Gemeente Amsterdam

Amsterdammers en hun mediagebruik

29 juli 2005

Het medialandschap verandert in hoog tempo. Traditionele media als kranten en actualiteitenrubrieken op de televisie verliezen terrein aan nieuwe media. 'Twintigminutenkranten' als Spits en Metro bijvoorbeeld winnen aan populariteit en dat geldt ook voor de forums en weblogs op internet.

Dagbladen

Van alle Amsterdammers zegt 58% wel eens een dagblad te lezen. Daarbij zijn degenen die alleen Spits of Metro lezen niet inbegrepen. Wat betreft het lezen van dagbladen zijn er grote verschillen tussen etnische groepen. Nederlanders lezen verreweg het vaakst een dagblad (71%). Van de Amsterdammers met een Surinaamse achtergrond doet 37% dat, van de Turkse groep 29% en van Marokkaanse Amsterdammers 20%.

Televisie: populaire nieuwszenders

Bijna alle Amsterdammers (97%) kijken wel eens naar nieuws- of actualiteitenprogramma's op de televisie. De populairste nieuwszenders zijn de publieke netten en RTL4. Bij jongeren onder de 25 jaar zijn de actualiteiten op RTL4 het populairst. Van hen zegt 60% hier wel eens naar te kijken.

Schotelgebruik

Een groot deel van de Turkse en Marokkaanse Amsterdammers heeft een schotel (76% en 65%). Nederlandse Amsterdammers maken hier veel minder gebruik van (5%).

Lokale televisie

AT5 wordt door alle bevolkingsgroepen goed bekeken: zowel door autochtonen als allochtonen, laag- (77%) als hoogopgeleiden (84%), jong (84%) en oud (83%).

Het gebruik van forums

Van alle Amsterdammers discussieert 8% wel eens op een internetforum, van de Amsterdammers die thuis internet hebben is dat 11%. Internet Dienst Onderzoek en Statistiek Download De Amsterdamse Burgermonitor 2004: Amsterdammers en hun mediagebruik (398 Kb)