Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Sterke Nederlandse teams naar EK in Gothenburg

Van 29 juli tot en met 8 augustus wordt in het Zweedse Gothenburg het Europees Kampioenschap voor landenteams gespeeld. Er nemen 31 Europese landen deel. Nederland is in Gothenburg zowel bij de mannen als bij de vrouwen in de sterkst mogelijke opstellingen vertegenwoordigd.

Mannen: Loek van Wely, Ivan Sokolov, Sergei Tiviakov, Jan Timman en Erik van den Doel
Captain: Herman Hamers

Vrouwen: Zhao Qin Peng, Tea Lanchava, Petra Schuurman, Bianca Muhren en Desirée Hamelink
Captain: Karel van der Weide

Bij de mannen hebben sterke landen als Rusland, Armenië, Frankrijk en Engeland zich ingeschreven. Het Nederlandse team hoort hier zeker tot de medaillekandidaten. Rusland is regerend Europees Kampioen (Plovdiv 2003). Nederland behaalde in 2001 in het Spaanse Leon de Europese titel.

Bij de vrouwen wordt er voor het eerst net als bij de mannen op 4 borden gestreden. Hier zal Armenië nog een zware dobber hebben aan het verdedigen van de in 2003 behaalde titel.

---

SO Rotterdam jeugdclubkampioen tot en met 10 jaar

Op zaterdag 21 mei verzamelden 40 jeugdteams zich op de Universiteit van Tilburg om uit te maken welke club het beste jeugdteam heeft in de categorie tot en met 10 jaar. De in totaal zon 200 schakertjes (inclusief reservespelers) in de jongste leeftijdscategorie zorgden voor een geweldige sfeer, in een voortreffelijke speellocatie. En met het zonnige weer kon iedereen ook genieten van het mooie terrein van de UvT.
De organisatie, de Noord-Brabantse Schaakbond en TSV Rochade, kijkt dan ook terug op een succesvol kampioenschap. De inzet van de tafelleiders, met name oudere jeugdspelers van HMC die zelf veel ervaring hebben in het spelen van jeugd NKs, was voortreffelijk.

Zonnig weer tijdens het kampioenschap

Huizenhoog favoriet vooraf was het eerste team van SO Rotterdam, met de broers Van der Poel en de broers Van Overdam. Deze vier spelers waren ook aanwezig op het gesloten NK in de E-categorie in Waalwijk en eindigden daar in de bovenste helft. Een team dat dus in de breedte erg sterk was, en dat blijkt vaak doorslaggevend te zijn. Ook veel andere teams werden aangevoerd door (top)spelers van het NK E individueel, maar hadden op de lagere borden duidelijk minder kwaliteit. Concurrentie werd verwacht van onder andere SV Leiderdorp (met Marco Kirana en Myrre Hortensius), SV Lonneker (met Zyon Kollen en Melle Edens), JSC Friesland (met Nick Bijlsma en Hiddo Algera) en SV VAS (met Admir Kustura en Wesley Ng).

In ronde 3 komt de eerste grote verrassing. Bij SO Rotterdam 1 verliezen beide broers Van der Poel en wordt er 2-2 gespeeld tegen Hooglands SG. Alleen JSC Friesland en SV Leiderdorp hebben nu nog alle wedstrijden gewonnen. De onderlinge confrontatie in ronde 4 wordt met 3½-½ gewonnen door SV Leiderdorp. SO Rotterdam 1 pakt de draad weer op met een 2½-1½ overwinning op Botwinnik 1, en ook SC Groningen is nog in het spoor.
In ronde 5 komt dan de topwedstrijd SO Rotterdam 1 - SV Leiderdorp eindelijk op het programma. Marco Kirana wint namens SV Leiderdorp, maar de anderen verliezen: 3-1. De titel lijkt nu voor SO Rotterdam 1 te zijn. Ze staan nu een matchpunt voor, en hebben de belangrijkste concurrent al verslagen. In ronde 6 en 7 bewijzen ze zich nogmaals. Geen onderschatting of vermoeidheid, maar gewoon met 4-0 winnen van SHS en SV Zukertort.

SV Leiderdorp laat ook geen steken vallen en eist de tweede plaats op. Met vorig jaar de titel en dit jaar de tweede plaats, kan SV Leiderdorp zich de club met (in de jongste categorie) de beste jeugdopleiding van Nederland noemen. Achter deze twee topteams eindigen drie teams met 10 matchpunten: SV VAS, JSC Friesland en SV De Toren. Bordpunten brengen daar de beslissing.

Het winnende team

Bij de prijsuitreiking zien we eerst een groep kampioenen die toch wel wat groter zijn dan verwacht bij de E teams. 10 jaar geleden werd HMC, met onder andere Bianca Muhren, Bob Jansen en Tim Mazajchik, al eens kampioen in Tilburg en ook zes jaar geleden was HMC de beste. Twan Burg en Bas Slikboer waren toen spelers. Deze vijf spelers bewijzen dat kampioen worden in de jongste groep bijna een garantie is voor succes in latere jaren. Vandaag zorgden zij voor een voortreffelijk toernooi en reikten voorts de prijzen uit.

De eindstand: (MP, BP)

1. SO Rotterdam 1 (13, 22½)

2. SV Leiderdorp (12, 20)

3. SV VAS (10, 19)

4. JSC Friesland (10, 18½)

5. De Toren (10, 18)

De KNSB en de organisatie hebben aangekondigd ook volgend jaar graag op de Universiteit van Tilburg het NK voor E-teams te spelen. Op de website van de NBSB vindt u de (individuele) uitslagen, standen, fotos en verslagen. Ook de partijen die live op internet getoond zijn, kunt u daar naspelen.


---

Henk Happel nieuwe consulent West

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat per 17 mei j.l. de heer Henk Happel de nieuwe verenigingsconsulent is van servicepunt West (gebied van de RSB, HSB en LeiSB). Henk is zeker geen onbekende in de schaakwereld. Hij is 62 jaar en woonachtig in Voorschoten. Hij is lid van schaakvereniging DD te Den Haag.
Wij menen dat Henk een verrijking is voor het servicepunt en wensen hem een goede samenwerking met de verenigingen in het gebied. Zie voor een meer uitgebreide levensloop van Henk, alsmede zijn contactgegevens, de servicepuntensite.

---