Ingezonden persbericht


--- PERSBERICHT ---
Aan de redacties Media en Economie
Releasedatum: 29-07-05

Minister Zalm moet verkoop Nozema staken

Minister Zalm moet de verkoop van Nozema staken, zo oordeelde de kort geding rechter vandaag. De president van de Rechtbank in Den Haag besliste vanochtend naar aanleiding van een door Broadcast Partners (BP) aangespannen kort geding.

BP vond, dat zij als deelnemer in de verkoop om meerdere redenen benadeeld werd. Volgens BP is de Staat bij uitstek een partij, die gelijke gevallen gelijk moet behandelen en wier handelen volledig transparant behoort te zijn. De rechter gaf BP daarin gelijk en heeft de Staat opgedragen het verkoopproces te staken.

Volgens de rechtbank mag de Staat de aandelen in Nozema wel verkopen, maar alleen in een nieuwe procedure "waarin de potentiële kopers dan wel gelijk behandeld worden".

Robert-jan van der Hoeven, directeur van BP, is tevreden met de uitspraak. "Het was ons meteen duidelijk dat de verkoop van Nozema niet volgens behoorlijke spelregels werd geregeld. Eerlijke kansen en transparantie moeten de basis voor deze verkoop vormen, maar dat bereik je natuurlijk niet als de Staat enerzijds de pet van sturend aandeelhouder in KPN en Nozema draagt, maar anderzijds ook de marktordening moet regelen. Dan krijg je ongelijke behandeling. "

"Dat heeft de rechter kennelijk ook zo gezien. Wij hopen dat de Staat nu een nieuwe verkoopprocedure optuigt die wel de toets der kritiek kan doorstaan, partijen gelijk behandelt en vooraf meteen voldoende oog heeft voor de marktordening. Los van de uitspraak, blijven wij van mening dat er geen supermonopolie mag komen door verkoop aan KPN, omdat er dan één organisatie is die alle voorzieningen en infrastructuur voor digitale, maar ook de analoge radio en televisie in handen krijgt. Dat aspect heeft onze bijzondere belangstelling en wij hopen dat het niet nodig zal zijn om de rechter hierover opnieuw een oordeel te vragen."

Over Broadcast Partners: Broadcast Partners werd in 1979 als kennis/consultancybedrijf opgericht. Als onafhankelijke zenderoperator is Broadcast Partners momenteel actief voor breed scala aan radiostations in Nederland, België en Denemarken. Dit zijn onder andere Yorin FM, Noordzee FM, BNR Nieuwsradio, Radio 10 FM, Radio 538, Radio 100FM, Q-Music, RTL FM en 4FM.

Voor die stations beheert Broadcast Partners ruim 200 zenders. Voorts is Broadcast Partners de initiator en ontwerper van de frequentieplannen, die veel meer frequentieruimte voor commerciële radiostations in Vlaanderen en Nederland hebben opgeleverd. Broadcast Partners heeft vestigingen in Hilversum en Terneuzen.

Noot voor redactie (