Socialistische Partij


ROOD start Supportersclub FC Bnei Sakhnin


06-08-2005 * ROOD start Supportersclub FC Bnei Sakhnin. Word supporter van vrede! Op de dag dat onze mensen in Palestina een verklaring van vriendschap sluiten met voetbalclub FC Bnei Sakhnin, start ROOD de Supportersclub FC Bnei Sakhnin op. Bnei Sakhnin, "zonen van Sakhnin", is een gemengde Arabisch-Israëlische voetbalclub die symbool staat voor verbroedering in een door oorlog en geweld verscheurd gebied. De Supportersclub gaat deze markante voetbalclub op zoveel mogelijk verschillende manieren steunen.

Sakhnin is een 3500 jaar oude Palestijnse gemeenschap met 20.000 inwoners gelegen in het noordelijke Galilea, Israël. In deze gemeenschap leven Arabieren, Christenen en Israëliërs met elkaar. De trots van Sakhnin is zonder twijfel de plaatselijke voetbalclub.

FC Bnei Sakhnin herbergt joodse, christelijke en moslimspelers en is daarmee een unieke club in de hoogste afdeling van de Israëlische competitie. Het team ademt verbroedering. Aanvoerder Shuwan Abbas: 'Its important for me and for all the Arabs in Israel and all the people who believe in peace and coexistence. I think it's very important for the whole country to know how to practice coexistence.'

FC Bnei Sakhnin schreef onlangs historie door als eerste Arabisch-Israëlische voetbalclub door te dringen tot de prestigieuze Uefa Cup. Dit resultaat dwongen ze af door in 2004 de Israëlische beker, de State Cup, te winnen. Ook de kwalificatie voor het hoofdtoernooi wonnen ze overtuigend van FK Partizani uit Albanië (thuis 3-0 winst, uit 1-3 winst). Sakhnin verloor in de eerste ronde van het Engelse Newcastle United FC.

Na dit succes kreeg de club eindelijk toestemming en middelen om een eigen, fatsoenlijk stadion te bouwen. De FC krijgt nu een accommodatie die voldoet aan de eisen om op het hoogste niveau thuiswedstrijden te kunnen spelen. Tot nu toe worden thuiswedstrijden gespeeld in het stadion van Maccabi Haifa, dertig kilometer van de gemeentegrond gelegen.

Het doel van de Supportersclub FC Bnei Sakhnin is om deze club te steunen, de bekendheid te vergroten en om op een positieve manier de aandacht te vestigen op het conflict in Israël-Palestina. De Supportersclub zal haar aanhangers op de hoogte houden van het laatste nieuws rond de FC, rond de bouw van het stadion, van de prestaties van het team en van ontwikkelingen in Sakhnin zelf. Ook kunnen supporters via de Supportersclub merchandising van FC Bnei Sakhnin aanschaffen.

Steun deze markante, bijzondere voetbalclub! Iedereen kan zich aanmelden als supporter door een mail, met naam en adres, te sturen naar bneisakhnin@rood.sp.nl Je ontvangt dan een welkomstmail en een regelmatige e-brief over deze bijzondere voetbalclub.

Kijk voor het laatste nieuws en voor het overhandigen van de vriendschapsverklaring op het weblog

---


© R O O D 1 9 9 8 - 2 0 0 5