Ingezonden persbericht

63 vrijwilligers wachten op vertrek door staking

Bouw klaslokalen onzeker door staking South African Airways

WOLVEGA/SCHIPHOL/JOHANNESBURG, 20050801 -- WOLVEGA - 63 Nederlandse jongeren die uitgezonden hoopten te worden naar zuidelijk Afrika wachten nog op hun vertrek. Een staking van South African Airways verhindert de bouw van scholen in Malawi en Zambia. In de projecten, die gedegen zijn voorbereid door de organisatie World Servants en haar partners in beide landen, zouden in drie weken beide scholen worden voltooid. De afronding van beide projecten is onzeker nu de teams niet kunnen afreizen.


De 30 vrijwilligers van het project in Malawi wachten al sinds zondag 24 juli op groen licht van de luchtvaartmaatschappij, 33 Zambia-gangers zitten sinds donderdag in spanning. Zij hebben een jaar lang gewerkt aan de financiering van beide bouwprojecten door fondsenwervingsacties te houden. Het grootste deel van de bouwprojecten wordt op die manier betaald door de vrijwilligers zelf, die ook hun eigen vakantie inzetten voor de projecten.

De lokale gemeenschappen in Malawi en Zambia hebben samen met de lokale partnerorganisaties van World Servants de komst van de groepen voorbereid en gezorgd dat het fundament voor beide scholen klaar liggen. De teams bouwen daarop normaal gesproken in drie weken de ruwbouw van de projecten onder leiding van lokale bouwvakkers. Door de door South African Airways veroorzaakte staking lijkt dat nu niet mogelijk.

Inmiddels is de staking beëindigd, maar de afvoer van gestrande reizigers verloopt chaotisch. South African Airways kondigde gisteren af voorlopig geen groepen te vervoeren - een extra teleurstelling voor de 63 vrijwilligers. World Servants en haar reisoperator ATP doen hun uiterste best om de ge-strande groepen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen.


World Servants is een christelijke organisatie die sinds 1988 met inzet van honderden vrijwilligers bouwprojecten uitvoert in ontwikkelingslanden. In twee of drie weken tijd bouwen groepen jonge-ren en volwassenen met de plaatselijke bevolking scholen, huizen en klinieken. Het doel van World Servants is tweeledig. Enerzijds gaat het om het bieden van structurele hulp aan gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Anderzijds wil World Servants deelnemers heel direct betrekken bij ont-wikkelingshulp. Deelnemers maken kennis met de andere omstandigheden waarin mensen leven, met een andere cultuur en met de vaak andere geloofsbeleving . Het motto van World Servants is dan ook: 'bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander'.




Willem-Jan van der Ven