Gemeente Hellendoorn


Wethouder Scholten neemt gerestaureerde schaapskooi in Marle officieel in gebruik

Wethouder Scholten verrichtte donderdagmiddag 28 juli de officiële handeling waarmee de herstelde oude boerenvakwerkschuur in Marle weer in gebruik werd genomen. Deze vroegere schaapskooi, die in de volksmond het 'oale schoap'n schot' wordt genoemd, staat al eeuwen aan de Heuversteeg in Marle. De buurtschap Marle, evenals de dorpen en buurtschappen eromheen, ontstond toen boeren zich vestigden op vruchtbare gronden langs de Regge. Op de boerderijen werd vee gehouden. De boeren zetten schapen in om de nog onontgonnen heide- en veengebieden te begrazen. De schapen gingen elke avond terug naar de schaapskooien. De mest die daar achterbleef op de heideplaggen, gebruikten de boeren voor hun akkers.

Op het erf Heuver staat een oude schaapskooi
Aan de Heuversteeg in Marle, die zich zo prachtig door het landschap slingert, is zo'n oude schaapskooi bewaard gebleven. Deze schaapskooi is al terug te vinden op historische kaarten van 1832. Het erf Heuver staat al beschreven in 1611 in doopboeken en markeboeken. De oude schaapskooi of 'oale schoap'n schot' zoals het hier in de streek wel wordt genoemd, heeft door de eeuwen heen een nuttige functie vervuld. In de loop van de jaren is de stalling enigszins aangepast, waardoor deze naast stal ook als wagen- en hooischuur in gebruik was. Recreatie wordt voor het landelijk gebied steeds belangrijker. Inwoners hechten meer waarde aan de landschappelijke kwaliteiten en aan de cultuurhistorie van hun streek. Toeristen en bezoekers willen graag genieten van de mooie streek met daarin het moderne boerenbedrijf. Tegen deze achtergrond is deze schaapskooi annex wagenberging in 2004 hersteld.

De oude schaapskooi als waardevol element
De schaapskooi is een karakteristiek gebouw met zware gebinten die zo typisch zijn voor deze streek. Opvallend is het oude deurtje dat in de rieten kap is ingebouwd aan de korte zijde. Deze toegang deed jaren lang dienst als 'hooislop'. Via deze deur kon men hooi op de zolder bergen. Karakteristiek is ook de grote deur ('deurrit') aan de lange zijde. Met hooi beladen wagens kon men via deze deur binnen lossen. Aan de korte zuidzijde van de stalling is nog een deur waardoor men vroeger de schapen in en uit de stal dreef. Opvallend voor schapenstallen is het schuin op elkaar aanlopen van de wanden. Dit voorkwam dat de schapen in een hoek van de stal doodgedrukt werden. In de oude schaapskooi zit nog één zo'n hoek.

Restauratie door veel partijen mogelijk gemaakt Het resultaat mag er zijn. En respect voor de wijze waarop vanuit verscheidene bronnen de bekostiging van de restauratie bijeen is gebracht. Niet vaak zijn zoveel bronnen benut: het Coöperatiefonds van de Rabobank Twenterand, bijdragen van Rijk en Europese

programma's, de Provincie in combinatie met Landschap Overijssel, de gemeente Hellendoorn en niet te vergeten de eigenaar zelf. Alsook in uitvoerende en begeleidende zin Soweco-Bouw en Countus-Wierden. Ook de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, de Milieuraad en LTO-noord hebben de restauratie ondersteund.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Zomer, senior communicatie, telefoon (0548) 630307, e-mail K.Zomer@Hellendoorn.nl