Dienstenbond CNV

Principe-akkoord Agis

29-07-2005

Op 6 en 7 juli hebben de vakbonden in Amersfoort en Leeuwarden met de leden gediscussieerd over de voorstellen die voorlagen van bedrijfszijde voor het overleg bij Agis. Tijdens deze ledenvergaderingen is duidelijk uitgesproken door de leden, dat zij de vakbonden mandaat gaven om door te onderhandelen maar dat daarbij een aantal duidelijke eisen gesteld werden.

Wat is er na de ledenraadplegingen gebeurd?
De vakbonden hebben vervolgens ongeveer drie dagen aaneensluitend onderhandeld met Agis om te komen tot een set van afspraken die:
1. De gevolgen van de aangekondigde reorganisaties moesten opvangen;
2. De inzet voor een integraal beleid van ontwikkeling en scholing zouden opleveren;

3. Een structurele wijziging zouden inzetten van het inzetbaarheidbeleid.

Na dagen van onderhandelingen zijn wij erin geslaagd tot een principeakkoord te komen met Agis, waarin deze elementen naar onze mening goed zijn uitgewerkt. Derhalve leggen wij dit resultaat dan ook met een positief advies aan u voor. Het akkoord voorziet in de gestelde drie punten en heeft ook een oplossing voor de garantiesalarissen opgeleverd, die naar onze mening binnen ons mandaat valt.

Wat is er bereikt in de onderhandelingen?
Vanaf woensdag 27 juli aanstaande zullen op het intranet van Agis twee documenten te downloaden zijn. Deze geven de inhoud van de gemaakte afspraken op hoofdlijnen naar onze mening duidelijk en correct weer.

Het gaat hierbij om:

1. Afspraak op hoofdlijnen: vergroting inzetbaarheid Agis Zorgverzekeringen

2. Principeakkoord op hoofdlijnen Agis Zorgverzekeringen

Beide documenten geven een inzicht in het overeengekomen akkoord. Verder zal nog worden uitgewerkt een document aangaande een Sociaal Plan. Dit gaat dan vooral over de zaken zoals reiskosten, verhuizen etc. die aan de orde kunnen komen bij de reorganisaties die voor de deur staan de komende tijd.

Echter: de meest doorslaggevende afspraken staan in de genoemde documenten.

Wat staat er in de documenten?
De nota "Vergroting Inzetbaarheid" is een integrale nota, die structureel een aantal afspraken op een rij zet, die voor werknemers van groot belang zijn. Vakbonden willen samen met Agis een beleid implementeren, dat ervoor zorgt, dat werknemers hun inzetbaarheid kunnen vergroten, waardoor het behouden van werk steeds meer bereikbaar wordt voor een werknemer.

Daartoe zullen wat het akkoord betreft de volgende afspraken worden uitgewerkt:

1. Er komt een permanent Mobiliteitscentrum, dat zal worden voorzien van alle benodigde expertise en deskundigheid om werknemers te begeleiden in hun ontwikkeling;

2. De benodigde kennis bij het management zal door middel van trainingen en ondersteuning worden aangebracht;
3. Agis zal structureel het externe opleidingsbudget verdubbelen met ongeveer 1 miljoen euro per jaar om opleiding en ontwikkeling te bekostigen (totaal zal het 2,4% van de loonsom bedragen, totaal budget komt daarmee op 3,8%) vanaf 1 januari 2006;
4. Alle medewerkers van Agis krijgen een Persoonlijk Opleidingsbudget (POB) wat als start van ontwikkeling en scholing gezien moet worden vanaf 1 januari 2007;

5. Er komt een frictiebudget van 0,5% als extra inzet voor die medewerkers, wiens afstand tot de arbeidsmarkt te groot dreigt te worden en/of functies in de toekomst zullen komen te vervallen;
6. De benutting van het totale budget is uitgangspunt voor vakbonden en Agis.

Samenvattend mag gezegd worden dat de set afspraken er mag zijn. Agis en vakbonden maken hiermee afspraken die staan als een huis. De ondernemingsraad zal bij de uitvoering nauw betrokken zijn vanuit haar eigen verantwoordelijkheid en zal samen met vakbonden de uitwerking nauwgezet begeleiden. Tevens zullen er op jaarbasis rapportages worden voorgelegd, waardoor de uitvoering in het oog gehouden gaat worden.

De nota "Principeakkoord op hoofdlijnen" regelt onderwerpen zoals zij eveneens geregeld zijn in het flankerend beleid.

Zoals bekend was er bij Agis de wens om te komen tot afbouw van de garantiesalarissen. Vakbonden hebben daarover ook met de leden op de bijeenkomsten gediscussieerd en daarbij kwam aan de orde, dat leden het bevriezen het hoogst haalbare vonden in deze discussie. Agis had als werkgever hoog ingezet op dit dossier, maar wij zijn er als vakbonden, nadat wij er nader over gesproken hadden met de leden, uitgekomen met een systematiek die naar onze mening binnen de maximale interpretatie van ons mandaat mogelijk was. Wat wij niet hebben gehaald is het gelijkluidend maken van de regeling voor oude en nieuwe gevallen.

De volgende afspraken zijn gemaakt aangaande dit onderwerp:
1. De salarissen en toeslagen worden bevroren (per 1 januari 2006) en ingelopen doordat salarisverhogingen volgens de CAO leiden tot stijging van het normsalaris maar daling dus van het garantiesalaris. Dit betekent een geleidelijke overgang naar het normsalaris horende bij de functie. Wanneer dan het normsalaris bereikt is, kan het salaris weer groeien, indien er periodiekruimte is dan wel er structurele salarisverhogingen conform de CAO worden overeengekomen.

2. Voor nieuwe gevallen geldt, dat de normsalarissen gedurende 2 jaar nog groeien met CAO-stijgingen, maar na twee jaar vervalt het garantiesalaris. Bij deze groep is gekozen voor nog wel een groei, teneinde een duidelijke overgangs-situatie te creëren t.o.v. de oude garantiegevallen, waar de uitgroei veel langer gaat duren.
3. Eénmalige uitkeringen uit de CAO (zoals in de kortgeleden aanvaarde CAO het getal van 1,5% per 1 augustus 2005) worden in alle gevallen gewoon uitbetaald.

4. Het is niet de intentie van Agis, dat werknemers in grote problemen komen door deze maatregel, hiertoe zal werkgever in overleg treden met individuele werknemers indien gewenst. Tevens zal advies worden verstrekt op aanvraag.

Andere afspraken die gemaakt zijn:

1. Toepassing van last-in-first-out (= anciënniteit) met indien noodzakelijk toepassen afspiegeling bij aanwijzen boventalligen (dus geen kwaliteitselementen).

2. Agis gaat zoveel mogelijk uit van het niet lager plaatsen van werknemers op andere functies (indien noodzakelijk) dan 1 schaal lager dan de oorspronkelijke functie.

3. Bij gedeeltelijk ontslag (uitzondering) gewone ontslagprocedure voor het aantal uren en een vergoeding conform de neutrale kantonrechterformule.

4. Alle medewerkers in principe werkgarantie tot 1 oktober 2006 (indien contract DGVP niet gegund wordt aan Agis, zal over deze groep overigens apart overleg plaatsvinden).
5. Bij eventueel ontslag zal keuze voorliggen tussen de wachtgeldregeling conform de CAO dan wel een ontbindingsvergoeding conform de neutrale kantonrechterformule.

Hoe gaan we nu verder?
De bestuurders van de vakbonden hebben dit principeakkoord afgesloten en leggen het bij deze voor aan de leden.

Echter, het betreft hier een complex pakket waar velen van u veel vragen bij zullen hebben. Daarom hebben de vakbonden voor de verdere procedure het volgende afgesproken:

1. Er komen twee bijeenkomsten voor personeel op 30 en 31 augustus
2005 in respectievelijk Amersfoort en Leeuwarden (zonder tegenbericht zal dit de volgorde worden).

2. Stemming zal schriftelijk plaatsvinden via e-mail. Leden krijgen de mogelijkheid tot uiterlijk 3 september 2005 hun stem uit te brengen.

Wij menen hiermee alle tijd en mogelijkheid te geven om tot een goede afweging te komen bij u als lid.

Uiteraard kunt u uw vragen en opmerkingen kwijt bij uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel.nr. 055-5772640, Postbus 1293, 7301 BM Apeldoorn, email: apeldoorn@cnvdibo.nl ). Jeroen Warnaar is met vakantie tot 16 augustus a.s. Tot die tijd kunt u met vragen en/of opmerkingen contact opnemen met bestuurder Martijn Donker, tel. 035-6460580, Amperestraat
10, 1221 GJ Hilversum, e-mail: hilversum@cnvdibo.nl .

Wij horen graag van u en zien met interesse en vertrouwen de discussie met u tegemoet eind augustus.