Dienstenbond CNV

Stand van zaken CAO Mode- en Sportdetailhandel
29-07-2005

Zoals u ongetwijfeld weet is de vorige CAO al op 1 januari jl. afgelopen, wat zoveel betekent dat er op dit moment geen CAO is voor de Mode- en Sportdetailhandel. Werkgevers hebben inmiddels het voorstel gedaan om de vorige CAO ongewijzigd voor één jaar te verlengen, een voorstel waar CNV Dienstenbond geen voorstander van is.

De CAO is afgelopen op 1 januari 2005. Voor werknemers die voor de jaarwisseling in dienst waren maakt dat niet zoveel uit. De CAO blijft door de nawerking geldig, deze wordt een onderdeel van uw individuele arbeidsvoorwaarden. Uw werkgever kan en mag geen wijzigingen in uw arbeidsvoorwaarden aanbrengen die afwijken van de laatste CAO. Tenzij u daarmee nadrukkelijk instemt.

Voor werknemers die aangenomen zijn ná de jaarwisseling, kan er wel wat veranderen. Daarvoor kan de werkgever het wettelijke minimum aan arbeidsvoorwaarden aanbieden. De nawerking van de CAO geldt niet voor deze medewerkers.

CNV Dienstenbond vindt het erg onverstandig als werkgevers dat overigens zouden doen. Ten eerste omdat als er straks weer een nieuwe CAO komt, de afspraken met terugwerkende kracht ingaan én de werkgever alsnog de nieuwe werknemers volgens de CAO moet betalen. Het achteraf invoeren van CAO-afspraken is duurder dan dat meteen doen.

Ten tweede werkt het ongelijk belonen negatief voor de "oude" werknemers. De nieuwe werknemers zijn namelijk goedkoper, dus als er ingeroosterd moet worden, zullen zij meer werken dan de oude werknemers. Dat voelt men in de portemonnee en werkt de sfeer op de werkvloer niet in de hand.

In de laatste CAO is met werkgevers afgesproken dat we eerst eens een goede discussie moeten hebben over een aantal terugkerende discussiepunten , waar we elke keer tegenaan lopen:
1. De negatieve financiële prikkel bij ziekte
2. De afschaffing van toeslagen voor de koopavond en de zaterdagmiddag

3. Het onderscheid tussen schaalloon en feitelijk loon.

De bedoeling is om eens heel duidelijk de standpunten aan elkaar uit te leggen en de voors en tegens op een rijtje te zetten. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om conclusies te trekken of om afspraken te maken over deze onderwerpen.

Al een aantal keren zijn werkgevers en CNV Dienstenbond bijeen geweest onder leiding van oud-minister Vermeend om te praten over deze onderwerpen, maar het lijkt erop dat we daarin niet verder komen. Werkgevers hebben steeds de neiging om deze zogenaamde Commissie Vermeend als onderhandelingstafel te gebruiken, wat pertinent niet de bedoeling is. Dat frustreert het overleg.

Omdat wij niet verder komen in deze discussie, komen we ook niet verder bij onderhandelingen over een nieuwe CAO. Afgesproken is dat we namelijk eerst deze lastige onderwerpen eens op een rijtje hadden. Omdat er geen uitzicht is op een CAO, hebben werkgevers voorgesteld dat zij de oude CAO ongewijzigd met een jaar willen verlengen. Een voorstel waar CNV Dienstenbond niet afwijzend tegenover staat, behalve dat er bij verlenging tenminste een loonsverhoging moet worden afgesproken voor 2005.

Inmiddels hebben wij dat ook laten weten aan de werkgeversdelegatie van Mitex en hebben wij ook gevraagd om een gesprek aan te gaan over het verlengen van de CAO, onder de voorwaarde die we genoemd hebben.

Er staat nog veel meer op ons verlanglijstje, maar het jaar is bijna om, we komen niet veel verder op de huidige weg, dus lijkt de meest praktische oplossing het verlengen (met tenminste een loonsverhoging) van de CAO. Dat geeft ruimte om voor de komende jaren goed en stevig in te zetten op goede en kwalitatieve afspraken. De voorgestelde route is een pas op de plaats. Echter, we zijn er niet zomaar, CNV Dienstenbond moet er waarschijnlijk nog hard voor knokken. Dat doen we voor onze leden, maar ook niet-leden profiteren daar van mee. Overtuig daarom uw ongeorganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond, het is ook in hun belang!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl