Gemeente Assen


Hulptroepen zijn gearriveerd

Assen, 29 juli 2005

Onder grote belangstelling van de buurt, zijn vandaag de lieveheersbeestjes in de Talmastraat geplaatst. Het bedrijf BSI Bomenservice plaatste deze natuurlijke vijand van de luizen. De lieveheersbeestjes zijn nu nog larven, maar worden deze zomer nog volgroeide lieveheersbeestjes.

Zo'n duizend lieveheersbeestjes binden de strijd aan met de luizen op de lindebomen aan de Talmastraat. De gemeentelijke hulptroepen bestaan uit tweestippelige en vierstippelige lieveheersbeestjes. Zij staan bekend als groot liefhebber van de twee luizensoorten die op de lindebomen zijn aangetroffen. Eén larve eet zo'n 500 luizen op. Zodra de larve volwassen is, worden er nog eens zo'n 4000 luizen opgegeten. De gemeente kiest voor deze milieuvriendelijke oplossing omdat chemische bestrijding te schadelijk is voor andere insecten en het milieu.

De nu uitgezette lieveheersbeestjes gaan de overlast bestrijden die de luizen in de Talmastraat aanrichten. De bewoners van de Talmastraat hebben geklaagd over de luizen. De luizen zijn namelijk schadelijk voor de bomen en scheiden een kleverige substantie af. Deze is lastig te verwijderen van trottoirs en auto's.

Lieveheersbeestje aan het werk

Twee stippen

Het uitzetten van de lieveheersbeestjes