Ingezonden persbericht


22 juli 2005

Tentoonstelling Verborgen schatten uit het depot Stedelijk Museum te Vianen

Vanaf 29 juli 2005 is er in het Stedelijk Museum te Vianen de expositie te zien:

Verborgen schatten uit het depot

Monumentale kasten en miniatuurportretten, zilver, aardewerk, tin en porselein, prenten en schilderijen van Vianen zullen de komende tijd een onderdak vinden in het Stedelijk Museum Vianen.

Wegens de verbouwing van het Stadhuis aan de Voorstraat is het depot met de gemeentelijke collectie ontruimd. Uit de collectie die onder meer uit schenkingen en nalatenschappen bestaat is een ruime keus gemaakt. Zo zult u curiosa en boeken aantreffen uit de nalatenschap van de schrijfster Ina Boudier-Bakker, die een korte tijd in Vianen heeft gewoond. Uit de collectie Rooseboom, nagelaten door O.T. de Villiers Rooseboom zijn antieke meubelen, tinnen, zilveren, ivoren en bronzen voorwerpen, aardewerk en porselein ten toongesteld. Met het Nederrijns aardewerk zoals baardmankruiken vervaardigd in Keulen, Siegburg, Raeren en Frechen - indertijd geschonken door Dr John A. Boot - is een boeiend overzicht ontstaan dat voor ieder wat wils biedt.

Begin 1970 werd onder de bezielende leiding van de vijfentachtigjarige heer O.T. de Villiers Rooseboom - kleinzoon van burgemeester Rooseboom - in een van de zalen van het stadhuis de zogenaamde Museumzaal ingericht. Naar aanleiding hiervan werd in 1971 de Stichting Stedelijk Museum in het leven geroepen. Eind augustus 1981 moest de Museumzaal wegens uitbreidingsplannen van stadhuis ontruimd worden en werd de gehele collectie Rooseboom opgeborgen in kisten en dozen. Op dat moment bestond er weinig politiek krediet ten opzichte van een op zichzelf staand museum. De collectie bleef echter niet aan het oog van het publiek onttrokken, want tot 1985 werden er diverse tentoonstellingen georganiseerd in de Burgerzaal van het Stadhuis. In juni 1985 werd een nieuw Stedelijk Museum geopend in het voormalige bankgebouw van de ABN aan de Voorstraat 103. Tijden veranderen. Het museum veroverde een niet meer weg te denken plaats in het culturele leven van Vianen. Zo zelfs dat het museum in 1993 nogmaals verhuisde naar het monumentale pand van Voorstraat 97.

De expositie wordt vrijdag 29 juli geopend om 16.00 uur. U bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Stedelijk Museum
Hans Uijtdewilligen

Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97, 0347-371648


---- --