Gemeente Enschede

Zuid Kleurt de Stad deze zomer

woensdag 27-07-2005

Programma Mediterraan weekend

Komend weekend van 29 t/m 31 juli staat het festival Zuid Kleurt de Stad in het teken van de landen rond de Middellandse Zee. Verschillende personen en organisaties zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren.
Het openingsweekend was een succes. Naar schatting 700 - 800 bezoekers wisten de weg naar de Twentehallen te vinden.
Het programma van Sport en circus kan eveneens rekenen op een royale belangstelling. Aktiviteiten van sport en circus zijn ondergebracht in één hal; de kinderen kunnen daardoor binnen blijven. Tijdens de middagen waren zo'n 130 kinderen aanwezig. Op de avonden waren er een slordige 80 jongvolwassenen. Deze belangstelling is boven verwachting en heeft ertoe geleid dat het programma wordt uitgebreid met een filmaanbod voor de jeugd: dagelijks een andere titel.

Vrijdagavond:


- Vrijdagavond van 20.00 - 22.00 dragen 5 dichters voor uit eigen werk. Drie Suryoye (Habib Gouriye, Said Lahdo, en Habib Lahdo) worden daarbij begeleid op de Ud (luit). Gert Toirkens (Nederlands) begeleidt zichzelf op gitaar, terwijl Kamil Aydemir (Turks) optreedt met zijn dochter. - De gedichten worden in meerdere talen gelezen.


- Twee bekende films zijn tussen 20.00 en 22.00 te zien in het filmhuis: 'Sjoef sjoef habibi' over generatieverschillen en 'Jalla jalla' een Zweedse film over Suryoye-jongeren op het liefdespad.

Zaterdag van 14.30 tot 17.30 uur:


- Vier films, waarvan er drie zijn aangedragen door organisaties van de Suryoye-bevolking uit Enschede-Zuid: 'Holo Malke,' een speelfilm en de documentaires 'de verborgen parel' en 'The Last Assyrians.' De vierde film is een documentaire die is gemaakt door studenten van het Dutch Art Institute die in het voorjaar 2005 een studiereis hebben gemaakt naar Tur Abdin, het herkomstgebied van de Suryoye in Zuidoost Turkije.


- Muziek van een drietal zangers en een vierde jeugdige (11 jaar) zanger die zichzelf begeleid op de Saz.


- Diverse folkloregroepen van Platform Aram en Rhinestone, een country line dancegroep.


- Culturele markt met demonstraties ebru-schilderen (marmertechniek), een Turkse braderie met kalligrafie, Turkse keuken, borduurwerk en henna-beschilderingen en de presentatie van een aantal organisaties van nieuwe Nederlanders.

Zondag van 14.30 tot 17.30 uur en van 20.00 - 22.00 uur


- 's Middags een aanbod dat in grote lijnen het programma van zaterdag volgt.


- Voorstelling van circus Tijdgeest om 15.30 uur.


- 's Avonds treedt een drietal koren op: het 45 man/vrouw sterke Mor Efremkoor; zij zingen Syrisch-Orthodoxe kerkliederen in hun eigen taal, voorzien van moderne muzikale arrangementen. Het Wesselerbrinkkoor is een gezelligheidskoor met een repertoire dat reikt van Abba tot vader Abraham. Het koor van de Acts Revival Church International Twente is het koor van deze (internationale) kerk waar onder anderen Liberianen en Ghanezen in Enschede bij zijn aangesloten.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Assyrische Jongeren Federatie en het Platform Aram.

Van maandag tot vrijdag zijn er sportactiviteiten met voor elk wat wils. Voor kinderen tussen 5 - 15 jaar tussen 13.00 en 16.00 uur. Voor jongeren tussen 16 en 23 jaar is er tussen19.00 en 22.00 uur een gevarieerd sportprogramma. Ook circus Tijdgeest heeft dagelijks een eigen programma.

Volgende week, van 2 t/m 5 augustus start de fiets - 4 - daagse vanaf de Twentehallen, waarbij circus Tijdgeest op 2 augustus zorgt voor wandelend entertainment..Tijdens de festivalperiode van 24 juli t/m 13 augustus valt er in en om de Twentehallen voor de inwoners van Enschede van alles te beleven op het gebied van cultuur, circus en sport. De informatie is ook te vinden op www.zuidkleurtdestad.


---