Gemeente Boxmeer


Minister Veerman geeft startschot vernieuwing Brabantse platteland

Minister Cees Veerman (CDA) van Landbouw heeft 5 juli het startschot gegeven voor de vernieuwing van het Brabantse platteland. Dit is gebeurd tijdens een manifestatie die op het terrein van Klooster Bethlehem in Haren (bij Oss) is gehouden. Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben op 22 april als laatste van de vijf reconstructieprovincies (Overijssel, Utrecht, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant) de reconstructie- en gebiedsplannen vastgesteld. Dat betekent dat nu eindelijk werk kan worden gemaakt van de uitvoering van de plannen. Aanleiding voor het reconstrueren van het platteland was de varkenspest van 1997. Het doel van de plannen is te komen tot een economisch vitaal, groen en leefbaar platteland.

Projecten

Op het terrein van Klooster Bethlehem zijn tientallen projecten gepresenteerd, die rond de reconstructiethemas als natuur, water, vitaal platteland en intensieve veehouderij zijn bedacht en deels al worden uitgevoerd. Alle Brabantse gemeenten hebben op deze dag een bestuursovereenkomst getekend met de Provincie, waarin zijn beloven de reconstructie- en gebiedsplannen binnen vier jaar op te nemen in hun bestemmingsplannen. Namens de gemeente Boxmeer heeft wethouder Hermien van de Brand deze bestuursovereenkomst ondertekend.

Met de goedkeuring van het reconstructieplan is de planontwikkelfase afgesloten en wordt gestart met de uitvoering van het reconstructieplan. Hiermee heeft de gemeente Boxmeer begin dit jaar al een eerste aanvang gemaakt. Zo is gestart met de ontwikkeling van de landbouwontwikkelingsgebied Overloon. De verwachting is dat eind dit jaar het ontwikkelplan gereed is en bekend is welke bedrijven waar zullen inplaatsen. Deze bedrijven zijn afkomstig van plekken (kernen, extensiveringsgebieden) waar zij voor andere functies zoals wonen, recreatie en natuur een belemmering vormen. Met de ontwikkeling van het landbouwontwikkelingsgebied Rijkevoort zal na de zomervakantie worden gestart. Daarnaast is de gemeente reeds enkele jaren bezig met de ontwikkeling van de Oeffeltse Raam. Van de totale lengte van + 10 km is reeds 3 km aangelegd. De gronden voor nog eens 4 km zijn intussen aangekocht en de procedures voor het inrichtingsplan en wijziging van het bestemmingsplan zijn opgestart. Dit najaar nog zal met de daadwerkelijke aanleg van deze 4 km. worden begonnen. Met verwerving van de gronden van de overige 3 km zijn we nog druk doende. Ook is de gemeente bezig met de ontwikkeling van beleid voor vrijkomende agrarische gebouwen en nieuwe economische dragers in het buitengebied. Nog dit jaar zal dit beleid aan de raad ter vaststelling worden aangeboden. Tenslotte zullen ook dit jaar nog voor de verschillende kernen dorpsontwikkelingsplannen worden gemaakt.