Verkiezingen voor waterschap in aantocht (28-07-2005)

Slogan `Bemoei je met water'

Inwoners van het rivierengebied kunnen komend najaar hun stem uitbrengen voor een nieuw algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland. Hiervoor zijn 37 bestuursleden nodig. De campagne voor de verkiezingen gaat half augustus van start. De voorbereidingen om kandidaten te werven zijn inmiddels in volle gang.

Met de slogan `Bemoei je met water' roept het waterschap mensen op om zich kandidaat te stellen én te gaan stemmen. Iedereen heeft immers met water te maken! Het afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt in de zuiveringsinstallatie. Veel mensen besteden hun vrije tijd op of langs het water. En de rivierdijken beschermen bewoners tegen hoog rivierwater.

Het bestuur beslist over de besteding van circa EUR120 miljoen per jaar en komt daarbij voor belangrijke vragen te staan: over de vraag hoe het rivierwater extra ruimte moet krijgen, hoe het gebied tegen overstromingen te beschermen en hoe je water en wonen combineert. Ook heeft het waterschap te maken met de wensen van recreanten die op een plezierige manier willen zwemmen, vissen, varen en fietsen. Een belangrijke vraag betreft het verbeteren van de kwaliteit van het water in sloten en rivieren. Bij het uitwerken van de plannen komt het aan op een zorgvuldige afweging van de belangen van wonen, werken, landbouw, natuur en recreatie.

De schriftelijke verkiezingen vinden plaats in de periode van 25 oktober tot 15 november 2005. Iedereen ontvangt tijdig per post het stembiljet, informatie, een overzicht van de kandidaten en een instructie hoe het stemmen in zijn werk gaat.

De aandacht in de campagne richt zich in eerste instantie op het werven van kandidaten voor het bestuur. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich kandidaat stellen. Geïnteresseerden kunnen vanaf 17 augustus een informatiepakket opvragen. Verspreid over het gebied zijn er informatieavonden voor personen die overwegen zich kandidaat te stellen:

* 22 augustus, Hotel Restaurant De Koppelpaarden in Dussen;
* 25 augustus, Hotel Café Restaurant De Vereniging in Elst;
* 30 augustus, De Til in Giessenburg;

* 1 september, kantoor Waterschap Rivierenland, Westluidensestraat 46 in Tiel.

Alle bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Het waterschap brengt door o.a. advertenties en publicaties de verkiezingen regelmatig onder de aandacht van het publiek. Internetgebruikers kunnen de website van het waterschap bezoeken: www.waterschaprivierenland.nl.

Normaal gesproken vinden de waterschapsverkiezingen één keer in de vier jaar plaats. Door de recente fusie van waterschappen in het rivierengebied hebben de betrokken provincies besloten van dit patroon af te wijken. Iedere stemgerechtigde in het gebied van Waterschap Rivierenland kan nu invloed uitoefenen op de samenstelling van het nieuwe bestuur van het waterschap. In het westelijk deel van het gebied zijn de laatste verkiezingen eind jaren negentig gehouden. Deze bewoners hebben voor het eerst te maken met verkiezingen voor Waterschap Rivierenland. In andere delen konden de inwoners in 2003 hun stem nog uitbrengen.