Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

29 juli 2005
Alternatief voorstel nieuwe pachtwet

Na het zomerreces zal de Tweede Kamer zich buigen over de nieuwe pachtwet. Een gelegenheidscoalitie van NAJK, LTO, Federatie Partiuculier Grondbezit, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De Landschappen legt een alternatief voorstel neer, uit onvrede met het voorstel van minister Veerman. De organisaties stellen voor om de huidige pachtwet te behouden met twee aanpassingen: eenmalige pacht behouden zonder pachtprijstoetsing en het voorkeursrecht.

Het is alweer een tijdje geleden dat minister Veerman aankondigde dat hij de pachtwet wil moderniseren. Dit heeft geresulteerd in een voorstel waar wij als NAJK vele bezwaren tegen hebben. In onze ogen schiet dit voorstel de doelstellingen van het kabinet voorbij, namelijk het stimuleren van uitbreiding van het pachtareaal en het bevorderen van flexibiliteit en maatwerk bij pachtovereenkomsten. Niet alleen het NAJK dacht er zo over, ook LTO en de vereniging van pachters BLHB hadden gelijke bezwaren. Maar ook bij verpachtende partijen als Federatie Particulier Grondbezit, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De Landschappen was onvrede over de voorstellen. In samenspraak met de verschillende partijen is besloten een gelegenheidscoalitie op te richten die een stemgeluid zouden laten horen. Voorstel is om de huidige pachtwet te behouden met twee aanpassingen, betreffende de eenmalige pacht en het voorkeursrecht. Artikel 70 F is de eenmalige pacht (een compromis uit 1995) die vastgesteld is voor 12 jaar en eindigt in 2007, voor deze pachtvorm zijn nog geen alternatieven. Voorstel is om deze vorm van pacht te behouden en te liberaliseren. Dit houdt in dat eenmalige pachtcontracten afgesloten kunnen met elke gewenste termijn en dat hier geen pachtprijstoets voor zal gelden mits de overeenkomst die afgesloten wordt voor een kortere duur geld dan zes jaar, bij overeenkomsten langer dan zes jaar zal wel een pachtprijstoetsing plaatsvinden.
De aanpassing voor het voorkeursrecht heeft betrekking op het passeren van het voorkeursrecht , het voorstel is dat het voorkeursrecht kan worden gepasseerd wanneer de opvolgende nieuwe eigenaar de pachtrelatie duurzaam in stand houdt.
De gezamenlijke lobby lijkt haar vruchten af te werpen, ondanks het feit dat BLHB op het laatste moment heeft besloten om buiten de coalitie te blijven. Het ministerie lijkt het voorstel van de coalitie van zes partijen serieus mee te nemen in de aanpassing van de pachtwet.. Voor jonge boeren en tuinders die te maken hebben met pacht betekent het in standhouden van de reguliere pacht een stuk zekerheid.Voor jonge boeren en tuinders die verder willen bieden de aanpassingen perspectief om te komen tot goede afspraken voor nieuwe pachtovereenkomsten.
Na het zomerreces zal de tweede kamer zich buigen over de nieuwe pachtwet.

Dirk Bruins
Voorzitter NAJK