Internationale familie-uitbreiding voor Nederlandse gezinnen

29.07.2005 / 14:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting afs nederland

Stichting afs nederland

'Zomaar iemand' in uw keuken tegenkomen die zich verwondert over een pak hagelslag. 'Wij hakken de chocolade in hele kleine stukjes' probeert u nog. Dit is intercultureel leren. Eng? Misschien ... Spannend? Ga daar maar vanuit. Leerzaam? Dat zeker. Een andere cultuur over de vloer, met eigen ogen zien hoe jongeren uit een ver en onbekend land de Nederlandse gewoontes, gebruiken en dingen-van-alledag ervaren. En dit allemaal in uw eigen huis!

AFS Nederland organiseert ieder jaar een aantal internationale uitwisselingsprogramma's. Bij een van deze programma's biedt AFS gezinnen de mogelijkheid om een schooljaar lang van dichtbij kennis te maken met een andere cultuur. Zo'n 100 jongeren uit de gehele wereld komen naar Nederland om zich de Nederlandse cultuur en de Nederlandse gewoontes eigen te maken. Voor aantal van deze jongeren, allen tussen de 15 en 18 jaar jong, zoekt AFS nog naarstig naar een gastgezin, voor korte of langere tijd. Over enkele weken komen zij al aan en niet iedereen heeft de zekerheid dat bij aankomst op Schiphol een familie met spanning staat te wachten!

De eigen cultuur is vaak de enige referentie die er is bij het waarderen van de dingen om ons heen. Poffertjes bakken, appelstroop op brood en een Perzisch tapijtje op de keukentafel. Mensen aan de andere kant van de wereld hebben andere interessante gebruiken. Maar ook andere normen en ze hechten vaak andere waarden aan bepaalde zaken. Televisie en kranten stellen ons hier wel van op de hoogte, maar hoe dat nu echt is, kom je niet te weten. Daarvoor moet je er eigenlijk zelf een jaar tussenuit.

Helaas is dat vaak niet mogelijk. Gelukkig komen er een heleboel jongeren naar Nederland die ernaar uitkijken om een jaar bij een Nederlands gezin te wonen. Ervaringen van andere gastfamilies wijzen uit dat deze gezinnen veel hebben geleerd over zo'n andere cultuur, maar ook over zichzelf! Ze zijn hun eigen leven gaan bekijken door de ogen van bijvoorbeeld de Australische, Thaise of Boliviaanse jeugd.

De AFS'ers krijgen een klein jaar de tijd om kennis te maken met ons land. Dat betekent niet dat ze een lange vakantie staat te wachten! Ook in Nederland moeten ze gewoon naar een middelbare school, lessen volgen en huiswerk maken. Op school wordt Nederlands gesproken en het is daarom belangrijk dat ze onze taal snel meester worden. Ook daarbij speelt het gastgezin natuurlijk een belangrijke rol. Interactie tussen student en gastgezin vind dus op vele niveau's plaats.

Is een tijdelijke gezinsuitbreiding iets voor u? Wij horen graag van u! Als u interesse heeft, kunt u contact opnemen met het landelijk kantoor op telefoonnummer 02978-214076, of een brochure opvragen via e-mail: info@afs.nl Eventueel kan een lokale vrijwilliger in een persoonlijk gesprek u meer vertellen over hoe het is om als gastgezin deel te nemen aan dit programma.

AFS organiseert dit interculturele uitwisselingsprogramma geheel belangeloos. AFS zet zich zonder winstoogmerk in voor bevordering van begrip tussen verschillende culturen. De organisatie is in alle werelddelen actief. Meer informatie vindt u ook op het internet op www.afs.nl

EINDE PERSBERICHT