Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Oosterhout(7/8)

OOSTERHOUT NB, 7 augustus 2005

Vijf professionele winkeldieven aangehouden in Oosterhout

OOSTERHOUT: De politie heeft zaterdagmiddag mede dankzij een alerte medewerker van een winkel op de Rulstraat vier Poolse mannen (20, 20, 24 en 29) en een Tsjechische vrouw (18) aangehouden ter zake winkeldiefstallen. In de auto trof de politie een groot aantal van diefstal afkomstige kledingstukken aan. De verdachten hebben onder meer toegeslagen bij een groot warenhuis, gevestigd in het overdekte winkelcentrum Arendshof. De politie vermoedt dat meer Oosterhoutse winkeliers het slachtoffer zijn geworden van deze professionele dieven. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld.

De politie kreeg zaterdagmiddag omstreeks 16.30 uur een melding dat er een auto met twee personen daarin stond op de Rulstraat, nabij de ingang van de Arendshof. Volgens de melder, een medewerker van een winkel, gedroegen de inzittenden zich verdacht en liepen meerdere personen vanuit deze auto met rugzakken het winkelcentrum in. De Oosterhoutse agenten controleerden de auto en zagen dat daarin twee mannen zaten, die zichtbaar erg zenuwachtig werden. De dienders zagen verder dat er achter op de bank nieuwe kledingstukken lagen waaraan de plastic pinnetjes met prijskaartjes nog zaten. In één van de kledingstukken zat zelfs nog de antidiefstal beveiliging. Bij verdere controle bleek dat in de bagageruimte nog meer kledingstukken met antidiefstal pinnetjes zaten onder meer van de merken Nike, Soho, Mexx en Reebok. Ook lagen er schoenen en huidverzorgingartikelen in. Na een postactie konden ook de overige verdachten worden aangehouden. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie is doende met het inventariseren van de partij gestolen spullen en het onderzoek doen naar de winkels waaruit deze gestolen zijn. De verdachten hebben kennelijk gebruik gemaakt van hulpmiddelen om de poortalarm installaties te omzeilen. In de fouillering zijn enkele van deze zaken aangetroffen.

Arrestatie na huiselijk geweld

OOSTERHOUT: De politie heeft vannacht, de nacht van zaterdag op zondag, omstreeks 02.35 uur in een woning in de Beemdenbuurt een 34-jarge Oosterhouter aangehouden die verdacht wordt van het mishandelen van zijn 31-jarige ex-vriendin. Hij zou zijn ex tegen de rechterkaak geslagen hebben, waardoor ze achterover op de plavuizen vloer viel en even buiten bewustzijn was geraakt. Ze had een opgezwollen rechterwang en haar lip was kapot. De vrouw heeft twee weken geleden haar relatie met de verdachte beëindigd. Zij hebben echter een zoontje van vier jaar waarover ruzie was ontstaan. De vrouw verbleef bij een vriendin, vannacht wilde verdachte het kind daar op halen. Tijdens de ruzie zou hij haar geslagen hebben. De politie heeft de verdachte aangehouden. Het tegengaan van huiselijk geweld is één van de speerpunten van de politie. Een arrestatie volgt als er geweld is gebruikt, dit is niet afhankelijk van een eventuele aangifte van het slachtoffer.

Twee hangjongeren gearresteerd bij basisschool Kruidenlaan

OOSTERHOUT: Zoals eerder deze week in een persbericht is gemeld zijn er de afgelopen weken diverse vernielingen aangericht bij een basisschool aan de Kruidenlaan. Het gaat onder meer om het ingooien van ruiten en het vernielen van regenpijpen en
elektriciteitsleidingen. De politie besloot daarom zaterdagavond te posten bij deze school. Zichtbaar was dat er diverse jongeren aan de voorkant van de school stonden. Rond 21.30 uur besloten de agenten de jongeren op hun identiteit te controleren. De identiteit van vier jongs kon worden vastgesteld. Twee personen die zich niet konden legitimeren zijn aangehouden. Het gaat om knapen van 15 en 13 jaar. De politie heeft met de ouders van de 6 kinderen een gesprek gehad, waarin de eerdere vernielingen ter sprake gebracht zijn. De politie zet het onderzoek voort.

Man probeert bankpassen bejaarden mee te nemen

RAAMSDONKSVEER / SPRANG CAPELLE / RIJSWIJK / HANK / DUSSEN: De politie van het district Oosterhout is op zoek naar een oplichter die met behulp van een babbeltruc vrijdagmiddag in diverse plaatsen geprobeerd heeft de bankpas van bejaarde mensen afhandig te maken. Hij deed zich voor als medewerker van de bank of zorgverzekeraar. In drie gevallen kreeg hij de bankpas en pincode mee. In één van deze gevallen gelukte het de oplichter om 1250 euro op te nemen. Bij de andere gedupeerden kon de rekening nog tijdig geblokkeerd worden.

Voorzover de politie nu heeft kunnen reconstrueren kwam de eerste melding omstreeks 12.00 uur van een 87-jarige man uit Raamsdonksveer. Hij gaf zijn pasje mee aan de man die zich voorstelde als een medewerker van de Postbank. Ook maakte de bejaarde man zijn pincode aan de oplichter bekend. Er is echter geen geld opgenomen. Een 91-jarige vrouw uit Sprang-Capelle, werd omstreeks 13.30 uur door vermoedelijk dezelfde oplichter bezocht. Zij gaf echter niets mee aan de man. Even later verscheen de man in Rijswijk bij een 72-jarige bewoonster. In dit geval gelukte het de man de pas en pincode te ontfutselen en 1250 euro op te nemen. Daarna probeerde hij het in Hank opnieuw bij een 99-jarige vrouw. Hij deed het voorkomen alsof hij van de ziektekostenverzekering was. Hij kreeg echter nul op rekest en sloot voorzover nu bekend in Dussen omstreeks 15.30 uur zijn praktijken af, waar hij een 71-jarige vrouw bezocht. Ook hier kwam hij met hetzelfde verhaal. De pas werd meegegeven, de rekening kon dankzij een alerte buurvrouw echter nog op tijd geblokkeerd worden. Het zou gaan om een circa 30-jarige blanke man, die een bril met donker montuur zou dragen.

De politie waarschuwt opnieuw voor deze oplichtingpraktijken. Medewerkers van banken en zorgverzekeraars komen nooit langs om pasjes op te halen en de pincodes te vernemen.

Man opgepakt voor geldboetes en onverzekerd rijden

OOSTERHOUT: De politie heeft vrijdagavond omstreeks 20.20 uur op de Strijenstraat een 22-jarige Bredanaar aangehouden die in een onverzekerde auto reed. Bovendien had hij nog twee boetes van in totaal 168 euro open staan. Volgens de verdachte kan hij Zijn auto niet verzekeren omdat hij op een zwarte lijst zou staan.

Rijders onder invloed opgepakt

WAALWIJK: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 03.00 uur op de Cesar Francklaan een 36-jarige man uit Waalwijk betrapt op het rijden onder invloed. De man blies 285 ugl wat overeenkomt met circa 0,7 promille. Bij dezelfde controle werd eveneens een 19-jarige man betrapt. Hij blies 280 ugl. De politie maakt tegen beide mannen proces-verbaal op.

Politie Waalwijk controleert op snelheid

WAALWIJK: De politie van het team Waalwijk vrijdagmiddag op drie plaatsen een snelheidscontrole gehouden. Het gaat om de Kloosterweg, Taxandriaweg en de Eikenlaan. In totaal kregen 104 overtreders een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid was 77 kilometer per uur. De snelheid van 1726 passanten werd gecontroleerd.

Man aangehouden na bedreiging en vernieling

DONGEN: Een ruzie over een niet geheel terugbetaalde geldlening tussen twee mannen is vrijdagavond in Dongen geëscaleerd in vernielingen aan een auto en een bedreiging. De politie arresteerde een 39-jarige man uit Kaatsheuvel. Het slachtoffer, een 45-jarige in Duitsland verblijvende man van Nederlandse nationaliteit deed aangifte. Volgens de aangever leende de verdachte aan hem enkele jaren geleden 20.000 euro. Hiervan is de helft nog niet terugbetaald. Al enkele jaren doet de verdachte verwoede poging dit geld op juridische wijze terug te krijgen. Hij kreeg gisteravond een tip dat het slachtoffer zich gisteravond in Dongen op een adres zou melden in het kader van een bezoekregeling van zijn kinderen. Hij wachtte daar de schuldenaar op. Er ontstond tussen beide mannen een gesprek dat volgens het slachtoffer uit de hand liep. De verdachte zou hem bedreigd hebben en tegen zijn auto hebben geschopt. De politie heeft de verdachte op zijn woonadres aangehouden.

Agressieve man aangehouden bij feesttent

ALMKERK: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 00.45 uur een 37-jarige man uit Hank aangehouden omdat hij bij het leeglopen van de feesttent, op de Borchgravestraat ruzie had gemaakt met enkele personen. Hij had daarbij een man in diens neus gebeten en enkele andere mensen met pepperspray bespoten. De politie maakt proces-verbaal op..

Autos vernield

MADE: Vrijdagnacht is een auto aan de Dreef te Made vernield. De auto is bekrast en de onbekende daders zijn over het dak van de auto gelopen. Aan de Ganshoek te Lage Zwaluwe werd ook een auto bekrast. De politie heeft van de gedupeerde eigenaren een aangifte opgenomen.

Rijden onder invloed

MADE: Een automobilist uit Oosterhout is vrijdagnacht omstreeks 02.20 uur op de Tuinbouwweg te Made bekeurd omdat hij teveel alcohol had gedronken. Naast een bekeuring kreeg hij een rijverbod van 1 uur. Hij blies 275 ugl wat overeenkomt met circa 0,65 promille.

Politie bekeurt gesignaleerde automobilist

RAAMSDONKSVEER: Een 23-jarige automobilist uit Breda is vrijdagnacht op de Beatrixlaan te Raamsdonksveer bekeurd omdat zijn voertuig niet verzekerd bleek, zijn rijbewijs i.v.m. een rechtelijke uitspraak moest worden ingenomen en een gerechtelijk vonnis aan hem moest worden betekend. Op de Koningsstraat te Raamsdonksveer is een automobilist bekeurd omdat zijn auto eveneens niet verzekerd bleek te zijn.

Dode vis in vijver

RAAMSDONKSVEER: Bij de vijver aan de Omschoorweg te
Raamsdonksveer, lagen zaterdagochtend ongeveer 50 vissen dood in het water . Zichtbaar was dat de overige vis lucht hapte aan de oppervlakte. Hierop is de brandweer in kennis gesteld om de vijver te voorzien van vers water.

Schade door gestolen auto

RIJEN: Zaterdagmorgen is een gestolen auto aangetroffen op het Kleinde Vospad te Rijen. De Ford Mondeo bleek op 14 juli te zijn ontvreemd. Met de autos is gezien de sporen gecrost en tegen een hekwerk aangereden waardoor zowel het hekwerk als de schade aan de auto.

Ruiten ingegooid van woning

DONGEN: Tussen donderdagavond en vrijdagochtend zijn de ruiten van twee autos die geparkeerd stonden aan de Jupiterlaan en de Rijensestraatweg en een woonkamerruit van een woning aan de Sluisweg te Dongen met stenen ingegooid. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Beslag op auto en rijbewijs hardrijder

TERHEIJDEN: Van een 22-jarige automobilist uit Rijsbergen is in de vroege zondagochtend zijn auto in beslag genomen en zijn rijbewijs ingevorderd. Hij reed met zijn auto over de A-59, de A-16 100 km toegestaan en bij de wegwerkzaamheden waar matrixborden 90 km/h staan, met een snelheid van 180 km per uur.

Veelpleger aangehouden in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL: Een 39-jarige inwoner van Den Bosch is zaterdagmiddag aangehouden toen hij op het Doctor Ariensplein stenen tegen een bouwkeet gooide en probeerde de deur te forceren. Hij is bekend als veelpleger en is daarom in verzekering gesteld. De politie gaat uit van een poging tot inbraak en hecht weinig geloof aan het verhaal van de verdachte dat hij ter plaatse wilde schuilen. De politie kwam de man dankzij een getuige op het spoor.

Auteur: Willem van Hooijdonk