28.07.2005 / 14:18 / APS / Rubriek: Economie / Organisatie: Vereniging vno-ncw

Vereniging vno-ncw

  Printervriendelijke versie

  E-mail dit bericht

  vorige   overview

VNO-NCW enthousiast over alternatief klimaatpact

Den Haag, 28 juli 2005- De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is erg te spreken over het internationale pact dat de Verenigde Staten, Australië, China, India en Zuid-Korea willen sluiten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Deze landen zijn verantwoordelijk voor 40 tot 50% van de mondiale uitstoot. Het pact richt zich op de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe energiezuinige technieken, en niet op vaste reductiepercentages. VNO-NCW pleit er voor dat Europa zich hier bij aansluit.

Dat is helemaal in lijn met wat VNO-NCW eerder heeft voorgesteld voor de periode ná Kyoto (2012): wereldwijde afspraken over energiebesparende technologie, ontwikkeling van nieuwe technologie en deze mondiaal beschikbaar maken. De huidige gang van zaken rond de Kyoto-afspraken laat zien dat afspraken over reductiepercentages niet werken. Ze worden veelal niet gehaald en ze leiden tot concurrentievervalsing tussen landen.

Voor een succesvol klimaatbeleid is in de eerste plaats van belang dat er een wereldwijde klimaatcoalitie komt. Landen als de Verenigde Staten en Australië willen zich niet binden aan percentages. Maar zij willen nu wel afspraken maken over technologieontwikkeling. De ontwikkeling van nieuwe energiebesparende technologieën is de enige manier om het klimaatprobleem echt op te lossen, en om de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te behouden.

VNO-NCW vindt het verstandig wanneer ook Europa voor de periode na 2012 snel aansluiting zoekt bij dit nieuwe pact. Europa draagt slechts 14% bij, bij aan het klimaatprobleem. Een 'Alleingang' van Europa met nieuwe reductiepercentages is zinloos en voor Europa economisch schadelijk.


---

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op 070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588