Gemeente Rotterdam

Nr. 123
20 juli 2005

Veiligheid en bereikbaarheid centraal bij sportevenement Monaco aan de Maas

Op zondag 7 augustus vindt het sportevenement Monaco aan de Maas plaats. Hierbij wordt met diverse auto- en motorsportvoertuigen over een afgezet parcours in het centrum van Rotterdam gereden. Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen en het openbare verkeer tijdens de op- en afbouw van het parcours en het evenement zelf zo min mogelijk te belemmeren, dient de organisatie uitgebreide maatregelen te treffen. Deze zijn opgenomen in de vergunning die gisteren door de gemeente is afgegeven.

Parcours en afsluitingen
De deelnemende voertuigen volgen de route: Blaak - Churchillplein - Coolsingel - (U-bocht op het) Hofplein - Coolsingel - Churchillplein - Blaak - Mariniersweg - Goudsesingel - Mariniersweg - Blaak. Dit parcours zal tijdens de demonstraties in zijn totaliteit aan het openbare verkeer (inclusief voetgangers) worden onttrokken. De afsluitingen die gepaard gaan met het op- en afbouwschema van het parcours, alsmede een overzichtskaartje van het parcours zelf zijn in een aparte bijlage opgenomen.

Demonstratie maar geen race
Het sportevenement behelst een demonstratie van auto- en motorsportvoertuigen, waaronder tot op heden twee moderne Formule 1 auto's en enkele historische modellen. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om een race. Er zal niet meer dan één Formule 1 auto tegelijk op het parcours zijn. In de bochten zal stapvoets worden gereden. Op de twee lange rechte stukken kunnen de Formule 1 auto's tweemaal vanuit stilstand optrekken. Informatie over het programma van de demodag is te vinden op www.rotterdamracing.nl.

Veiligheid
De veiligheid van het publiek staat voorop. Daarom moet het parcours voldoen aan strikte veiligheidseisen die zijn opgesteld in overleg met de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie. Het publiek wordt langs het hele parcours afgeschermd door een stalen of betonnen aaneengesloten vangrail en een publieksdranghek met een veilige tussenruimte van 1 tot 2 meter. Op de andere delen van het parcours wordt bovendien voorzien in aan elkaar gekoppelde kunstof-barriers die zijn gevuld met water. Het parcours voorziet in doorlaatposten voor hulpdiensten.

Het is duidelijk dat deze wagens veel geluid produceren. Om die reden zullen bij strategische plekken rond het parcours, zoals merchandisingstands en tappunten, door de organisatie oordoppen beschikbaar worden gesteld. Het publiek krijgt voorafgaand en tijdens het evenement te horen waar de oordoppen kunnen worden verkregen en wanneer het gebruik daarvan gewenst is.

Waar te staan?
Het evenement is gratis toegankelijk. Bezoekers die op de tribunes (Coolsingel, Mariniersweg en Meent) willen zitten, kunnen daarvoor een ticket kopen bij Ticketbox. Langs het parcours staan op strategische punten videoschermen opgesteld om de demonstratie van de auto's en motoren te kunnen volgen.

Bereikbaarheid en openbaar vervoer
Bezoekers kunnen op zondag 7 augustus het beste via openbaar vervoer naar de stad komen. De binnenstad is zeer slecht bereikbaar met eigen vervoer en is nauwelijks parkeerruimte beschikbaar. De Nederlandse Spoorwegen en de RET zetten speciaal voor dit evenement extra materieel in. In verband met de te verwachten drukte is het advies om van tevoren een vervoersbewijs aan te schaffen.

Om in de aanloop naar het evenement de bereikbaarheid van de binnenstad te garanderen, blijft het Centrum op zaterdag 6 augustus tot aan het einde van de dienstregeling beschikbaar voor alle tramverkeer. Op maandag 8 augustus zijn Hofplein, Coolsingel en Churchillplein tijdens de ochtendspits weer volledig beschikbaar voor openbaar vervoer en andere weggebruikers. Vanaf 12.00 uur is ook de rest van het parcours weer beschikbaar voor wegverkeer.

Zondagsrust gewaarborgd
De aanvang van het evenement is, mede met het oog op de Zondagswet, op verzoek van de gemeente verplaatst van 12.00 uur naar 13.00 uur. De demonstratie eindigt om 16.30 uur. De geluidsbelasting die dit evenement met zich mee brengt is derhalve afgestemd op de tijden van de ochtend- en middagdiensten van kerken, waardoor ook de Zondagswet op zondag 7 augustus zal worden gehandhaafd.

Zondagsmarkt gaat gewoon door
Als onderdeel van het parcours wordt tevens een paddock en VIP-terrein ingericht op respectievelijk Binnenrotte en Nemeogterrein (bij NS Blaak). De reguliere zondagsmarkt zal die dag gewoon plaatsvinden maar het marktterrein zal iets worden opgeschoven richting de Meent.

noot voor de redactie/