Ingezonden persbericht


---- nieuw op De Parade in Amsterdam----

DE SCHRIJVERSTOREN

De literaire hangplek van De Parade

Het programma van De Schrijverstoren in Amsterdam is rond! Dagelijks lezen 2 schrijvers voor uit eigen werk op De Schrijverstoren. Er zijn in Amsterdam optredens van onder anderen: Ronald Giphart, Jules Deelder, Spinvis, Justus van Oel, Tommy Wieringa, Adriaan Jaeggi en Christine Otten.

Ga naar de Schrijverstoren, zet een hoofdtelefoon op en luister naar verhalen, columns en gedichten. Schrijvers en dichters komen naar de Parade om voor te lezen uit eigen werk. Je zit in de toren met uitzicht op de Parade, terwijl de schrijver via de hoofdtelefoon in je oor fluistert of juist onder aan de toren staat te schreeuwen.

Het programma in AMSTERDAM is als volgt:

Vrijdag 29 juli: Adriaan Jaeggi & Raoul de Jong

Zaterdag 30 juli: Hans Dulfer & Arjan Witte

Zondag 31 juli: Justus van Oel & Jeroen Wielaert

Maandag 1 augustus: Frank Westerman & Christine Otten

Dinsdag 2 augustus: Andre Manuel & Maarten van den Elzen

Woensdag 3 augustus: Jules Deelder & Ruben van Gogh

Donderdag 4 augustus: Tommy Wieringa & Ernest van der Kwast

Vrijdag 5 augustus: Renske de Greef & Jan Hoek

Zaterdag 6 augustus: Hugo Borst & Wilfried de Jong

Zondag 7 augustus: Ruben van Gogh & Alfred Schaffer

Maandag 8 augustus: Rock 'n' Rolle met Leon Verdonschot & Denvis

Dinsdag 9 augustus: Erik Jan Harmens & Justus van Oel

Woensdag 10 augustus: Spinvis & Meindert Talma

Donderdag 11 augustus: Vrouwkje Tuinman & Frank Starik

Vrijdag 12 augustus: Ronald Giphart & Jerry Goossens

Zaterdag 13 augustus: Solo & Serge van Duynhoven

Zondag 14 augustus: Ernest van der Kwast & Kluun

Op de volgende pagina's tref je een korte omschrijving van de auteurs.

De schrijverstoren is in het Brandpaviljoen, midden op het Paradeterrein. Na afloop van iedere voordracht worden er boeken verkocht en signeren de auteurs. De voorstelling duurt 20 a 30 minuten.Tijden: 19.30 uur, 20.15 uur, 21.00 uur, 21.45 uur en 22.30 uur.

Een kaartje kost 3,50 Euro. De Schrijverstoren wordt verzorgd door Lieke Timmermans en Willem van Zeeland. Zij maakten eerder schrijversprogramma's voor onder andere Lowlands, Tivoli en de Melkweg.

Parade: Van 29 juli t/m 14 augustus Martin Luther King Park Amsterdam

www.deparade.nl

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kun je contact opnemen met Lieke Timmermans via 06 ­ 245 03 978 of met Willem van Zeeland via 06 ­ 150 183 71.

PARADE AMSTERDAM

Vrijdag 29 juli: Adriaan Jaeggi & Raoul de Jong

Zaterdag 30 juli: Hans Dulfer & Arjan Witte

Zondag 31 juli: Justus van Oel & Jeroen Wielaert

Maandag 1 augustus: Frank Westerman & Christine Otten

Dinsdag 2 augustus: Andre Manuel & Maarten van den Elzen

Woensdag 3 augustus: Jules Deelder & Ruben van Gogh

Donderdag 4 augustus: Tommy Wieringa & Ernest van der Kwast

Vrijdag 5 augustus: Renske de Greef & Jan Hoek

Zaterdag 6 augustus: Hugo Borst & Wilfried de Jong

Zondag 7 augustus: Ruben van Gogh & Alfred Schaffer

Maandag 8 augustus: Rock 'n' Roll met Leon Verdonschot & Denvis

Dinsdag 9 augustus: Erik Jan Harmens & Justus van Oel

Woensdag 10 augustus: Spinvis & Meindert Talma

Donderdag 11 augustus: Vrouwkje Tuinman & Frank Starik

Vrijdag 12 augustus: Ronald Giphart & Jerry Goossens

Zaterdag 13 augustus: Solo & Serge van Duynhoven

Zondag 14 augustus: Ernest van der Kwast & Kluun

ADRIAAN JAEGGI

Zijn column staat iedere zaterdag in het Volkskrant Magazine. Adriaan Jaeggi is ook schrijver, dichter, trombonist en kok. Zijn laatste roman heet Held Van Beroep en wie nog recenter werk van hem wil lezen kan terecht bij zijn weblog op www.jaeggi.nl of moet even tot september wachten, dan verschijnt zijn nieuwe roman: Pluto

RAOUL DE JONG

Jonge schrijver die het helemaal gaat maken. Zijn eerste boek heette Stinknegers, zijn tweede "Het leven is verschrikkulluk". Met humor en zelfspot schrijft Roul het verhaal over een jongen die op zoek is naar beroemdheid, die hunkert naar alles overspoelende ervaringen, maar bijna kopje onder gaat te midden van "leuke, hippe jonge mensen". Werken bij De Parade is een van die ervaringen, dus als je alles wilt weten over wat er zich hier afspeelt als het publiek vertrokken is...

HANS DULFER & ARJAN WITTE

Een spannende combinatie: Hans Dulfer is één van Nederlands bekendste en meest veelzijdige musici. Hij flirt met dance en heavy metal, maar zal altijd jazzmuzikant in hart en nieren blijven. Zijn columns werden gebundeld in "Jazz In China" en "Dulfers Dum Dum".Witte is romancier, dichter én verzorgt met zijn Hammondorgel de 'kosmos en echo' in de huidige band van Spinvis. En dat hoor je terug in zijn poëzie die hij vanavond zal voordragen. Dulfer leest zijn ijzersterke (humoristische) columns voor en speelt sax, Witte draagt space-gedichten voor.

Justus van Oel en Jeroen Wielaert

Van Oel was een van de drie illustere heren van het cabaretgezelschap Zak en As. Ook schrijft hij toneel, poëzie en scenario's, waaronder Najib & Julia. Jeroen Wielaert is bekend als radiojournalist bij het Radio1 journaal. Hij maakt razende reportages van de Tour de France tot Oerol en van New York tot De Parade. Vanavond leest hij voor over de schoonheid van de wielersport.

FRANK WESTERMAN EN CHRISTINE OTTEN

Westerman ging in maart met de literaire prijs Gouden Uil aan de haal voor zijn boek El Negro en ik. Het boek beschrijft de omzwervingen van de opgezette Afrikaan El Negro in de 19de en 20ste eeuw op verschillende tentoonstellingen.

Christine Otten was genomineerd voor de Librisprijs, die helaas net aan haar neus voorbij gegaan is. Haar boek De Laatste Dichters beschrijft het leven van de eerste Amerikaanse hiphopact. Zo echt en mooi, alsof je er in New York zelf bij was.

ANDRE MANUEL & MAARTEN VAN DEN ELZEN

Manuel is een controversieel cabaretier, zanger van Krang en columnist bij Vroege Vogels. Maarten van den Elzen is dichter, komt uit Brabant en geeft sinds 1986 zijn dichtbundels uit in eigen beheer. Zo is hij stiekem een van de meest gelezen dichters van Nederland.

Jules Deelder & Ruben van Gogh

Twee fantastische performers vanavond, van twee verschillende generaties. Deelder debuteerde in 1969 met Gloria Satoria, Van Gogh 27 jaar later met De Man van Taal. Deelder is heftig en fel, Van Gogh speels en kwetsbaar, en beiden zijn toegankelijk en humoristisch.

TOMMY WIERINGA & ERNEST VAN DER KWAST

"Joe Speedboot" van Tommy Wieringa is een van de meest besproken romans van dit jaar. Aan een verfilming wordt al gewerkt, evenals aan de Duitse vertaling. Tommy Wieringa is ook dichter en columnist in Spits.

Het debuut van de Rotterdamse schrijver Ernest van der Kwast (24) heet "Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen." Eerder schreef hij onder het pseudoniem Yusef El Halal "Man zoekt vrouw om hem gelukkig te laten maken." Hugo Borst zegt over hem: "Hij gaat de koning van literair Nederland worden."

RENSKE DE GREEF EN JAN HOEK

Behoren tot het groeiende leger der Spunk-auteurs: jonge, frisse, brutale schrijvers die de krachten gebundeld hebben in een eigen boekenserie. Renske de Greef heeft al 2 boeken op haar naam: één met haar sexcolumns en één in samenwerking met haar beste vriend Jan Hoek. In dit boek Ja/Nee beschrijven ze beiden hun visie op de vriendschap die ze hebben.

HUGO BORST & WILFRIED DE JONG

Een sportspecial op de Schrijverstoren met de twee leukste sportjournalisten van dit moment: Hugo Borst en Wilfried de Jong. Wilfried de Jong presenteert samen met Matthijs van Nieuwkerk Holland Sport op Nederland 3. Zijn sportcolumns zijn gepubliceerd onder de titel De linkerbil van Bettini.

De scherpe commentator die iedere zondagavond het Nederlandse voetbal analyseert is Hugo Borst Onlangs verscheen zijn boek Vaders en Zonen, waarin hij zijn beste verhalen bundelde. Een boek vol ontroerende en beklemmende en mooie verhalen over de relatie tussen vaders & zonen in de sport.

RUBEN VAN GOGH & ALFRED SCHAFFER

Twee vertegenwoordigers van de huidige generatie dichters. Van Gogh debuteerde in 1996 met De Man van Taal. Zijn gedichten, die hij altijd uit zijn hoofd voordraagt, voorziet hij op geheel eigen wijze van virtuoze kletspraatjes en pseudo-wetenschappelijke inleidingen, met kwinkslagen als voetnoten.

Met zijn eerste twee poëziebundels (Zijn opkomst in de voorstad en Dwaalgasten) sleepte de jonge dichter Alfred Schaffer enkele belangrijke nominaties in de wacht en oogstte hij alom lovende kritieken. In het voorjaar van 2004 verscheen Geen hand voor ogen. Poëzie voor het hoofd en het hart; helder, precies en vol onverwachte wendingen.

ROCK 'N' ROLL MET DENVIS & LEON VERDONSCHOT

Verdonschot (volgens velen een van de beste popjournalisten!) schreef Hart tegen Hart (Bezige Bij), waarin hij Nederlandse vertegenwoordigers van rock 'n roll ontmoet. Hij graaft naar drijfveren en rijdt of vliegt met ze mee naar waar de reis ook maar heen gaat. Het resultaat is een wervelende verhalenbundel over Nederlandse artiesten zonder nuchterheid. Denvis is als zanger van punkband The Spades rock 'n' roll. En dat laat hij horen.

ERIK JAN HARMENS & JUSTUS VAN OEL

Erik Jan Harmens is de dichter met de hypnotiserende stem. Pas maar op, voor je het weet ben je van het roken af. Harmens heeft twee bundels op zijn naam: In menigten en Underperformer. Hij treedt uitzonderlijk veel op, onder meer op het Crossing Border Festival, op Lowlands, de Nacht van de Poëzie, De Nachten, Poetry International, het Wintertuin festival en nu dus op De Parade.

Van Oel was een van de drie illustere heren van het cabaretgezelschap Zak en As. Ook schrijft hij toneel, poëzie en scenario's, waaronder Najib & Julia.

SPINVIS & MEINDERT TALMA

Dichter of popster?. Spinvis en Meindert Talma zijn gewoon allebei. Maken mooie liedjes op prachtige melodieën met vervreemde teksten. Kippenvel.

F. STARIK & VROUWKJE TUINMAN

Starik is dichter en zanger van de Willem Kloos Groep. Bij uitgeverij In De Knipscheer verschenen vorig jaar tegelijkertijd de prachtig vormgegeven dichtbundels "Rode vlam" en "De verdwijnkunstenaar", respectievelijk gewijd aan de liefde en de dood. Vrouwkje Tuinman ken je van de dichtbundel "Vitrine"of van haar vele optredens, columns en artikelen.Haar website www.vrouwkje.com ziet er prachtig uit, en het wachten is nu op haar debuutroman "Grote acht" die deze zomer verschijnt bij Nijgh & Van Ditmar.

NRC Handelsblad over Vitrine: 'De gedichten zijn geacheveerd, kundig en slim. Hier past respect.'

RONALD GIPHART & JERRY GOOSSENS

Gipharts nieuwe roman "Troost" is overladen met positieve recensies. Zijn vorige boeken zijn ook zeer veel gelezen, geprezen en verfilmd: "Ik omhels je met duizend armen", "Phileine zegt sorry" en "Ik ook van jou". Vroeger stond hij vooral bekend als iemand die goed over studenten en seks kon schrijven, maar nu heeft hij er iedereen van overtuigd dat hij ook groots en meeslepend kan vertellen over liefde, dood, eten en vriendschap met als constante factor heel veel humor.

Jerry Goossens is popjournalist voor Het Parool en columnist voor Autoweek. Een droombaan voor veel mannen. Hij is scherp en grappig.

SOLO & SERGE VAN DUYNHOVEN

Alias Michiel Flamman alias J Perkin: de liefhebbers van de betere muziek (én teksten) volgen deze alleskunner al jaren. Ook toen hij nog copywriter was bij grote reclamebureaus? Vanavond zingt hij zijn liedjes akoestisch: I Didn't Mind of een eigenzinnige cover van jaren tachtig hit Boys Boys Boys van Sabrina. Een nummer dat in deze versie wél radio 1 haalde. Prachtige verstilde liedjes van het Excelsior Label.

Serge van Duynhoven is een hele goede dichter en performer. Midden jaren negentig in Amsterdam actief bij het roemruchte literaire tijdschrift MilleniuM. Nu wonend in Brussel. Vanavond weer terug in zijn oude stad..

ERNEST VAN DER KWAST & KLUUN

Kluun was voorheen een marketingman en is nu vooral bekend van zijn boek: Komt Een Vrouw Bij De dokter. Hierin beschrijft hij hoe zijn vrouw op 36jarige leeftijd kanker krijgt en eraan sterft. Het is het best verkochte Nederlandstalige debuut sinds jaren. Help, Ik Heb Mijn Vrouw Zwanger Gemaakt! is Kluuns tweede boek. Zijn zeer originele weblog www.kluun.nl is een aanrader.

Het debuut van de Rotterdamse schrijver Ernest van der Kwast (24) heet "Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen." Eerder schreef hij onder het pseudoniem Yusef El Halal "Man zoekt vrouw om hem gelukkig te laten maken." Hugo Borst zegt over hem: "Hij gaat de koning van literair Nederland worden."