Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Is de structuur van de KNSB nog eigentijds?

Donderdag 28 juli is de website www.moderneschaakbond.nl officieel van start gegaan gegaan. Deze site heeft tot doel om een discussie op gang te brengen over de organisatiestructuur van de KNSB. Het initiatief tot de oprichting is afkomstig uit de Schaakbond Overijssel (SBO). SBO-voorzitter Albert Vasse lichtte tijdens een presentatie van de website toe waarom het initiatief is genomen.

De KNSB functioneert niet zoals je van een moderne organisatie mag verwachten en het probleem zit in de structuur. Ik ben niet de enige die dat heeft geconstateerd, velen zijn het mij eens. Binnenkort publiceren we op onze website een interview met Herman Hamers, de vroegere voorzitter van de KNSB. Hamers zegt daarin dat negentig procent van zijn tijd als voorzitter erin zat om besluiten die op de Bondsraad waren genomen ook op regionaal niveau uitgevoerd te krijgen. Dat geeft al aan dat er iets mis is met de structuur. Je streeft als organisatie naar eenheid van beleid, maar je hebt een bestuursstructuur die dat onmogelijk maakt.

Het grote probleem is volgens Vasse de onafhankelijkheid van de regionale bonden. Hij wil toe naar één organisatie met een aantal districten. Dat kunnen er vijf zijn, maar vier of zes is ook goed. Belangrijk is dat deze districten het landelijk beleid uitvoeren op een professioneel niveau. Nu heb je per servicepunt drie mensen met elke een tiende FTE. Ik denk meer aan één FTE per district. Misschien moet je het bureau in Haarlem kleiner maken en een deel van het werk naar de districten verplaatsen.

Maar hoe het er uiteindelijk gaat uitzien vindt Vasse minder interessant. Belangrijk is voor hem dat er vaart in de discussie komt. In de Bondsraad van juni is gezegd dat er over twee, drie jaar misschien een begin gemaakt kan worden met herstructurering van de organisatie. Wij vragen ons af waarom dat zo lang moet duren. We praten er nu al een paar jaar over. De discussie zou natuurlijk ook door het KNSB-bestuur op gang gebracht kunnen worden, maar de huidige organisatiestructuur blokkeert dat juist. Dan zou het bestuur tegen de regionale bonden moeten zeggen: wij willen dat jullie jezelf opheffen. Daarom is het goed dat het initiatief van de zijkant komt, van een regionale bond.

Wat Vasse betreft ligt er in de Bondsraad van 19 november een concreet plan op tafel. Hij is ervan overtuigd dat er brede steun voor zijn plannen is. In de wandelgangen krijg ik veel steun. Hij benadrukt ook dat zijn initiatiefgroep niet bezig is opnieuw het wiel uit te vinden. De discussie wordt in veel bonden gevoerd en onze plannen zijn gebaseerd op het NOC*NSF rapport De 13 aanbevelingen voor goed sportbestuur. Als illustratie voor deze woorden heeft de initiatiefgroep de reorganisatieplannen van de Volleybalbond en de Dambond op de website gezet. Vasse verwacht een levendige discussie en hoopt daar ook op. We hadden de eerste dag meer dan 500 bezoekers, zegt hij hoopvol. De eerste reacties komen binnen.

De uitvoerige plannen zijn te vinden op www.moderneschaakbond.nl. Daar zullen ook regelmatig deskundigen hun licht over de plannen laten schijnen.

(Minze bij de Weg)

---