Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis stuurt vannacht vrachtvliegtuig met 50 ton hulpgoederen vanuit Oostende naar Sahel-regio

Vannacht vertrekt van op de luchthaven van Oostende een Rode-Kruisvliegtuig met 50 ton hulpgoederen naar Niamey in Niger. De vlucht van het Duitse Rode Kruis bevat 1 voedingscentrum (10 tenten, 10 bedden, dekens, een generator, lampen...), 44 ton raapzaadolie en 500 keukensets. De hulpgoederen zijn bestemd voor de zwaar getroffen regio's Tahouia en Maradi. Eind deze week vertrekt nog een tweede Rode-Kruisvliegtuig vanuit Oostende met voedsel en cholerakits. Een derde vlucht met Corn Soya Blend is gepland voor half augustus. Corn Soya Blend (CSB) is een voorgekookte mengeling van maïsbloem, sojabloem en suiker, verrijkt met mineralen en vitaminen.

In Niger, Mali, Burkina Faso en Mauritanië kampen in totaal bijna acht miljoen mensen met een ernstig voedseltekort door onder meer droogte en sprinkhanenplagen. Vorige maand lanceerde het Internationale Rode Kruis een oproep voor 11,5 miljoen euro voor noodhulp in de Sahel-regio. Op dit ogenblik is er vooral nood aan geld om de logistieke capaciteit voor de voedselverdelingen te kunnen verhogen.

Het Rode Kruis is actief in de vier landen en verdeelt in eerste instantie voedsel, zaden en veevoeder aan 200.000 van de meest kwetsbaren in de regio. In Niger zal het Rode Kruis in de komende maand via mobiele voedingscentra 138 ton Corn Soya Blend verdelen. Het Internationale Rode Kruis maakte vorige maand noodfondsen over aan de vier plaatselijke Rode-Kruis- en Rode-Halvemaanverenigingen om hun capaciteit te versterken.

Giften zijn mogelijk op het rekeningnummer 000-0000025-25 van het Belgische Rode Kruis met vermelding `hongersnood Sahel'.

Mechelen, 8 augustus 2005