Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Compeereloop de ruimte

printversie

Waterschap Brabantse Delta geeft de Compeereloop de ruimte

Breda - Waterschap Brabantse Delta brengt in oktober de Compeereloop, vanaf de Maaibeemd tot aan de Emerparklaan vlakbij het winkelcentrum Heksenwiel in Breda, terug naar de oorspronkelijke diepte. Dit doet het waterschap om uitsterving van kleine waterdieren te voorkomen. Samen met de gemeente Breda verwijdert het waterschap de milieuonvriendelijke palen en maakt de oevers minder steil. Hiermee rondt het waterschap in april 2006 nog het werk volgens het plan facelift stedelijk water in de Haagse Beemden definitief af.

De Compeereloop is één van de vier sloten, die in het kader van het plan facelift stedelijk water in de Haagse Beemden door het waterschap schoongemaakt en opnieuw ingericht wordt. Voorafgaand zijn de Moerenloop, de Clingelloop en de Kievitsloop door waterschap Brabantse Delta aangepakt. Vanaf het Moerenpad richting de Kesterenlaan, langs een deel van de Westerhagelaan naar het Burgtsepad zijn de resultaten al goed te zien. Bloemrijke kruiden en rietkragen omringen hier de oevers. Hoewel deze sloten al zijn schoongemaakt, blijft het water bruin van kleur. In de grond van de Haagse Beemden zit veel ijzer. Doordat water stroomt, komt er veel ijzer vrij. Hierdoor krijgen de sloten in de Haagse Beemden een bruine kleur. Het water is niet vervuild.

Waarom baggeren
Doordat bladeren van aangrenzende bomen in het water vallen en zand op de bodem ophoopt, zijn de sloten in de Haagse Beemden ondieper geworden. Hierdoor wordt het water in de zomer snel warm, met als gevolg zuurstofgebrek. Daarnaast maken de watervogels die met hun zwemvliezen in het zand woelen het water troebel, waardoor het leven voor vissen moeilijker wordt. Door de sloten regelmatig schoon te maken, beschermt het waterschap de flora en fauna van de Haagse Beemden.

Meer ruimte voor natuur
De natuur krijgt in de Haagse Beemden steeds minder de ruimte. Vooral planten en kleine waterdieren dreigen daardoor te verdwijnen. Samen met de gemeente verwijdert het waterschap de houten geoliede palen langs de oevers omdat deze palen het water vervuilen. Daarnaast worden de oevers minder steil gemaakt. Waterdieren kunnen op deze manier makkelijk het water in en uit komen. De gevarieerde begroeiing, zoals riet en bloemrijke kruiden, zorgen ervoor dat libellen, vlinders, kikkers en padden zich ook in de Haagse Beemden thuis voelen.
---