Dienst uitvoering en toezicht Energie

Directie Toezicht Energie (DTe)

Persbericht 05-14
Den Haag, 5 augustus 2005

Vergelijkingssites voor energieprijzen winnen aan betrouwbaarheid

De kwaliteit van vergelijkingssites voor energieprijzen is aanzienlijk verhoogd. Consumenten kunnen met vertrouwen de meest geraadpleegde sites bezoeken. Vooral de correctheid en volledigheid van de sites zijn verbeterd. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) komt tot deze conclusie nadat zij de sites voor de tweede maal onder de loep heeft genomen. Peter Plug, waarnemend directeur van de Directie Toezicht Energie, onderdeel van de NMa: "Eind vorig jaar concludeerden we dat de kwaliteit van vergelijkingssites sterk omhoog moest. Geen enkele site bood volledig betrouwbare gegevens of was volledig transparant. Betrouwbaarheid en transparantie in prijzen is echter een belangrijke voorwaarde voor de consument om een weloverwogen keuze te maken voor een energieleverancier. Bijna 70% van de consumenten die overweegt om over te stappen naar een andere energieleverancier raadpleegt vergelijkingssites en een kleine 40% van hen baseert hierop zelfs zijn of haar overstap. In gesprekken met de makers van de sites hebben we duidelijk gemaakt dat zij hierin een cruciale rol spelen. We hebben met hen afgesproken waar een betrouwbare site aan moet voldoen. Het is goed te zien dat de benodigde verbeterslagen die uit ons eerste onderzoek naar voren kwamen nu grotendeels zijn doorgevoerd."
Er bestaan op dit moment 9 verschillende vergelijkingssites voor elektriciteit- en gasprijzen die gebruikmaken van 4 zoekmachines. DTe onderzocht per zoekmachine de meest bezochte vergelijkingssite, te weten: Energieprijzen.nl, Gaslicht.com, Energiewereld.nl en Energieplaza.nl. Overzicht vergelijkingssites en zoekmachines
Website Zoekmachine
Energieprijzen.nl
Energiebond.nl
Energieprijzen
Gaslicht.com Gaslicht
Energiewereld.nl
Elcheapo.nl
Ecologiebibliotheek.nl
Energievoorzieningen.nl
Vergelijk.nl
Energiewereld
Energieplaza.nl Energieplaza
2
De websites zijn getoetst op drie criteria:

* Correctheid (worden de prijsberekeningen goed uitgevoerd?)
* Volledigheid (worden alle energieleveranciers, producten en kosten meegenomen?)
* Onafhankelijkheid (welke partijen hebben belangen in de vergelijkingssite, zijn er aantoonbare niet wenselijke relaties met de energiemarkt?) Belangrijkste conclusies uit het DTe onderzoek:

* Drie van de vier zoekmachines leveren de consument correcte berekeningen op. De berekeningen voor gasprijzen zijn minder precies dan voor elektriciteit. Energieprijzen.nl is de enige vergelijkingssite die 'dual fuel' producten vergelijkt (het pakket van elektriciteit en gas samen).

* De volledigheid van de vier vergelijkingssites is sinds het eerste DTe onderzoek sterk verbeterd. Alle mogelijke aanbieders van elektriciteit en gas worden nu getoond, nog niet alle mogelijke producten worden gepresenteerd.

* Drie van de vier sites zijn daadwerkelijk onafhankelijk: Energieprijzen.nl, Gaslicht.com en Energiewereld.nl.
Resultaten kwaliteit vergelijkingssites voor elektricteit en gas juli 2005 Resultaten kwaliteit vergelijkingssites voor elektricteit en gas december 2004 Eind dit jaar start de toezichthouder een derde onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor energieprijzen. Ook andere initiatieven waar consumenten energieprijzen kunnen vergelijken worden dan getoetst. Het gaat hier veelal om websites van adviesbureaus waar de consument op maat tegen betaling een energieproduct wordt geadviseerd. Voorbeelden zijn e-butler.nl, energielijn.nl, eigenhuis.nl, energiedienstbrabant.nl, abc-energy.com en e-econcern.nl. Het toetsen van vergelijkingssites maakt onderdeel uit van de strategie van DTe om de transparantie op de energiemarkt voor de consument te vergroten. Het onderzoeksrapport is vanaf vandaag te vinden op de website van DTe (www.dte.nl).