Verbond van Verzekeraars

Overlap toezicht blijft aandachtspunt in zorgstelsel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt dé marktmeester in de gezondheidszorg. Dat staat in het wetsvoorstel Wet marktordening gezondheidszorg (WMG), dat onlangs is ingediend bij de Tweede Kamer. Het Verbond maakt zich nog steeds zorgen over de overlap van het toezicht in het nieuwe zorgstelsel.

De WMG regelt het toezicht op het nieuwe zorgstelsel, dat op 1 januari 2006 van start gaat. In de wet wordt met name ingezoomd op de taken en bevoegdheden van de NZa, die straks de werkzaamheden overneemt van het College tarieven gezondheidszorg en het College toezicht zorgverzekeringen. De bedoeling is dat de nieuwe zorgautoriteit samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg de publieke doelstellingen bewaakt, die door de overheid worden opgesteld. De inspectie houdt de kwaliteit van de zorg in de gaten, terwijl de NZa erop toeziet dat het introduceren van meer marktprikkels goed verloopt en dat de Zorgverzekeringswet en de AWBZ correct worden uitgevoerd. Ook stelt zij de zorgprijzen vast in situaties waar die nog niet aan de onderhandelingen tussen aanbieders en verzekeraars kunnen worden overgelaten.

Overlap
Het Verbond heeft de afgelopen maanden steeds gewaarschuwd voor overlap van toezicht in het nieuwe zorgverzekeringsstelsel, aangezien er straks maar liefst vijf toezichthouders zijn (DNB, AFM, NMa, het College van Zorgverzekeringen en de NZa). Te veel toezicht kan een bedreiging vormen voor het goed van de grond komen van marktwerking en brengt bovendien een flinke administratieve lastenpost met zich mee, aldus beleidsmedewerker Inge Parren. Wij vinden daarom dat het toezicht op de nieuwe Zorgverzekeringswet zoveel mogelijk moet aansluiten bij het reguliere toezicht op verzekeraars. In die zin zijn we blij dat op advies van de Raad van State is besloten dat de niet de NZa (zoals aanvankelijk de bedoeling was), maar de AFM verantwoordelijk wordt voor het gedragstoezicht; dat is bij het overige toezicht nu ook al zo.
Toch blijft overlap volgens Parren een aandachtspunt, omdat in de wet niet op alle punten limitatief is vastgelegd welke toezichthouder waarvoor verantwoordelijk is. We hopen dat daarover tijdens de Kamerbehandeling meer duidelijkheid komt.

Invoering 1-1-2006 cruciaal
De bedoeling is dat de wet op 1 januari 2006 wordt ingevoerd, maar of die datum wordt gehaald, is afhankelijk van de snelheid waarmee de Eerste en Tweede Kamer de wet behandelen. Volgens Parren is het cruciaal dat de WMG tegelijkertijd met de Zorgverzekeringswet wordt ingevoerd om een vlekkeloze overgang naar het nieuwe zorgstelsel te waarborgen.

Verzekerd!, juli 2005