netto-omzet 75.395 70.062 Wijziging in voorraad gereed product -1.664 -3.904 Omzetgerelateerde kosten -4.134 -3.067 Totaal van de bedrijfsopbrengsten 69.597 63.091 Kosten van grond- en hulpstoffen en energie -42.007 -36.594 Arbeidskosten -9.443 -9.415 Afschrijvingen en amortisatie -4.753 -3.716 Overige bedrijfskosten -6.618 -6.849 Totaal der bedrijfskosten -62.821 -56.574 Bedrijfsresultaat voor financiële baten en lasten 6.776 6.517 Financiële baten 15 27 Financiële lasten -76 -33 Resultaat uit gewone bedrijfs- uitoefening voor belasting 6.715 6.511 Belasting -2.025 -2.253 Resultaat deelnemingen 151 108 Minderheidsbelang derden -17 -14 NETTORESULTAAT 4.824 4.352 (Geen accountantscontrole toegepast) 4-7

GECONSOLIDEERDE BALANS (x EUR 1.000) (voor verwerking winstbestemming) 30 juni 2005 31 december 2004 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste activa 86 125 Materiële vaste activa 86.770 84.317 Financiële vaste activa 959 1.075 Pensioenen 3.211 2.727 Overige activa 2.984 3.038 94.010 91.282 Vlottende activa Voorraden 23.437 24.897 Handelsvorderingen en overige vorderingen 19.970 20.033 Belastingvorderingen 0 1.977 Liquide middelen 2.113 902 45.520 47.809 139.530 139.091 PASSIVA Eigen vermogen 114.760 114.292 Aandeel derden 94 147 Langlopende verplichtingen Voorzieningen 105 0 Latente belastingverplichtingen 4.574 4.422 4.679 4.422 Kortlopende verplichtingen Rentedragende verplichtingen 6.073 8.229 Handelscrediteuren 9.884 7.181 Belastingverplichtingen 775 0 Overige kortlopende schulden 3.265 4.820 19.997 20.230 139.530 139.091 (Geen accountantscontrole toegepast) 5-7

GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT OVER DE PERIODE 1 JANUARI TOT EN MET 30 JUNI (x EUR 1.000) 2005 2004 Kasstroom uit Operationele activiteiten Bedrijfsresultaat 6.776 6.517 Aanpassingen voor: Afschrijvingen en amortisatie 4.753 3.716 Voorzieningen 257 156 Pensioenen -484 -498 Mutaties in werkkapitaal: Handelsvorderingen en overige vorderingen 63 -3.767 Voorraden 1.460 2.728 Handelscrediteuren 2.703 9.238 Overige posten -1.469 -2.418 2.757 5.781 14.059 15.672 Financiële baten/lasten -61 -6 Betaalde winstbelasting 890 -1.424 829 -1.430 14.888 14.242 Kasstroom uit Investeringsactiviteiten Investeringen in materiële vaste activa -7.165 -19.240 -7.165 -19.240 Kasstroom uit Financieringsactiviteiten Betaald dividend -4.356 -4.356 Schulden aan kredietinstellingen -2.156 7.063 -6.512 2.707 Afname/toename in liquide middelen 1.211 -2.291 Liquide middelen per 1 januari 902 4.925 Liquide middelen per 30 juni 2.113 2.634 (Geen accountantscontrole toegepast) 6-7

GECONSOLIDEERD OVERZICHT VAN MUTATIES IN EIGEN VERMOGEN (EUR x 1.000) Gestort en Wettelijke Overige Onver- Totaal opgevraagd reserve reserves deelde winst kapitaal Stand per 1 januari 2004 8.712 764 93.036 7.850 110.362 Mutaties in 1ste halfjaar 2004 Toevoeging aan reserves - - 3.494 -3.494 - Betaald dividend - - - -4.356 -4.356 Niet-uitgekeerde winst van groepsmaatschappijen - -41 41 - - Overige mutaties - - 297 - 297 Winst over 1ste halfjaar 2004 - - - 4.352 4.352 Stand per 30 juni 2004 8.712 723 96.868 4.352 110.655 Stand per 1 januari 2005 8.712 896 96.359 8.325 114.292 Mutaties in 1ste halfjaar 2005 Toevoeging aan reserves - - 3.969 -3.969 - Betaald dividend - - - -4.356 -4.356 Niet-uitgekeerde winst van groepsmaatschappijen - -23 23 - - Overige mutaties - - - - - Winst over 1ste halfjaar 2005 - - - 4.824 4.824 Stand per 30 juni 2005 8.712 873 100.351 4.824 114.760 (Geen accountantscontrole toegepast) 7-7


---- --