Ingezonden persbericht


Documentaire over Hiroshima op BBC One

Zondag 7 augustus om 22.00 uur op BBC ONE

Op 6 augustus 1945 om kwart over negen, viel de eerste atoombom op de Japanse stad Hiroshima en doodde onmiddellijk bijna 100.000 mensen. Overlevenden vertelden over een levende nachtmerrie.

Deze rijk geĂŻllustreerde, op feiten gebaseerde documentaire speelt zich af in de drie weken waarin de eerste testexplosie plaatsvond in New Mexico tot het uiteindelijke vallen van de bom. Het programma laat zien hoe het was - door een nucleaire explosie - te leven en bevat een aantal bijzondere getuigenissen van mensen die erbij waren.. Plus nooit eerder vertoonde interviews met de laatste nog levende leden van de vliegtuigbemanning.

Hiroshima staat stil bij de politieke beslissingen die ten grondslag lagen aan het laten vallen van de bom en zet de explosie in haar historische en politieke context.

De programmamakers onderzoeken bewijsstukken en verslagen om vervolgens tot een gedetailleerde uitleg te komen van de redenen die hebben geleid tot de beslissing de stad te bombarderen. Het vallen van de eerste atoombom was een zwaarwegende beslissing en de consequenties veranderden de wereld voor altijd.

Voor meer informatie en fotografie kunt u contact opnemen met (

Ingezonden persbericht