Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Theo van Gogh

Nog geen besluit over monument Theo van Gogh

Theo van Gogh Het stadsdeelbestuur heeft nog geen besluit genomen over een eventueel permanent monument voor Theo van Gogh. Het stadsdeel is al wel begonnen met de voorbereidingen van de herdenking van deze moord op 2 november.

Volgens Het Parool van afgelopen zaterdag zou het stadsdeel geen permanent monument willen op de plek van de moord op Theo van Gogh en zou het stadsdeelbestuur een herdenking willen gedogen. Het stadsdeelbestuur wil met dit persbericht ingaan op deze beweringen.

Het stadsdeelbestuur heeft nog geen beslissing genomen over een eventueel monument voor buurtbewoner Theo van Gogh, maar houdt alle mogelijkheden open. Het stadsdeelbestuur neemt pas een beslissing na overleg met betrokkenen. Het stadsdeel is niet bang voor onrust in de buurt als er een monument voor Theo van Gogh wordt opgericht. De overgrote meerderheid van de buurtbewoners heeft de moord verafschuwd en afgekeurd.

Het stadsdeel is bezig met de voorbereidingen van de herdenking op 2 november van de moord en wil iedereen de mogelijkheid geven aan die gebeurtenis op zijn of haar eigen wijze vorm te geven. Het stadsdeelbestuur is zich bewust van de impact op de hele maatschappij van deze moord en gaat daar op de juiste manier aandacht aan geven. Ook dit wil het stadsdeelbestuur doen in nauw overleg met de betrokkenen.

Tot dusver zijn initiatieven van vooral buurtbewoners om deze gebeurtenis aan te grijpen voor herdenken en verwerken ondersteund door het stadsdeelbestuur. Voorbeelden daarvan zijn het 'bankje van Theo' in Park Frankendael, het maken van een afdruk van de moordplek, de wandschildering naast politiebureau Linnaeusstraat en de Spreeksteen in het Oosterpark. De VVD-fractie in de stadsdeelraad heeft de raad in een motie gevraagd in te stemmen met een bijdrage voor de productie van een verzamel DVD met de films van Theo van Gogh.

11 juli 2005

Actieplan 'Wij Amsterdammers'

Na de dood van Theo van Gogh worden in Amsterdam verschillende initiatieven ontplooid om burgers weer met elkaar in gesprek te brengen. Burgemeester en wethouders hebben hiertoe het actieplan 'Wij Amsterdammers' gepresenteerd.

Officiële verklaringen en bijeenkomsten
naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh

Filmmaker, schrijver, columnist Theo van Gogh werd 2 november vermoord op de Linnaeusstraat. Hij was inwoner van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. U kunt op deze pagina de officiële reacties en andere berichtgeving rondom Van Gogh nalezen.


* Ondertekende verklaring stadsdeelraad

* Reactie van de Stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer
* Reactie stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, migrantenorganisaties en welzijnsinstellingen

* Protestbijeenkomst

* Tekst Martin Verbeet protestbijeenkomst
* Tekst Antoinette Tanja protestbijeenkomst
* Tekst wethouder Aboutaleb protestbijeenkomst
* Manifestatie in Oosterpark dinsdag 9 november
* Dag van de dialoog 21 december

* Dag van de dialoog 21 juni


---

Ondertekende verklaring stadsdeelraad

Stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer heeft op 11 november 2004 een gezamenlijke verklaring ondertekend, waarin onder andere staat: ''De moord op stadsdeelgenoot Theo van Gogh is verafschuwd door bewoners van alle gezindtes van Oost/Watergraafsmeer. De moord toont aan dat één front moet worden gemaakt tegen extremisme onder het mom van welke religie of ideologie dan ook.'' De volledige tekst van de ondertekende verklaring (pdf 71 kb) kunt u hier lezen.

Reactie Stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer:

''Ontzet en verbijsterd neemt de raad van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer kennis van de brute moord op de cineast Theo van Gogh.
Wat gistermorgen gebeurd is voor de deur van ons stadsdeelkantoor is in alle opzichten een aanslag op de fundamentele waarden en het politieke streven van de stadsdeelraad. Wij zijn bezorgd voor de gevolgen van het gebeuren zowel voor het samenleven van moslims en niet-moslims als voor de ernstige bedreiging van de grondrechten die van het gebeurde uitgaan in het stadsdeel, de stad en in Nederland. Hetgeen gebeurd is, is in strijd met de rechtsorde in Nederland en de fundamentele waarden van de islam die een moslim voorschrijft zich te gedragen volgens de wetten van het land waarin men leeft. De overheid is verplicht al zijn burgers aan die wetten en voorschriften te houden.
Theo van Gogh is gestorven voor het recht van vrije meningsuiting. Wij zullen nooit tolereren dat dit recht geschonden zal worden, onder welk voorwendsel ook.''

Reactie stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, migrantenorganisaties en welzijnsinstellingen:

''Wij, bestuurders en medewerkers van het stadsdeel, de migrantenorganisaties en de algemene welzijnsinstellingen zijn allemaal zeer geschokt over de moord op Theo van Gogh. Unaniem keuren wij deze moord af. Theo van Gogh was een bewoner van ons stadsdeel met een uitgesproken mening. Hij was een voorvechter voor de vrijheid van meningsuiting voor iedereen ongeacht afkomst.'' ''In ons stadsdeel zetten wij ons gezamenlijk al jarenlang in om voor alle bewoners goede leefbare verhoudingen te creëren. Hier zijn we door de inspanningen van alle betrokken partijen tot nu toe ook redelijk in geslaagd. Wij zullen ons blijven inzetten voor een prettig leefklimaat, waarin iedereen zijn/haar mening kan geven. Voor ons allemaal is vrijheid van meningsuiting van fundamenteel belang. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de familieleden en vrienden van Theo van Gogh.''

Protestbijeenkomst

Namens alle welzijns- en migrantenorganisaties en de besturen van de stadsdelen Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg is er woensdag 3 november een protestbijeenkomst geweest in de moskee Al-Kabir aan de Weesperzijde. Honderden mensen luisterden naar Ahmed Marcouch (migrantenorganisaties stadsdelen Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg), stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet, Muiderkerk-predikant Julia van Rijn en wethouder Aboutaleb van de stad Amsterdam. Daarna liepen zij in optocht van de moskee naar de plek op de Linnaeusstraat waar Van Gogh gisterochtend werd beschoten en neergestoken.

Tekst Martin Verbeet

Hier kunt u de tekst.pdf (43 kb) lezen die stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet heeft uitgesproken tijdens de protestbijeenkomst.

Tekst Antoinette Tanja

Hier kunt u de tekst.pdf (36 kb) lezen die portefeuillehouder Antoinette Tanja heeft uitgesproken tijdens de protestbijeenkomst.

Tekst wethouder Aboutaleb

Hier kunt u de tekst.pdf (54 kb) lezen die wethouder Aboutaleb heeft uitgesproken tijdens de protestbijeenkomst.

Manifestatie Oosterpark dinsdag 9 november

Dinsdag 9 november organiseerden de Samenwerkende Nederlands-Marokkaanse Organisaties Amsterdam (SNMOA) een manifestatie in het Oosterpark die voorafgegaan werd door een fietstocht van 100 Nederlands-Marokkaanse jongeren. Zij zijn vertrokken vanaf het Mercatorplein en fietsten op hun route van west naar oost langs een aantal moskeeën naar het Oosterpark. Sprekers waren: Job Cohen, Mohamed Rabbae, Lange Frans & Baas B., Haci Karacaer, Imam Marzouk Oulad Abdellah, dichter Tarik Fadili.''

De SNMOA verwoordde dit initiatief als volgt:
''Als burgers van deze stad en dit land willen we onze verbondenheid met waarden als saamhorigheid en de tolerantie duidelijk manifesteren. Deze waarden werden tot 2 november als vanzelfsprekend ervaren en beleefd. Na de moord op Theo van Gogh zijn deze waarden heftig onder druk komen te staan en blijken voor vele een leeg hulsel. Om hiervoor een duidelijk en helder signaal vanuit de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam uit te zenden, hebben Nederlands-Marokkaanse organisaties en personen vanuit alle geledingen in de stad Amsterdam: maatschappelijke, religieuze en politieke velden, zich verenigd in een verband van Samenwerkende Nederlands-Marokkaanse Organisaties Amsterdam (SNMOA).
De SNMOA willen middels een symbolische fietstocht van het westelijk naar het oostelijk deel van de stad de verbondheid tussen de diverse bewoners van de stad uitdragen, waarbij tolerantie en saamhorigheid voor allen geldt. De fietsroute zal door een groep van 100 Nederlands-Marokkaanse jongeren om 11:00 uur vanaf het Mercatorplein starten en langs een aantal moskeeën leiden. Bij de moskeeën zal op een symbolische wijze onze boodschap worden ondersteund. De te bezoeken moskeeën zijn: Nour, Ayasofia, Tawheed, Rahman en Kebir.''

Dag van de Dialoog op 21 december 2004

Op dinsdag 21 december zijn Amsterdammers met elkaar in gesprek gegaan. Overal in de stad praatten Amsterdammers aan 50 dialoogtafels met elkaar over samen wonen, werken en leven in Amsterdam. De gemeente Amsterdam ondersteunde dit initiatief.
De moord op Theo van Gogh en de gevolgen daarvan hebben de gesprekken op straat, in het café, de moskee en op school over de leefbaarheid van Amsterdam aangewakkerd. De Dag van de Dialoog nodigde elke Amsterdammer, Amsterdamse organisatie, instelling of bedrijf uit om mee te doen op aan de dag van de dialoog. De beste ideeën ter bevordering van de leefbaarheid van de stad zijn nog diezelfde middag aangeboden aan burgemeester Cohen.
In Oost/Watergraafsmeer was er een dialoogtafel onder de toren van de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat 37. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet en portefeuillehouder Antoinette Tanja hebben namens het stadsdeel deelgenomen.

Tweede Dag van de Dialoog in Oost/Watergraafsmeer

Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer neemt deel aan de tweede Amsterdamse Dag van de Dialoog op 21 juni 2005. Het initiatief daarvoor komt van het Breed Interreligieus Overleg in Stadsdeel Oost/ Watergraafsmeer.

Vanaf 13.30 tot 15.30 uur kunnen bewoners en organisaties aan de Dialoogtafel in het stadsdeelkantoor aan de Linnaeusstraat aanschuiven en met elkaar praten over het centrale thema van die dag: opgroeien in Amsterdam.

Aan tafel zitten jonge, oude, allochtone, autochtone, gelovige en kunstzinnige Amsterdammers. Het Breed Interreligieus Overleg en het stadsdeel willen hiermee de contacten met bewoners en tussen bewoners onderling versterken. Met elkaar aan tafel zitten, in een gastvrije omgeving en een hartelijke sfeer, kan daaraan veel bijdragen.

Onder leiding van een gespreksleider praten Amsterdammers over hoe zij in Amsterdam willen opgroeien of hoe zij willen dat hun kinderen opgroeien in de stad. Wat gaat er nu goed en wat kan beter, en hoe maken we dat mogelijk. Portefeuillehouder Antoinette Tanja sluit de dag om 15.30 uur af. Daarna worden de aanbevelingen en concrete acties verzameld. Enkele deelnemers en de portefeuillehouder presenteren deze vervolgens aan burgemeester Cohen in het Science Center NEMO van 17.30 tot 19.30 uur.

Achtergrond

Op 21 december 2004 was de eerste Dag van de Dialoog. Het was een groot succes met maar liefst 120 dialoogtafels verspreid over de stad. Bij een dialoog staat luisteren naar ervaringen van elkaar centraal. Dat is essentieel in een tijd waarin mensen door onbegrip van elkaar verwijderd raken. Tijdens de Dag van de Dialoog delen Amsterdammers verhalen en ideeën waaruit wellicht nieuwe initiatieven worden geboren.

Aan het Breed Interreligieus Overleg in stadsdeel Oost/Watergraafmeer nemen verschillende kerken en moskeeën deel. Met dit overleg leren de deelnemers elkaar en elkaars tradities beter kennen en wordt het onderlinge begrip bevorderd. De deelnemers willen hun religieuze tradities en rituelen met elkaar delen. Daarnaast kijken de deelnemers of zij gezamenlijk sociale activiteiten kunnen opzetten, zoals opvang en ondersteuning van mensen die in de problemen zitten.

Meer informatie

Lees op www.amsterdamdialoog.nl waar in Amsterdam nog meer dialoogtafels worden georganiseerd.

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 11 juli 2005