Gemeente Zaanstad

B & W besluiten week 30

donderdag 28 juli 2005

Procedure milieueffectrapportage bioscoop afgerond

Het college van B&W heeft de antwoorden op de inspraakreacties voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) voor de nieuwe bioscoop vastgesteld. Hiermee is de m.e.r.-procedure afgerond. Waar nu nog de garage Rustenburg staat, komt straks een complex met een parkeergarage, winkels, appartementen en een multibioscoop. Het nieuwe Rustenburgcomplex is onderdeel van het Inverdan-programma.

Het opstellen van een milieueffectrapportage is verplicht bij het bouwen van een recreatie-inrichting met meer dan 500.000 bezoekers per jaar. In een m.e.r. worden de gevolgen voor het milieu, de natuur en de omgeving beschreven. Het rapport heeft een maand ter inzage gelegen. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente drie reacties ontvangen. De reacties geven volgens de gemeente en de commissie m.e.r. geen aanleiding om het rapport aan te passen.

Samenwerking internationale acquisitie

Samenwerking met andere gemeenten rondom de internationale acquisitie van bedrijven kan Zaanstad veel voordelen opleveren. Het betekent een betere toegang naar nieuwe netwerken, kennis over acquisitiepraktijken en het kan veel goede (inter)nationale bedrijvencontacten opleveren. Zelfstandig kan Zaanstad hierin minder slagkracht tonen dan in samenwerking met de regio. Vandaar dat Burgemeester en Wethouders van Zaanstad nu besloten hebben om een positieve intentie uit te spreken omtrent het aanbod van de gemeente Almere om nauwer samen te werken op dit terrein. Einddoel van die samenwerking is om een regionaal bureau voor internationale acquisitie op te zetten. Daarbij wordt waar mogelijk aangesloten bij de jarenlange ervaring van de gemeente Amsterdam op dit gebied.

Andere gemeenten zouden ook goed kunnen aansluiten op dit initiatief. In de komende periode wordt bekeken of zon regionaal bureau snel zou kunnen starten. Een dergelijk bureau sluit goed aan op de inzet van Zaanstad om hard te werken aan economische structuurversterking. Ook past het goed bij de afspraken die gemaakt zijn in het kader van de vierde Noordvleugelconferentie.

Plan van aanpak Integraal Onderwijs- en jeugdbeleid

Vergroot de ontwikkelingskansen van de Zaanse jeugd. Dat is in het kort gezegd de doelstelling van het integraal onderwijs- en jeugdbeleid dat onder de titel Ruimte geven en grenzen stellen, in maart door de gemeenteraad werd vastgesteld. Om dit beleid verder vorm te geven is er een plan van aanpak opgesteld, waarmee het College van B&W nu instemt. In het plan van aanpak wordt op meerdere themas ingezet. De aanpak is gericht op het aantrekkelijk houden van Zaanstad voor jongeren, op het mee laten doen. Maar ook op het voorkomen van problemen, de zorg om en voor jeugdigen en op de themas wonen en werk.

Belangrijk uitgangspunt is dat er zichtbare resultaten worden geboekt. Daarvoor is een goede regie door de gemeente op dit complexe en veelomvattende terrein noodzakelijk. Om het beleid te toetsen en waar nodig bij te stellen wordt er een jeugdmonitor ontwikkeld. Die levert vanuit meerdere gezichtspunten gegevens op, zowel van kant van de jeugdigen zelf als van de opvoeders en betrokken organisaties.

Voor een adequate uitvoering van het plan is er in 2006 extra geld nodig voor projectleiding en monitoring van het project. Het gaat om circa 80.000,--, waar de gemeenteraad uiteindelijk over besluit. Het plan van aanpak gaat ter kennisname naar de gemeenteraad.

Vaststelling uitwerkingsplan Saendelft plangebied K3, K4, P, 7B en 9A

Het College van B & W heeft het uitwerkingsplan Saendelft plangebied K3, K4, P, 7 B en 9A vastgesteld. Tegen het ontwerp-uitwerkingsplan, dat van 12 tot 25 mei ter visie heeft gelegen, zijn geen zienswijzen ingediend. Het uitwerkingsplan kan nu worden vastgesteld en wordt ter inzage gelegd en gepubliceerd in het Zaanstad Journaal en de Staatscourant. Het uitwerkingsplan Saendelft plangebied K3, K4, P, 7B en 9A is een uitwerking van het globale bestemmingsplan Saendelft. Het deelgebied is gesitueerd ten westen van de Dorpsstraat in Assendelft en is onderdeel van de in aanbouw zijnde VINEX locatie Saendelft. In het uitwerkingsplan worden circa 265 woningen in diverse typen en verschillende prijsklassen gerealiseerd.

Straatnamen plangebied 5B Saendelft West vastgesteld

De straatnamen in dit gedeelte van Saendelft krijgen de namen van landschappen. Het gaat om: Akkerland, Bergland, Bosland, Duinland, Grasland, Kwelderland, Merenland, Polderland, Rietland, Slagenland, Terpenland, Vennenland en Weideland.