Persbericht Skate Bond Nederland


Arjan Mombarg en Elma de Vries vierde op EK marathon


Twee vierde plaatsen behaalde de Nederlandse ploeg vandaag op de afsluitende marathon (42 km) van het Europees kampioenschap in Duitsland. Zowel Arjan Mombarg uit Vorden als Elma de Vries uit Haule vielen net buiten het erepodium. De mannen- en de vrouwenploeg reden beide een sterke wedstrijd, die ze echter net niet konden afmaken. Geert Plender uit Kamperveen werd zesde en Arjan Smit uit Nijeveen negende. Bij de vrouwen eindigde Jannita Spigt uit Ede als zesde en Nienke Stenekes uit Damwoude als tiende.


De Zwitser Nicolas Iten won goud bij de mannen. Hij kwam alleen aan na te zijn gedemarreerd uit een kopgroepje. De Italiaan Patrizio Triberio tekende voor zilver en de Zwitser Roger Schneider voor brons. Bij de vrouwen zegevierde de Duitse Michaela Neuling, die daarmee de tweede gouden medaille voor het gastland behaalde. De Italiaanse Laura Lardani kwam als tweede over de streep, de Belgische Hilde Goovaerts als derde.
Een paar jaar geleden zou Nederland blij zijn geweest met drie rijders bij de eerste tien bij zowel de mannen als de vrouwen, maar vandaag de dag is er teleurstelling als er geen medailles worden behaald. De Nederlandse rijders zijn in de breedte sterker geworden en kunnen het Europese niveau absoluut aan. "Daar zouden we ons voordeel mee moeten kunnen doen, maar we konden het niet afmaken," aldus kopman Arjan Smit. Hij miste de slag, nadat hij zelf was weg geweest met een kopgroepje. "Daarin had ik niet de juiste mannen bij me. Ik zag drie Nederlanders wegrijden in de volgende ontsnapping: Mombarg, Plender en Jan van Loon. Ik besloot die keer niet mee te gaan, misschien kon ik er later van profiteren. Maar ze bleven weg. Niet ver weg weliswaar, maar wel genoeg."
De regen die in de laatste ronde (6,75 km) van de vrouwenmarathon was gevallen, was gestopt toen de mannen vertrokken, maar de weg bleef hier en daar nog nat. Geert Plender zag in de kopgroep de latere Zwitserse winnaar Iten er vandoor gaan. "De Fransman Pascal Briand probeerde hem terug te halen, maar dat lukte niet. En wij konden het niet," aldus Plender. "Toen Mombarg terugkwam probeerden hij en ik om beurten te demarreren, maar dat leverde niets op. Voor mijzelf was het een goede wedstrijd. We hebben het goed gespeeld, maar we kwamen in de finale tekort."
Arjan Mombarg was wel degene die op de tweede plek de eindsprint aantrok voor het groepje achter winnaar Iten, maar Smits meesterknecht werd in de laatste meters gepasseerd door de Italiaanse allrounder Triberio en de Zwitser Schneider. Mombarg: "Voor mij was het wel een goed resultaat, maar de wedstrijd als geheel is niet helemaal volgens plan gegaan."
Bij elke ontsnapping zaten één of meer Nederlanders. De eerste kopgroep ontstond na ongeveer 10 km met Plender, Jan van Loon uit Leeuwarden, een Zwitser, Fransman, Italiaan en Spanjaard. Door het hoge tempo werd het peloton toen al definitief uit elkaar getrokken in talloze groepjes. De volgende vluchtpoging kwam van Arjan Smit, Thomas Boucher (Frankrijk) en Adrian Küng (Zwitserland). Daarna waren er steeds kopgroepjes, waarin Nederland nooit ontbrak.
De Franse favoriet Alexis Contin, regerend wereldkampioen op de marathon, was niet van start gegaan. Hij voelde zich niet voldoende hersteld na het winnen van drie gouden en een zilveren medaille. In totaal waren 89 deelnemers vertrokken.


De vrouwen kregen in de laatste omloop te maken met een stortbui. Elma de Vries accepteerde haar zoveelste vierde plaats gelaten. "Op de één of andere manier kan ik zo'n lange finish niet goed inschatten. Het was een chaos toen we uit de laatste bocht kwamen. Op het laatste stuk kwam ik niet helemaal uit de verf." De Vries zag op een gegeven moment Jannitta Spigt naast zich sprinten. Spigt: "Opeens lag ik op kop. Ik was helemaal verrast, ik dacht: wat gebeurt er? Maar het was veel te vroeg om het tot de eindstreep te redden. Van de natte weg had ik geen last, integendeel. Met mijn slag kan ik daarop goed uit de voeten."
Er waren 43 vrouwen van start gegaan.


Na de EK-marathon werd op hetzelfde parcours nog een marathon verreden voor alle categorieën, van wedstrijdrijders tot recreanten.


De uitslagen van de Nederlanders waren:


Mannen:

4. Arjan Mombarg, Vorden; 6. Geert Plender, Kamperveen; 9. Arjan Smit, Nijeveen; 16. Roy Boeve, Kampen; 25. Sjoerd Huisman, Andijk; 29. Jan van Loon, Leeuwarden; 31. Karlo Timmerman, Staphorst. Verder achterin finishten Ingmar Berga (Hoogeveen) en Klaas Slager (Staphorst). Mark Horsten (Haulerwijk) en Emiel Blauw (Roden) verlieten de wedstrijd voortijdig. De sprinters Ronald en Michel Mulder uit Zwolle gingen niet van start.


Vrouwen:

4. Elma de Vries, Haule; 6. Jannitta Spigt, Ede; 10. Nienke Stenekes, Damwoude; 17. Anniek ter Haar, Dedemsvaart; 37. Foske Tamar van der Wal, Grijpskerk.


Arjan Smit finishte gisteravond op de puntenkoers als vierde en niet als vijfde, zoals abusievelijk eerder gemeld. Berga werd 20e en Van Loon 32e.


Meer info: Uitslagen EK



----------

Skate Bond Nederland

www.skatebond.nl