Ingezonden persbericht

Tentoonstelling:"Verstilde Schoonheid"- oude Russische Ikonen

NOORDWIJK AAN ZEE, 20050708 -- Zoetmulder Ikonen presenteert van 30 juli tot en met 14 augustus 2005 in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan zee: "Verstilde Schoonheid" Oude Russische Ikonen van de 15e tot en met de 19e eeuw. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 11.00 - 18.00 uur. Woensdagavond tot 20.00 uur.


Op deze tentoonstelling vindt u zowel portret-ikonen, als ook vertellende ikonen. De portret-ikonen zijn van Christus, van de Moeder Gods, van Nikolaas en andere heiligen.

Wanneer de bezoeker langs deze ikonen met de vaak gouden achtergronden loopt, ervaart hij de rust en stilte, die van de ikonen uit gaat. Iedere suggestie van beweging en verandering wordt vermeden, de aardse dimensie van ruimte en tijd maakt plaats voor een eeuwig heden. De heilige figuren lijken in de gouden achtergrond gevat als kostbare juwelen, waarvan de waarde door niets kan worden aangetast.

Het ontbreken van de tastbare werkelijkheid is een fundamenteel kenmerk van de ikonenkunst. In deze kunst gaat het er immers niet om de realiteit van de uiterlijke wereld weer te geven. Daarom hield de kunstenaar zich niet bezig met de realiteit van de aarde en de daar geldenden perspectivische wetten.

In onze tijd, waarin het rationele denken de overhand heeft, vindt men door het schouwen van ikonen, een tegenwicht voor deze alleenheerschappij van de ratio. Men realiseert zich dat er ervaringen zijn, die niet meetbaar zijn. De kracht van het verstand schiet tekort en je wordt je bewust van je spiritualiteit.

De vertellende ikonen, die meestal de christelijke feesten tot onderwerp hebben, verrassen ook door het grote vakmanschap. Aan een ikonenschilder werden hoge eisen gesteld. Niet alleen was hij van een onbesproken gedrag (vaak was het een monnik), maar ook was de opleiding tot ikonenschilder zeer gedegen. Het eerste jaar mocht hij alleen voetjes schilderen, het tweede jaar alleen handen, dan een jaar de gewaden en zo ging het door. Na op die manier ongeveer 10 jaar ervaring opgedaan te hebben, mocht hij voor het eerst een ikoon in zijn geheel schilderen.

Naast de op houten panelen geschilderde ikonen zijn er ook vele reisikonen te zien. Deze ikonen zijn van metaal gemaakt en in vele kleuren geëmailleerd. Er zijn kleine draagikoontjes, diptieken en triptieken.

Alle ikonen op deze tentoonstelling zijn met liefde en zorg bijeengebracht door ikonenexpert en beëdigd taxateur Drs. Ingrid Zoetmulder.

Op de tentoonstelling is ook gelegenheid tot aankoop. Vanzelfsprekend worden alle ikonen geleverd met een uitgebreide beschrijving en een certificaat van echtheid.


info@zoetmulderikonen.nl

www.zoetmulderikonen.nl




Ingezonden persbericht