Politie Midden- en West Brabant

Politie waarschuwt voor pinpas oplichter

RAAMSDONKSVEER, 7 augustus 2005

RAAMSDONKSVEER / SPRANG CAPELLE / RIJSWIJK / HANK / DUSSEN: De politie van het district Oosterhout is op zoek naar een oplichter die met behulp van een babbeltruc vrijdagmiddag in diverse plaatsen geprobeerd heeft de bankpas van bejaarde mensen afhandig te maken. Hij deed zich voor als medewerker van de bank of zorgverzekeraar. In drie gevallen kreeg hij de bankpas en pincode mee. In één van deze gevallen gelukte het de oplichter om 1250 euro op te nemen. Bij de andere gedupeerden kon de rekening nog tijdig geblokkeerd worden.

Voorzover de politie nu heeft kunnen reconstrueren kwam de eerste melding omstreeks 12.00 uur van een 87-jarige man uit Raamsdonksveer. Hij gaf zijn pasje mee aan de man die zich voorstelde als een medewerker van de Postbank. Ook maakte de bejaarde man zijn pincode aan de oplichter bekend. Er is echter geen geld opgenomen. Een 91-jarige vrouw uit Sprang-Capelle, werd omstreeks 13.30 uur door vermoedelijk dezelfde oplichter bezocht. Zij gaf echter niets mee aan de man. Even later verscheen de man in Rijswijk bij een 72-jarige bewoonster. In dit geval gelukte het de man de pas en pincode te ontfutselen en 1250 euro op te nemen. Daarna probeerde hij het in Hank opnieuw bij een 99-jarige vrouw. Hij deed het voorkomen alsof hij van de ziektekostenverzekering was. Hij kreeg echter nul op rekest en sloot voorzover nu bekend in Dussen omstreeks 15.30 uur zijn praktijken af, waar hij een 71-jarige vrouw bezocht. Ook hier kwam hij met hetzelfde verhaal. De pas werd meegegeven, de rekening kon dankzij een alerte buurvrouw echter nog op tijd geblokkeerd worden. Het zou gaan om een circa 30-jarige blanke man, die een bril met donker montuur zou dragen.

De politie waarschuwt opnieuw voor deze oplichtingpraktijken. Medewerkers van banken en zorgverzekeraars komen nooit langs om pasjes op te halen en de pincodes te vernemen.

Auteur: Willem van Hooijdonk