Skatebond Nederland



Persbericht Skate Bond Nederland


----------

Teller EK jeugd staat nu op vijf medailles


De Nederlandse jeugdploeg heeft vanavond op het EK, na de drie zilveren medailles van eerder vandaag, geen podiumplaatsen meer kunnen behalen in de aflossingswedstrijden. De teller staat momenteel op vijf: vier keer zilver en één keer brons. De kadetten jongens werden vierde en de kadetten meisjes vijfde.


In de 10 km aflossing van de junioren meisjes (Bianca Roosenboom/Margo van de Merwe/Rebecca de Graaff) kwam Rebecca de Graaff uit Rijswijk hard ten val. Ze heeft een wond aan de kin en vermoedelijk een gebroken sleutelbeen. Ze klaagde over pijn in de schouder. Ze is voor behandeling naar het ziekenhuis in het 5 km verderop gelegen Gallarate gebracht.
De jongens junioren (10 km) werden ook uitgeschakeld doordat Jan Blokhuijsen viel over een reeds gevallen rijder, nadat hij door een ander opzij was geduwd. Blokhuijsen liep geen ernstige verwondingen op. Zijn ploeggenoten Rick Smit (Hem) en Crispijn Ariens (Boxtel) moesten noodgedwongen ook stoppen.
De kadetten jongens (Koen Verweij/Sjaak Schipper/Jan Bloemert) eindigden in de 5 km aflossingskoers als vierde. De ploeg raakte op de vijfde plaats na een slechte aflossing. Verweij, die de laatste ronde reed, wist nog een positie naar voren te schuiven.
De kadetten meisjes (Mariet Bakker/Marita Hut/Anita Crediet) finishten op hun 5 km aflossing als vijfde.
Bondscoach Desly Hill is tevreden over het kampioenschap tot nu toe. "Jammer dat er geen gouden medaille bij zit, maar vijftien van de zeventien rijders zijn voor het eerste jaar kadet of junior. Op deze leeftijd maakt het veel verschil of je in je eerste of tweede jaar zit. Ze hebben het beter gedaan dan de meeste andere eerstejaars uit andere landen. Deze resultaten zijn uitstekend en bieden veel hoop voor volgend jaar."
Vorig jaar op het jeugd-EK in het Spaanse Pamplona behaalde de Nederlandse ploeg zeven medailles, waaronder één gouden van Bianca Roosenboom (300 m kadetten).


Morgen op de marathon (42 km) voor junioren mogen kadetten niet starten, ook al promoveren ze met onmiddellijke ingang tot junior. Dat heeft de technische commissie hardrijden (CEC) van de Europese bond besloten nadat twee landen, Belgie en Frankrijk, hadden geprotesteerd. Bondscoach Desly Hill wilde kadet Koen Verweij, drievoudig medaillewinnaar, vanwege zijn kwaliteiten inzetten op de marathon. Verweij wordt in augustus 15 en kan op grond van zijn leeftijd junior worden. Omdat hierover niets vastligt in de Europese regels, hadden alle zestien deelnemende landen akkoord moeten gaan. Voor volgend jaar worden de regels aangepast.


Meer info: Uitslagen EK jeugd


----------


----------

Skate Bond Nederland

www.skatebond.nl