Ingezonden persbericht

De Diet Wiegman Group exposeert in Rc de Ruimte te IJmuiden

Diet Wiegman Group. twaalf persoonlijkheden in één

IJMUIDEN, 20050725 -- Opening tentoonstelling vrijdag 29 juli 19.30-21.30 Tentoonstelling: 31 juli-21 augustus, za en zo van 13.00-17.00 en op afspraak 06-14 123 159


Diet Wiegman (1944) kreeg reeds in de jaren tachtig bekendheid in Nederland en daarbuiten met zijn intrigerende keramische beelden en zijn projecties van licht en schaduw op zijn creaties. Dat leverde beelden op, die de toeschouwers doet zeggen "dat is de David van Michelangelo" en dat de "Venus van Milo" om daarna te glimlachen want schijn bedriegt. Diet Wiegman speelt.
Hij speelt serieus met schijn en werkelijkheid, met opbouw en af braak, met plat en ruimtelijk, met papier, foto's en allerlei (afval) materialen als glas, spiegels, karton, klei en hout; hij speelt met kunst en kitsch, met waarheid en leugen, met vorm en tegenvorm, met grensoverschrijdingen en grenzen. Voor hem is vorm het zichtbaar maken van de tijd, die er niet is. Het is de materie die er is, die een bepaalde houding kan aannemen, zoals de "denker van Rodin" en zijn "Be-Denker" in keramiek.
Alle (ogenschijnlijke) verschillende werken van deze Schiedamse kunstenaar passen in één groot raamwerk, waarbij het beeld van de werkelijkheid voortdurend gerelativeerd wordt in tradities als die van Arcimboldo en René Margritte. Door gebruik te maken van clichés en simulacra en zelf het laboratorium te zijn van zijn eigen gedachten houdt Wiegman ons consequent inconsistent een lachspiegel van de omgeving en het leven voor.




Ingezonden persbericht