Socialistische Partij

SVA laat buurt verpauperen


01-08-2005 * De Notweg en een deel van de Iepenlaan staan al een tijdje op de lijst om geherstructureerd te worden. Oude woningen moeten plaats maken voor een nieuw plan dat de wethouder vlak voor het zomerreces wist door te drukken. Maar omdat de wijk toch tegen de vlakte gaat vond woningstichting SVA het kennelijk niet nodig de leegloop in goede banen te leiden. De buurt heeft ondertussen te kampen met vergaande overlast. De SP stuurde een open brief aan de directie van de stichting.

Aan de directie van woningstichting SVA

Geachte directie,

Sinds kort laat SVA in de etalages van het Huis met de Kogel zien wat uw corporatie betekent voor het behoud van monumenten en de historische stad. Dat is mooi, maar nu iets anders.

Aan de Iepenlaan staat een groot blok beneden-bovenwoningen van SVA. Aan de Notweg een aantal rijtjes ex-bejaardenwoningen. Allemaal kleine woningen uit de jaren vijftig. Geen monumenten. Zonder dat precies te weten, veronderstellen we dat u misschien wel al tien jaar geleden heeft vastgesteld, dat die woningen hun tijd gehad hebben. In ieder geval is het bouwtechnisch verval al jaren aan de gang. Voor de buurt niet leuk, maar ook niet voor de bewoners, die er al die tijd nog wel steeds gewoon moeten proberen te wonen.

De laatste jaren is het werkelijk een puinhoop geworden. Kennelijk heeft uw corporatie in de sfeer van de sociaal beheer verkeerde keuzes gemaakt en/of heeft u geen aandacht gehad voor het belang van de bewoning en bewoners in de laatste jaren van dit sloopcomplex. Dat leidt onvermijdelijk van kwaad tot erger en inmiddels is de toestand compleet uit de hand gelopen.
Wij weten dat bij sloop-nieuwbouw en herstructurering het belang van bewoners altijd in het geding komt, maar dit is ontluisterend. We noemen en paar omstandigheden:

* Al lang geleden zijn de eerste woningen dichtgetimmerd en inmiddels geldt dat voor ongeveer de helft ervan. De bewoners die nog niet geherhuisvest zijn wonen naar ons oordeel veel te lang in een slooppand.

* Inmiddels is een deel van de dichtgetimmerde woningen illegaal bewoond door, naar wij aannemen, voornamelijk verslaafden.
* De overlast voor de buurt neemt hand over hand toe, rondom het complex is het een bende, er wordt gedeald en gebruikt, aangebeld en gebedeld. Twee weken geleden is bij een andere woning in de buurt ingebroken en zijn er allerlei keukenspullen verdwenen.
* Twee maanden geleden is een van de jongere bewoners (een verslaafde?) gestikt en afgevoerd. Vorige week was er s nachts weer een enorm kabaal rond een geflipte drugsverslaafde.
* De politie surveilleert inmiddels dagelijks.
* Omdat de (lege) woningen afgesloten zijn van gas licht en water maken de illegale bewoners gebruik van het natuurpad als zijnde wc.

* Wat dit betekent aan overlast voor de nog legale en andere buurtbewoners kunt u zich voorstellen.

* Het is niet alleen de overlast die de bewoners zorgen baart maar zeker ook de hygiëne in het gebouw en de buurt.

Het dagelijks op moeten ruimen van de stront, het aanhoren van luide muziek tot laat in de avond, de aanwezigheid van dealers, de aantrekkende werking hiervan, de verkeersoverlast die dit met zich meebrengt leidt uiteraard tot onbegrip bij de nog legale bewoners en de rest van de buurt.

Wij zouden willen weten hoe het komt dat de situatie zo uit de hand is gelopen. Is er bijvoorbeeld geen zoals bij herstructurering gebruikelijk sociaal plan waarin zaken rond het fysieke en sociaal beheer zijn vastgelegd en waarin regels zijn opgenomen om de periode van het leegtrekken zo kort mogelijk te houden? Of zijn daarover met de gemeente geen goede afspraken gemaakt? Of zat u met uw hoofd misschien meer bij de binnenstad.

Misschien is het beter om ons tot één vraag te beperken: wilt u zo snel mogelijk een einde maken aan deze uit het oogpunt van volkshuisvesting schandalige toestand? En we weten dat het antwoord ja zal zijn, want daar zijn woningcorporaties immers in de eerste plaats voor.

Hoogachtend,

Jan van Schaik
SP Alkmaar