Ingezonden persbericht


Persbericht juni 2005

De olifantenverzameling van Prins Bernhard

Tentoonstelling, 29 juni t/m 1 oktober 2005
en veiling, 2 oktober, in Paleis Het Loo

Vanaf 29 juni, de verjaardag van wijlen Z.K.H. Prins Bernhard, kan het publiek voor het eerst zijn unieke olifantenverzameling komen bekijken op Paleis Het Loo. Algemeen is bekend dat de prins een enthousiast verzamelaar was van alles wat met olifanten te maken heeft. In zijn werkkamer op Paleis Soestdijk omringde hij zich met een omvangrijke collectie van deze dieren in alle soorten en maten. Kleine miniaturen en grote beelden, gebruiksvoorwerpen en sierstukken, uiterst kostbare kunstvoorwerpen en simpel massagoed, realistisch en abstract, meer dan duizend exemplaren. Een heel bijzonder exemplaar is het antieke bronzen olifantje uit Indonesië, opgeborgen in een rond doosje bekleed met gebatikte stof. Prins Bernhard nam het kleinood altijd mee, zowel op buitenlandse reizen als tijdens zijn herhaaldelijk verblijf in het ziekenhuis. Wekelijks werd een verse roos in het doosje gelegd, zoals hem door de schenker op het hart gedrukt was.

Jarenlang zette de prins zich, als president van het Wereld Natuur Fonds, in voor het welzijn van de olifanten in Afrika en Azië. Hij heeft dan ook vrijwel zijn gehele collectie nagelaten aan het Wereld Natuur Fonds, dat de olifantjes aan het eind van de tentoonstelling, op zondag 2 oktober aanstaande, op Paleis Het Loo zal laten veilen. Een klein aantal blijft als aandenken in bezit van de Koninklijke Familie; ook deze voorwerpen zijn in de expositie te zien. In de tentoonstelling zijn verder foto's opgenomen, die Prins Bernhard laten zien in gezelschap van levende olifanten alsook met exemplaren uit zijn verzameling.

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het Borneo project, dat het behoud van de bossen van Borneo als natuurlijke leefomgeving van de orang-oetang, de Aziatische olifant en vele andere bijzondere planten en dieren ten doel heeft. De veiling wordt belangeloos gehouden door Sotheby's Amsterdam en over de verkoop wordt geen opgeld berekend. De catalogus verschijnt medio juli en kan besteld worden door overmaking van E 12,50 (inclusief portokosten) naar giro 27179 t.n.v. Sotheby's Amsterdam, o.v.v. 'Veiling WNF' met naam en adres.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's Maandags.
Entree E 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p. (inclusief tentoonstelling) Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl,
voor de veiling: Sotheby's Amsterdam, 020-5502200

---- --