Politie Twente

Resultaten eerste jaar biketeam Almelo

Goede balans tussen toegankelijkheid en gezag

Almelo

Het biketeam van de politie in Almelo, dat in april vorig jaar als driejarige pilot van start ging, kijkt terug op een goed eerste jaar. Gebleken is dat burgers, politiek (commissie ABZ) en (horeca)ondernemers positief zijn over de verrichtingen van de bikers. Het grote aantal aanhoudingen en processen verbaal tonen verder aan dat het werken per mountainbike, een substantiële bijdrage levert aan het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid in de binnenstad.

Achtergrond

Idee achter het biketeam is een snellere bereikbaarheid in de stadswijken, een verbeterd contact met de burgers, een daling van de (jeugd)criminaliteitscijfers en het verbeteren van algehele veiligheid in Almelo. Het biketeam is een aanvullend middel op de reeds bestaande vormen van surveillance en toezicht. Met de gemeente Almelo, financier van het biketeam, werd een leveringsverplichting van 32 uur per week aangegaan. In 2004 werd met tien bikers gestart, inmiddels is het team uitgebreid tot vijftien bikers en zijn onlangs nog vier extra bikers geselecteerd en opgeleid. De activiteiten van het biketeam worden apart geregistreerd en verantwoord, zodat de daadwerkelijk gedraaide uren en de verrichtte werkzaamheden inzichtelijk zijn. Ook krijgen de bikers zoveel mogelijk vooraf te horen met welke opdracht of project zij op pad gaan. Deze opdrachten sluiten nauw aan bij het basisdocument politiezorg 2004, de speerpunten en thema's van de politiezorg in het kader van gebiedsgebonden werken (wijkgericht werken) en enkele onderdelen van het Prestatieconvenant 2003.

Resultaten

Vanaf het begin reageerden burgers belangstellend en positief op de bikers. De opvallende fietsen en fraaie tenues ontlokten veel reacties van het publiek op straat. Vooral het feit dat de politie zich van hun sportieve kant laat zien en dat de bikers zo makkelijk aanspreekbaar zijn, werden blijkens de opmerkingen bijzonder gewaardeerd. De bikers ervaren het werk als uitdagend en actief. Het afgelopen jaar hebben zij laten zien een goede balans te kunnen bieden tussen toegankelijkheid en gezag. Er is veel contact met burgers en bij het verbaliseren is er nagenoeg geen tegenspraak van het publiek. Dit in tegenstelling tot het dagelijkse werk in de basispolitiezorg, waar geweld van burgers tegen politiemensen de laatste jaren juist toeneemt. De afspraak met de gemeente Almelo voor het leveren van 32 bike-uren per week, werd ruimschoots gehaald.

641 Tobiasverbalen (allen met staandehouding). Deze feiten zijn overeenkomstig de speerpunten van de prestatiecontracten, zoals verlichting, helm, negeren rood licht, gordel, mobiel telefoneren en APV-artikelen zoals het gebruik van alcohol op straat.

28 aanhoudingen op eigen initiatief. Hierbij speelt de plaatselijke bekendheid, zoals het kennen van de lokale problematiek en de veelplegers, een rol. Deze aanhoudingen komen veelal voor doordat men (de verdachte) totaal 'verrast' is door de komst van de bikers.

24 aanhoudingen op basis van melding of assistentie bij aanhouding. Juist de (snelle) mobiliteit van de bikers en het komen op plekken die regulier niet worden 'bezocht' door de surveillance-eenheden (auto's) alsmede de samenwerking met de overige eenheden, hebben gezorgd voor zeer succesvolle (en mooie) aanhoudingen.

Vervolg

Toekomstige bevolkingsenquêtes en de politiemonitor moeten verder uitwijzen of voldaan wordt aan de beoogde verbeteringen op het terrein van zichtbaarheid, bereikbaarheid, publiekscontact en publiekstevredenheid. Verbeterpunten bevinden zich vooral op het terrein van bedrijfsvoering, materieel (o.a. betere zichtbaarheid in het donker) en vervolgopleidingen.

Noot:
Info via Marita van Loon, 053-4556408 / 06-22807860

---- --