Gemeente Woudenberg


Informatie over het houden van hobbydieren

Voor het houden van hobbydieren, waaronder kippen en geiten die niet om economische redenen worden gehouden, is wel een aantal regels in de Algemeen Plaatselijke Verordening opgesteld. Hieronder zetten wij deze regels op een rij:

Op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening dient u zich te houden aan het volgende:

- Ieder die een of meer dieren onder zijn hoede heeft, is verplicht door voorzorgsmaatregelen die in redelijkheid van hem verwacht mogen worden, te voorkomen dat deze dieren voor de omgeving hinderlijk zijn;
- U dient ervoor te zorgen dat de naaste omgeving geen geluidshinder ondervindt van de hobbydieren (artikel 4.1.6b van de Algemeen Plaatselijke Verordening);

- U dient ervoor te zorgen dat de naaste omgeving geen hinder ondervindt van mest en/of stankoverlast;

- De rechthebbende is verplicht ervoor te zorgen dat zodanige maatregelen getroffen worden dat de hobbydieren de weg niet kunnen bereiken (artikel 2.4.21 Algemeen Plaatselijke Verordening).

In de Europese regelgeving zijn enkele eisen opgenomen met betrekking tot het houden van hobbydieren. Hieronder vindt u een opsomming van deze eisen:

Meldingsplicht
Iemand die een hobbydier houdt, is verantwoordelijk voor de gezondheid van het dier en schakelt bij het vermoeden van een ziekte een dierenarts in. Deze kan constateren of het dier ziek is en of het een ziekte is die moet worden gemeld. De dierenarts is namelijk verplicht sommige ziekten te melden bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook weet de dierenarts hóe de ziekte moet worden gemeld en kan hij de eigenaar van het dier informeren wat er verder moet gebeuren.

Identificatie & Registratie
Wanneer een besmettelijke ziekte uitbreekt, is het belangrijk om die uitbraak zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Om te voorkomen dat een ziekte zich kan blijven verspreiden, moet het eerste zieke dier worden opgespoord en dat gaat een stuk sneller als álle landbouwhuisdieren zijn geregistreerd, dus ook de hobbydieren. Registratie van landbouwhuisdieren is een wettelijke (Europese) verplichting. Een hobbydierhouder die zijn dier niet registreert, overtreedt de wet. Met het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R systeem) kan de geschiedenis van een dier snel worden achterhaald. Een geregistreerd dier is te herkennen aan een oormerk.

Meer informatie
Meer informatie over ziekten bij landbouwhobbydieren, informatie over de meldingsplicht en het Identificatie- en Registratiesysteem kunt u bellen met het Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tel. 0800-2233322 ( 0,10 p/m).
Laatst gewijzigd op 11/08/2005