Nederlandse Hartstichting

Hartstichting vervolgt succesvolle nationale cholesteroltest 5-8-2005
Den Haag, 4 augustus 2005 - Eén op de drie Nederlanders heeft een te hoog cholesterol, vaak zonder het zelf te weten. Want van een te hoog cholesterolgehalte merk je meestal niets. Toch is een te hoog cholesterolgehalte één van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarom organiseert de Nederlandse Hartstichting van 26 september tot en met 28 oktober 2005 voor de derde keer de Nationale Cholesteroltest, de grootse landelijke cholesterolprikactie bij supermarkten verspreid over heel Nederland. Tijdens de eerste twee landelijke testen in 2004 en begin 2005 lieten al ongeveer 200.000 mensen zich testen. De bezoekers waarderen de test zo hoog dat de Hartstichting heeft besloten de test te laten terugkeren.

Tijdens de cholesterolprikactie bepalen gespecialiseerde verpleegkundigen eerst of mensen een verhoogd risico van hart- en vaatziekten hebben. Dit blijkt na het invullen van de 'APK voor je Hart test', bestaande uit tien korte vragen. Het merendeel van die vragen gaat over de eigen leefstijl. Als uit de APK-test een verhoogd risico blijkt, dan kunnen mensen ter plekke hun cholesterol laten bepalen door middel van een vingerprik. Op basis van de uitslag krijgt de consument een kort leefstijladvies.

Met de Nationale Cholesteroltest heeft de Hartstichting een belangrijk hulpmiddel in handen om mensen bewust te maken van het eigen risicoprofiel en leefstijladviezen op een aansprekende manier over te brengen.
Voor meer informatie of het verhaal van een persoon voor een testimonial:
Nederlandse Hartstichting, Masja Brouwer, communicatieadviseur, telefoonnummer 070-315 55 03, m.brouwer@hartstichting.nl.

Op www.hartstichting.nl staan vanaf half september de adressen van de supermarkten en data waarop de prikactie wordt uitgevoerd.

De Nederlandse Hartstichting bestrijdt hart- en vaatziekten. Zij subsidieert een groot deel van het universitaire wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten in Nederland. Zij geeft voorlichting over een gezonde leefstijl en initieert verbeteringen in de gezondheidszorg. Daarnaast steunt de Hartstichting patiëntenverenigingen. De Hartstichting kan dit werk uitsluitend doen dankzij giften van de Nederlandse bevolking en de inzet van vrijwilligers. In 2004 bestond de Nederlandse Hartstichting 40 jaar.