Dienstenbond CNV

CAO voorstellen voor de AGF Detailhandel

29-07-2005

Bijgaand treft u de concept voorstellen aan van uw CNV Dienstenbond. Uw CAO is per 1 april 2005 afgelopen, dus het wordt hoog tijd dat er gesproken gaat worden over een nieuwe CAO. Dit heeft iets langer geduurd dan voorheen, dit in verband met de vele politieke wetswijzigingen over VUT en Vroegpensioen en arbeidsongeschiktheid.

De AGF Detailhandel branche blijft maar krimpen. Er zijn veel winkels die het heel goed doen, maar er zijn ook veel winkels die zeer matig draaien. CNV Dienstenbond sluit haar ogen daar niet voor. Moeten we dan maar bij de pakken neerzitten, of er juist vol tegen aangaan? Wij kiezen voor het laatste.

De werkgevers stellen voor allerlei toeslagen voor werken in de avond en zaterdag maar te schrappen. Wij zijn daar namens u geen voorstander van. Werken in de avond en op zaterdag blijft anders dan gewoon. Toeslagen moeten om die reden gehandhaafd blijven.Wij zijn geen voorstander van een dergelijke defensieve aanpak.

CNV Dienstenbond kiest dus de aanval op een geheel eigen CNV wijze. Geconstateerd wordt dat er steeds meer winkels sluiten. Toch neemt de behoefte aan versproducten steeds meer toe. De service in de supermarkt is inmiddels onder het vriespunt. Dat biedt de AGF branche vele mogelijkheden. Wij stellen voor om een speciaal programma vast te stellen om werknemers, die zelfstandig ondernemer te willen worden, hierbij intensief te begeleiden. Ook de huidige werkgever dient hierbij actief betrokken te worden. Er liggen allerlei subsidie mogelijkheden om dit ook te realiseren. Waarom lukt het de andere ondernemer wel om in deze branche voor zichzelf te beginnen en waar blijven de initiatieven van de werknemers die thans al in de branche werken???

Wij verzoeken u de voorstellen goed te lezen. Heeft u aanvullende voorstellen, mailt u deze dan naar ons. Niet alleen VUT en Vroegpensioen staat ter discussie, ook de arbeidsongeschiktheidsregels gaan op de helling. Dit vormt naast de loonsverhoging en het bovenstaande onderwerp de kern van de voorstellen.

Uw reactie verwachten wij voor 15 augustus.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder namens de CNV Dienstenbond, Richard Leloux, 023 5670615 of per mail: r.leloux@cnvdibo.nl